Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 9:22:44 μμ
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 13:35

Οι Αγροτοκτηνοτρόφοι Παιονίας και Κιλκίς ξεκινούν με τρακτέρ τον αγώνα τους: Τόπος χωρίς αγρότες είναι τόπος χωρίς μέλλον

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιούπολης μετά από συσκέψεις των μελών τους και συναντήσεις με άλλους αγροτικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, αποφάσισαν  να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Πρώτο βήμα η συγκέντρωση – διαμαρτυρία με τρακτέρ μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου.

Σημειώνουμε ότι στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι αγρότες του Κιλκίς.

Σε σχετική ανακοίνωση- κάλεσμα του αγροτών -κτηνοτρόφων των δυο συλλόγων αναφέρονται ακόμα:

 Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στο επάγγελμά μας και κατ’ επέκταση στην διαβίωση μας, καθιστά αναπόφευκτη την κινητοποίηση μας με κάθε μέσο που διαθέτουμε, αρχής γενομένης από την συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο κτήριο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, την Παρασκευή 26-1-24 και την κατάθεση υπομνήματος με τα δίκαια αιτήματα μας, για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας, την παραμονή στο δύσκολο επάγγελμα που κάνουμε και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τις οικογένειες μας.

 Καλούμε όλους τους φορείς, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους, αλλά και τους πολίτες, να συμπαρασταθούν στα δίκαια αιτήματα μας και ζητούμε την κατανόηση όλων για τυχόν ανησυχία ή ταλαιπωρία που προκληθεί.

Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι τα εξής:

 

Μείωση κόστους παραγωγής

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός που βιώνουμε είναι κάτι αναπόφευκτο και ζητούμε από την κυβέρνηση να επέμβει στους τομείς που επιτρέπεται, δηλαδή στον έλεγχο της αισχροκέρδειας και της ομαλής λειτουργίας του ανταγωνισμού, ώστε να λαμβάνουμε τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, τις ζωοτροφές κτλ. στην πραγματική τους αξία.

Πλαφόν στην KWh του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αφορολόγητο πετρέλαιο στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και των εφοπλιστών. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνουμε το πετρέλαιο με όλους τους προστιθέμενους φόρους και να δίνεται μια επιστροφή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Άμεση τροποποίηση της νέας ΚΑΠ

Με τα νέα οικολογικά σχήματα που εφαρμόσατε στην νέα ΚΑΠ, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει χάσει πολλά χρήματα σε σχέση με το παλιό πρασίνισμα, ειδικά στους κτηνοτρόφους έχει εξαφανιστεί παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Πρέπει να διευρυνθεί η λίστα των οικολογικών σχημάτων ώστε να μπορούμε να ενταχθούμε και να διεκδικήσουμε τα χαμένα χρήματα.

Ο χάρτης των περιοχών της εξισωτικής πρέπει να αλλάξει άμεσα ώστε να καταστούν δικαιούχοι οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι των μειονεκτικών περιοχών όπως ο Ν. Κιλκίς.

Τα βοσκοτόπια επιτέλους να δίνονται στους πραγματικούς κτηνοτρόφους και να σταματήσει η ελληνική πατέντα με τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Να αναθεωρηθεί ο χάρτης της συνδεδεμένης ενίσχυσης  του καλαμποκιού και να ενταχθεί ο Δήμος Παιονίας στις επιλέξιμες περιοχές.

 

ΕΛΓΑ

Αναθεώρηση του ΕΛΓΑ άμεσα και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους, δηλαδή τους καθηγητές, τους γεωπόνους, τους κτηνίατρους και φυσικά ΕΜΑΣ τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Επίσης διαχωρισμός των ασφαλίστρων και των αποζημιώσεων σε φυτική και ζωική παραγωγή. Διαχωρισμό ανά Περιφέρεια. Επέκταση των ασφαλιστικών κινδύνων σύμφωνα με την κλιματική αλλαγή και την εξέλιξη των ασθενειών σε φυτά και ζώα.

 

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος και κρέατος. Διαβάσαμε στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ότι θα συνδράμουν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην εξάλειψη των φαινομένων της νοθείας και των ελληνοποιήσεων. Δηλαδή να κάνουν δουλειά τους σύμφωνα με την νομοθεσία. Άρα παραδέχεται το ΥΠΑΑΤ ότι τόσα χρόνια δεν κάνουν ότι πρέπει. Αυστηρές ποινές στους μεταποιητές ακόμα και σε παραγωγούς που παρανομούν.

 

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Έργα οδοποιίας, αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Παιονίας που έχουν να γίνουν χρόνια και έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και στα καιρικά φαινόμενα.

Και τέλος ένα πρόβλημα που αφορά στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η Διαχείριση των νεκρών ζώων. Δεν νοείται η Περιφέρεια με την περισσότερη κτηνοτροφική παραγωγή και τα περισσότερα ζώα να μην έχει κονδύλια για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους στην διαχείριση των νεκρών ζώων. Έχουμε την ζημιά από τον θάνατο των ζώων και πρέπει να επιβαρυνθούμε και το κόστος της καύσης του. Πρέπει να γίνουν ενέργειες άμεσα για να αποφύγουμε το επιπλέον κόστος που προκύπτει.

Όλα αυτά τα αιτήματα, δυστυχώς είναι διαχρονικά και οι πολιτικές που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και ειδικά η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ μας οδηγούν στον αφανισμό. Επιτρέψτε μας να συνεχίσουμε το επάγγελμα μας και να μείνουμε στον τόπο μας!

ΓΙΑΤΙ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ!