Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:15:02 πμ
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 11:39

Οριστική λύση στο ζήτημα των δασικών χαρτών στο ν. Κιλκίς

Είναι τρελό αλλά απολύτως νεοελληνικό: το κράτος δια των δασικών του υπηρεσιών (ανήκουν στο Υπουργείο Γεωργίας) αμφισβητεί αποφάσεις κρατικών οργάνων (ανήκουν επίσης στο υπουργείο Γεωργίας) με τις οποίες παραχωρήθηκαν από το 1936 χωράφια σε αγρότες μέσω διανομών και αναδασμών!

 

Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι στο ν. Κιλκίς τέθηκε σε αμφισβήτηση από τις δασικές υπηρεσίες η ιδιοκτησία 60.000 γεωτεμαχίων συνολικής έκτασης 85.000 στρεμμάτων.

Με ποιο τρόπο; Τον εξηγήσαμε πρόσφατα σε ένα εκτενές σχόλιό μας: Ενόψει της κύρωσης του Κτηματολογίου και της εκεί καταγραφής των εν λόγω γεωτεμαχίων από τους ιδιοκτήτες, οι δασικές υπηρεσίες αντιπαραβάλλοντας τις δηλώσεις με τους δικούς τους παλιούς χάρτες διαπίστωσαν όσα μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να καταφέρει: Γη που παραχώρησε για καλλιέργεια μέσω αναδασμών και διανομών, ύστερα από χρόνια την κατέγραψε ως δασική.

Κανονικός μύλος δηλαδή και αν αφηνόταν θα είχαμε εξασφαλισμένη δουλειά στα δικαστήρια τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Πάντα ταύτα είναι γνωστά εδώ και κάμποσο καιρό στο Κιλκίς, όπως και πανελληνίως δηλαδή, κι έμελλε να δοθεί λύση με τη συνέργεια του ημέτερου υφυπουργού Γ. Γεωργαντά, ο οποίος σε ενημερωτικό του σημείωμα υπενθυμίζει  πως « την Τετάρτη 02/09/2020,  με πρωτοβουλία των Υφυπουργών Γεωργίου Γεωργαντά και Νίκου Ταγαρά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του  Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγάλο ζήτημα των διεκδικήσεων  του Ελληνικού Δημοσίου  δια των Διευθύνσεων Δασών σε γεωτεμάχια που προέκυψαν από  διανομές ή αναδασμούς.

Η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί με βάση τους παλιούς δασικούς χάρτες είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθούν δηλώσεις διεκδίκησης για 60.000 περίπου γεωτεμάχια (τμήματα αυτών ή ολόκληρα) εντός της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Όλα αυτά τα γεωτεμάχια  προέρχονταν από διανομές ή αναδασμούς, από διοικητικές δηλαδή πράξεις. Οι συσκέψεις που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας  Φυσικού Περιβάλλοντος  & Υδάτων, Κων/νος Αραβώσης να εκδώσει   εγκύκλιο  προς τις Δ/νσεις Δασών όλης της χώρας  σχετικά με τη διαδικασία  της κτηματογράφησης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών (ΑΔΑ:  Ω5ΧΘ4653Π8-ΑΔΗ).

 

Ποια είναι η λύση;

Απλή σαν το αυγό του Κολόμβου. Όπου υπάρχουν διοικητικές πράξεις του δημοσίου (διανομές, αναδασμοί) τα δασαρχεία θα μένουν μακριά από την ιδιοκτησία των αγροτών.

Ιδού τι αναφέρει η σχετική, προμνημονευθείσα εγκύκλιος:  καλούνται οι  Δ/νσεις  Δασών «στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις τους διανομές (κλήροι) και αναδασμοί της Αγροτικής Νομοθεσίας, θα επανέρχονται, άμεσα και πριν την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των οικείων δασικών χαρτών, με συμπληρωματική δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι δεν ισχύει η δήλωση, που έχουν ήδη υποβάλλει, και ότι αυτές δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια διεκδίκησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιπτώσεις, ως υπαγόμενες στο άρθρο 10 του ν. 3208/2010 όπως ισχύει.»

Συνοψίζουμε: Με την άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Νίκου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα κ. Αραβώση στην πρωτοβουλία Γεωργαντά λύνεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που προκάλεσε  δικαιολογημένα αναστάτωση στους κατοίκους του Κιλκίς.

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου το πρωί (9 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, παρουσία του Υφυπουργού Γ. Γεωργαντά, του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και των δυο Δημάρχων Δ. Κυριακίδη και Κ. Σιωνίδη, δασικών στελεχών, όπου θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις