Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 1:24:31 μμ
etpa

Αγροτικά νέα

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:04

Πληρώνει με 18 λεπτά

Συντάκτης:
easΗ δεύτερη προσπάθεια πώλησης του σκληρού σταριού των αγροτών που συγκέντρωσε για λογαριασμό τους η ΕΑΣ Κιλκίς στέφθηκε από επιτυχία. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι με ισάριθμες προσφορές. Επιλέχθηκαν οι δυο πλέον συμφέρουσες προσφορές, δόθηκε χρόνος για μεγαλύτερη προσφορά και τελικά οι περίπου 3.000 τόνοι κατακυρώθηκαν στην εταιρεία «Θεσσαλικά Σιτηρά» έναντι 19,5 λεπτών/κιλό.
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 09:50

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς Τuta absoluta

Συντάκτης:
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς μετά από την εμφάνιση του εντόμου καραντίνας Tuta absoluta στο νομό και προκειμένου να αποφευχθεί η  περαιτέρω εξάπλωσή του, ενημερώνει τους καλλιεργητές τομάτας – επιτραπέζιας και βιομηχανικής- τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του βλαβερού εντόμου. Να σημειωθεί ότι το έντομο προσβάλλει τα φύλλα, τους βλαστούς αλλά και τους καρπούς κυρίως της τομάτας, αλλά  μπορεί να προσβάλλει και τη μελιτζάνα, την πιπεριά, την πατάτα, το φασόλι και ορισμένα αυτοφυή είδη όπως  την αγριοτοματιά,  το γερμανό και τον τάτουλα.
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 09:49

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς Diabrotica virgifera Le Con

Συντάκτης:
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte, καθορίζει οριοθετημένες ζώνες όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ. Από μετρήσεις που έχουν γίνει το επιβλαβές  έντομο έχει βρεθεί σε όλο το νομό και προκαλεί στην καλλιέργεια αραβοσίτου πολύ μεγάλες ζημιές, προσβάλλει το ριζικό σύστημα, τα φύλλα, τα στελέχη, και τους σπάδικες.
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 09:19

Μισά τέλος Οκτώβρη Μισά πριν τις γιορτές

Συντάκτης:
AteΑν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αγροτών που στηρίζονται σε διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φέςτος ίσως σημειωθεί ρεκόρ στον χρόνο πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων ή δικαιωμάτων, όπως ονομάζονται πλέον. Σύμφωνα λοιπόν με τις …καλλιεργηθείσες προσδοκίες μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα καταβληθεί το 590% των δικαιωμάτων, ενώ η εξόφληση αναμένεται πριν τις γιορτές ή το αργότερο στο τέλος του έτους.
fotovoltaikaΝέα παράταση εδόθη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποβολή και ολοκλήρωση του φακέλου και την υπογραφή τελικώς των συμβάσεων για συμμετοχή στα προγράμματα φωτοβολταϊκών που πραγματοποιούνται με την εγγύηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν τελικώς στα προγράμματα φωτοβολταϊκών να προσέλθουν εντός του τρέχοντος μηνός για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση στα γραφεία της Ενωσης Κιλκίς.  
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:12

Φυτρώνουν ηλιόσποροι σόγια και ελαιοκράμβη

Συντάκτης:
hliosporoiΈχει ιστορία κάμποσων χιλιάδων ετών το στάρι στο Κιλκίς.  Σχεδόν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο ανασκάπτονται αγγεία που χρησίμευαν και για την αποθήκευση του πολύτιμού καρπού.
Στην κατοχή ήταν το στάρι που έσωσε από την πείνα τον κόσμο. Και έκτοτε, το στάρι ήταν το συνώνυμο της πείνας.
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 19:47

Εξελίξεις στον γαλακτοκομικό τομέα

Συντάκτης:
Στις 12 Ιουλίου συνεδρίασε στις Βρυξέλες η ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου  για το γάλα η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο μετά την κρίση που εκδηλώθηκε στο γαλακτοκομικό τομέα.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου  σκοπό είχε να εξετάσει κανονιστικά θέματα που ενδέχεται να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς και του εισοδήματος των παραγωγών  και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά, δεδομένου επίσης ότι οι γαλακτοκομικές ποσοστώσεις λήγουν την 1η Απριλίου 2015.
Από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κιλκίς ανακοινώνεται ότι   οι αμπελοκαλλιεργητές βάσει του άρθρου 8 του ΚΑΝ (ΕΚ) 436/09 υποχρεούνται να υποβάλλουν αμέσως μετά τον τρύγο και το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 Δηλώσεις Συγκομιδής για το έτος 2010-2011.
Η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική για τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την έγκαιρη, πλήρη, και ορθή συμπλήρωσή τους.
Ανακοινώνεται στους  δικαιούχους παραγωγούς  του νομού μας , οι οποίοι  είναι ενταγμένοι στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  («Βιολογική Γεωργία» , «Βιολογική Κτηνοτροφία» , «Προστασία της Λίμνης Δοϊράνης» , «Πρόγραμμα απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων» ) , ότι εφόσον μετά την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους στο νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο, σύμφωνα με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2009   , προκύπτουν μειώσεις στην συνολική ενταγμένη έκταση ή αλλαγές στον αριθμό των αγροτεμαχίων από το Σ.Π.Δ που είναι σε ισχύ    ,  υποχρεούνται να καταθέσουν  αίτηση τροποποίησης Σ.Π.Δ  έως την  29η -9-2010.     
mpatzeliΜε τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πέρασε από το Β' Θερινό Τμήμα το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Παράλληλα, συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ.