Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 6:17:13 πμ

Αγροτικά νέα

Αύξηση 42% (725 τόνοι / 960.000 φιάλες) έναντι της προηγούμενης αμπελοοινικής περιόδου (2021-2022) κατέγραψαν – την τρέχουσα περίοδο 2022-2023 τα κρασιά που έχουν παραχθεί από τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται/λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σημαντική ημερίδα για την αμπελοκαλλιέργεια και τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας, «Ενημέρωση για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων», στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.
Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες της αμπελοοινικής ζώνης της Γουμένισσας, αλλά και στην ποιότητα των αμπελουργών, που καταθέτουν την ψυχή τους στην παραγωγή. Παράλληλα επισήμανε τη στήριξη της ζώνης με αρδευτική υποδομή, η μελέτη της οποίας υλοποιείται.

Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μία φορά οι εκατοντάδες καστανοπαραγωγοί των χωριών Καστανερή -Γρίβα-Κάρπη στο όρος Πάικο, αφού διαπιστώνουν να αμφισβητούνται τα χιλιάδες ιδιόκτητα καστανοτεμάχιά τους από το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τα ανωτέρω καστανοτεμάχια, μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων της ορεινής Παιονίας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων, οι κάτοικοι πέτυχαν την αναγνώριση της κυριότητάς τους μετά από προσφυγή στα δικαστήρια. Έκτοτε συνεχίζουν την καλλιέργειά τους και μάλιστα παίρνοντας και σχετικές άδειες από το Δασαρχείο Γουμένισσας για τον καθαρισμό τους και τον εμβολιασμό των άγριων καστανιών.

Συνεδρίασε σήμερα, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.

Οι ελεύθερη αγορά αποφάνθηκε: Για την ακρίβεια ευθύνονται οι τιμές γάλακτος στον παραγωγό. Κι αν θέλετε μειώσεις, λέει στην Πολιτεία, πρέπει να μειωθούν οι τιμές παραγωγού!
Κι αμ έπος άμ έργον. Ήδη έπεσε τσεκούρι εφτά λεπτών στο αγελαδινό. Το πάνε τμηματικά από τον Δεκέμβριο και θα εξαντληθεί το επτάλεπτο τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων δημοσιοποίησε,  τον Πίνακα Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου (ΠΑΔΕ) των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 5.1.1 του Υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020.

Μια σημαντική ημερίδα για την αμπελοκαλλιέργεια και τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας υπό το γενικό τίτλο «Ενημέρωση για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, με παράλληλη γευστική δοκιμή κρασιών.

Για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μια κυβερνητική περίοδο τριών ετών από τον ΕΛΓΑ και αγγίζει τα 863.560.549 ευρώ μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  κ. Ανδρέα Πουλά.

Το 2022 ήταν έτος με ρεκόρ πληρωμών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά και προγραμματική περίοδο, καθώς κατεβλήθησαν επιτυχώς πάνω από 1,2 δις €

Η συνέχιση του επιτυχημένου ρυθμού πληρωμών των προηγούμενων ετών σε συνδυασμό με την εντατική και συλλογική προσπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπό την καθοδήγηση του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά και του Υφυπουργού κ. Γ. Στύλιου και την άριστη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών υπό τον Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδη με τις συναρμόδιες Γραμματείες του κ. Κ. Μπαγινέτα και της κας Χ. Καλογήρου, απέδωσε καρπούς και για το έτος 2022, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε ο αγροτικός τομέας λόγω της εμμένουσας πανδημίας και της πιο πρόσφατης επισιτιστικής κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια σημαντική ημερίδα για την αμπελοκαλλιέργεια και τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, με παράλληλη γευστική δοκιμή κρασιών.

Κεντρικός ομιλητής στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, που αναδεικνύει την αμπελοοινική ζώνη της Γουμένισσας, θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.