Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 6:18:30 πμ

Αγροτικά νέα

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, μετά  από πρόσκληση της διοίκησης του δήμου Παιονίας, ένα τριμελές κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και η υπεύθυνη των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), επισκέφτηκαν την Γρίβα.

Τα μέλη του κλιμακίου ενημερώθηκαν από τους καστανοπαραγωγούς σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την μείωση της παραγωγής του κάστανου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν της συγκομιδής.

Άρχισαν να ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στα κάστανα λόγω της υψηλής ζήτησης και της μειωμένης φετινής παραγωγής.

Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023 η περίληψη της Διακήρυξης για την «αναβάθμιση του αρδευτικού Δικτύου στην Τοπική Κοινότητα Σταθμού Μουριών». Το έργο πνοής για τον Σταθμό Μουριών ύψους 2.189.000 ευρώ δρομολογείται έτσι ώστε άμεσα να προκύψει ο ανάδοχος που θα το ολοκληρώσει.

Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 13:21

Mειωμένος κατά 11% ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα

Συντάκτης:

Μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα (από 24% σε 13%) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν άμεσα από την 1η Νοεμβρίου 2023 και προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών για τα αντίστοιχα αγαθά και υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης& ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν την πληρωμή της α΄ δόσης των επιλαχόντων νέων γεωργών της 3ης Πρόσκλησης των νέων γεωργών (υπομέτρο 6.1) της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Με αφορμή τη εξάπλωση του νοσήματος της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη χώρα μας και του θετικού κρούσματος στην ΠΕ Κιλκίς στις 23-06-2023 παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις  εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, την καταγραφή στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) και τη σήμανση των μη καταγεγραμμένων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων οικόσιτων μη εμπορικού  οικογενειακού τύπου (μη εμπορικού οικογενειακού τύπου είναι η εκμετάλλευση που διαθέτει μέχρι 5 (πέντε) παχυνόμενους χοίρους χωρίς γεννήτορες).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη ανακοινώνουν την Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-71 «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ Ή ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ» (ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ) του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Έτους 2023.

Οι παρατεταμένες πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά τις καλλιέργειες, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη απαίτηση σε νερό.  Η επιλογή των υπεραρδεύσεων από τους παραγωγούς δημιουργεί υπερκατανάλωση αρδευτικού νερού χωρίς να προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. 

1.

Στόχοι

1.1

Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2

Αφορά στο διάστημα της άνθησης και της εμφάνισης των πρώτων καρυδιών και στη δημιουργία της μέγιστης  αυτοάμυνας της  βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 22:18

Άντε να ζήσουν οι αγρότες

Συντάκτης:

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται ο φετινός θερισμός-αλωνισμός των σιτηρών στο νομό.
Κοντά στην καταβαράθρωση των τιμών ήρθε να προστεθεί και η μειωμένη παραγωγή καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για αποδόσεις 250 έως 300 κιλών διαψεύδονται. Οι συνεχείς βροχές μέσα στον Ιούνιο μείωσαν και την απόδοση και την ποιότητα των προϊόντος ενώ σε πολλά χωράφια δεν μπορούν να μπουν ακόμα θεριζοαλωνιστικές επειδή βουλιάζουν.