Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020, 6:13:53 πμ
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 20:51

Πάικο: Εμπλουτίζεται η παλέτα των οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

Συντάκτης:

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ενημερώνει ότι στις 31 Ιανουαρίου 2019 αναρτήθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που αφορά την αίτηση τροποποίησης του οίνου Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πλαγιές Πάικου.
Την αίτηση είχαν καταθέσει οι οινοποιοί της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε Κιλκίς.


Με την έγκριση της τροποποίησης εμπλουτίζεται ο οίνος Πλαγιές Πάικου με τις ποικιλίες Gewürztraminer, Riesling και Viognier ενώ πλέον μπορούν να παραχθούν λευκά κρασιά από τις κόκκινες ποικιλίες Ξινόμαυρο (με λευκή οινοποίηση) και Νεγκόσκα (με λευκή οινοποίηση).
Επιπλέον προστίθεται στους οίνους οι οποίοι επιτρέπεται να παράγονται με την ονομασία Πλαγιές Πάικου στην Ε.Ε η κατηγορία του Ερυθρωπού (Ροζέ) Γλυκού Οίνου.
Με αυτή την απόφαση ικανοποιείται ένα παλαιότερο αίτημα των οινοποιιών για παραγωγή λευκού οίνου από τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα με εντυπωσιακά ομολογουμένως αποτελέσματα στο ποτήρι των οινόφιλων.
Επιπλέον με την προσθήκη των ποικιλιών Gewürztraminer, Riesling και Viognier αλλά και του ερυθρωπού γλυκού οίνου εμπλουτίζεται η παλέτα του οίνου με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Πάικου, εδραιώνοντας τον στα ποιοτικά Ευρωπαϊκά κρασιά.