Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 8:52:44 μμ
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 18:44

Οι κτηνοτρόφοι στραγγαλίζονται. Λιγοστεύει το γάλα στα ράφια

Οι προβατοτρόφοι του Κιλκίς και της πατρίδας μας γενικά που τους έμειναν τα αρνιά αμανάτι μέρες Πασχαλιάς, τα πούλησαν κοψοχρονιά. Ίσα για να τα ξεφορτωθούν. Γιατί αρνιά και κατσίκια είχαν ανέκαθεν το …κουσούρι να τρώνε. Φέτος το κουσούρι αναβαθμίστηκε σε έγκλημα κατά του κτηνοτρόφου. Να τρώνε τα ζωντανά του σημαίνει να τρώνε τις σάρκες του.


Τα ίδια και χειρότερα στην κτηνοτροφία. Οι παραγωγοί περιόρισαν τα κεφάλια. Όσα απομείνουν να έχουν να φάνε.
Και πως να πράξουν διαφορετικά οι παραγωγοί;
Πέρυσι αγόραζαν το πίτυρο από 13 έως 17 λεπτά. Φέτος το πίτυρο απογειώθηκε στα 31 λεπτά.
Πέρσι το κριθάρι κόστιζε στον κτηνοτρόφο 18 λεπτά. Φέτος σχεδόν τα διπλά, 35.
Το τριφύλλι το αγόραζαν 15 έως 16 λεπτά. Κάτω από 30 δεν βρίσκουν φέτος.
Κι όσο για το ταπεινό άχυρο, το μόνο κόστος του οποίου είναι το δέσιμο και η μεταφορά, από 10 ευρώ η μπάλα, στις μέρες μας πήγε στα 15 έως 16 ευρώ.
Για την ηλεκτρική ενέργεια και το ιπτάμενο κόστος της ας μην αναφερθούμε καν. Αρκετά βάσανα έχει ο κόσμος, ας μην θυμίζουμε τα χειρότερα.
Διπλασιάστηκε το κόστος λοιπόν και το αποτέλεσμα;
Ήδη στα ράφια των σούπερ και των μίνι μάρκετ το γάλα είναι λιγότερο. Οι εταιρείες δίνουν λιγότερα μπουκάλια. Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε πανελλαδικά κάπου 7% έως 8%. Και οι εταιρείες προσαρμόζονται. Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στο Κιλκίς δήλωσε στο eidisis.gr πως ήδη μια βιομηχανία γάλακτος δίνει με το σταγονόμετρα τα λίτρα στα μαγαζιά για να φθάσουν για όλους!
Δεν είναι μόνο που έπεσε η εθνική παραγωγή. Μειώθηκαν και οι εισαγωγές. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο με το κόστος παραγωγής περιορίσει την παραγωγή.
Στην μελανή αυτή εικόνα να προσθέσουμε ότι ούτως ή άλλως λόγω της έξαρσης της ακρίβειας έχουν περιοριστεί και οι αγορές από τους καταναλωτές.

 

Που πάμε λοιπόν;
Την περιγραφή και τα στοιχεία της κατάπτωσης της κτηνοτροφίας στο νομό την έκαναν επανειλημμένα μέσα από τις στήλες των εφημερίδων μας οι κτηνοτρόφοι Θωμάς Καρυπίδης (αιγοπροβατοτροφία) και Γιώργος Λασκάκης (αγελαδοτροφία).
Σήμερα δανειζόμαστε την εκτίμηση ενός εμβληματικού στελέχους στον χώρο της μεταποίησης γάλακτος, του ημέτερου Θανάση Κουκάκη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
«Δουλεύω 22 χρόνια αλλά αυτή την κατάσταση δεν την έχω αντιμετωπίσει ξανά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κουκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Φάρμας Κουκάκη», στο Κιλκίς. Και προσθέτει: «Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά». 

Οι τιμές γάλακτος δεν ισοσταθμίζουν την φρενήρη αύξηση του κόστους
Προφανέστατα και οι τιμές γάλακτος είναι αυξημένες έναντι των περσινών. Αλλά το αγελαδινό γάλα το αγοράζουν ΤΩΡΑ οι εταιρείες με 45 έως 52 λεπτά, όταν πριν 30 χρόνια η τιμή ήταν 30-32 λεπτά κι εν τω μεταξύ το κόστος από τότε έχει το λιγότερο δεκαπλασιαστεί, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι διαχρονικά οδήγησαν την κτηνοτροφία στον όλεθρο.