Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, 7:19:50 μμ

Αγροτικά νέα

Ενημέρωση για ένα από τα πλέον ζέοντα προβλήματα ρου κτηνοτροφικού κλάδου δινει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Κιλκίς αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όταν μνάλιστα η σχετική προθεσμία υποβολής αιτήσεων λίγει σε λιγότερο από δυο εβδομάδες. Ιδού τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕ Κιλκίς:

Ανακοινώνεται  από την Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ (Δ.Α.Ο.Κ.) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ότι εκδόθηκε η με αριθμό 109/122248/17-11-2017 διευκρινιστική εγκύκλιος σε θέματα εφαρμογής της διαδικασίας έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΑΔΚΕ)  (ΑΔΑ: ΩΞΘ54653ΠΓ-ΞΤΜ) με την οποία διευκρινίζονται τα εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς γνωστοποιεί στους δικαιούχους παραγωγούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σήμερα Τετάρτη 15/11/2017 αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της Δ.Α.Ο.Κ ΠΕ Κιλκίς η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής Δικαιούχων Βιοκαλλιεργητών έτους 2015 και  η Κατάσταση Απορριπτόμενων της Δράσης 1.1 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ προκειμένου όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ενημερωθούν.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων παραγόντων της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα, συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, που οργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) παρουσίασε την αγροτική του πρωτοβουλία «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ |  Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης» που θα υλοποιηθεί και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου €1 εκατ. σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).

Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 10:21

Υποχρεωτική δήλωση των κυψελών διαχείμασης

Συντάκτης:

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ενημερώνει όλους τους μελισσοκόμους της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, κατόχους μελισσοκομικού βιβλιαρίου να προσέλθουν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε  Κιλκίς ή στα κατά τόπους γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης Πολυκάστρου και Γουμένισσας για να δηλώσουν τον αριθμό κυψελών οι οποίες είναι έτοιμες για διαχείμαση .
Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβάλλεται μεταξύ της 1 Σεπτεμβρίου και της 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Εισάγονται από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα αγροτικά προϊόντα, που καλλιεργήθηκαν με απαγορευμένα λιπάσματα, επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στις 23/10/2017.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», κατά τη διάρκεια των περιοδειών του σε αγροτικές περιοχές της Πατρίδας μας και συζητώντας με γεωργούς και κτηνοτρόφους, έχει μια πλήρη ενημέρωση επί των αγροτικών θεμάτων και προβλημάτων. Πρόσφατα, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Κιλκίς, στις 29/9/2017, συζήτησε με τους αγρότες του νομού για το πρόβλημα εισαγωγής καλαμποκιού από τη Βουλγαρία, το οποίο είναι φθηνότερο  από το Ελληνικό, διότι καλλιεργείται με απαγορευμένα λιπάσματα.

Παραμονή του Αη Δημήτρη, για την ακρίβεια από το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών θα είναι πιστωμένοι με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης.

 

Υπάρχει μια περίπτωση η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών να γίνει και παραμονή του Αη Δημήτρη, γράφαμε χθες, αλλά σε κάθε περίπτωση  πριν  την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,  θα "έπεφτε" το χρήμα.  Όπερ και εγένετο.

Ένα σύγχρονο αμπελώνα στο Χέρσο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης συνοδευόμενος από τον γεωπόνο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς κ. Βασίλη Ιωαννίδη.
Στον αμπελώνα του κ. Γ. Τερζή, ο κ. Βεργίδης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελευταία φάση, το αποκορύφωμα της όλης παραγωγικής διαδικασίας της καλλιέργειας του αμπελιού. Στον παραπάνω αμπελώνα διεξαγόταν οι εργασίες του τρύγου και της απευθείας φόρτωσης στο ειδικό φορτηγό – ψυγείο, της παραγωγής της εξαιρετικής ποικιλίας επιτραπέζιου σταφυλιού “Γκρίμσον” με αποκλειστικό προορισμό τις αγορές της Β. Ευρώπης.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 00:22

Παρέμβαση Αν. Βεργίδη για παραγωγή βαμβακιού

Συντάκτης:

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης. Η επιστολή αφορά στην αναμενόμενη δραστική μείωση της παραγωγής βαμβακιού, η οποία θα έχει ως άμεση συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος των αγροτών στη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Για τους αγρότες του νομού Κιλκίς η φετινή χρονιά είναι μία από τις δυσκολότερες καθώς τόσο τα έντονα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της, όσο και οι πολλές ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής.