Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 12:06:48 πμ
etpa
Σάββατο, 15 Μαϊος 2010 21:57

Πουλήθηκαν τα στάρια. Ειρήνη με Αξιούπολη

Συντάκτης:

paulidis_xaralampos


Πέρασαν κάμποσα χρόνια από τότε που «παράγονταν» δυο καλές ειδήσεις σε μια μέρα στην Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς. Η Πέμπτη 13 Μαίου ήταν μια μέρα από τα παλιά καθώς:
α. Πουλήθηκαν επιτέλους τα στάρια εσοδείας 2009 (ή τέλος πάντων τα σκληρά στάρια που υπήρχαν στις αποθήκες)
β. Επήλθε ειρήνευση και συνεργασία μεταξύ των δυο Ενώσεων του νομού στο θέμα των δηλώσεων του ΟΣΔΣΕ.
Να τα πάρουμε με τη σειρά: Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που διεξήγαγε η νέα διοίκηση, ως πρώτη ενέργεια από την ανάληψη των καθηκόντων της, απέβη καρποφόρα. Στο διαγωνισμο προσήλθαν πέντε ενδιαφερόμενοι και με τιμή 130 ευρώ τον τόνο (13 λεπτά το κιλό) ανακηρύχτηκε πλιεοδότρια η εταιρεία ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ. Η ποσότητα των 6.000 τόνων σκληρού κατακυρώθηκε στην εν λόγω εταιρεία αν και η ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ προσέφερε 131 ευρώ /τόνο. Ωστόσο  επειδή η προσφορά έθετε ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ η προσφορά των ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ήταν «σκούπα» επιλέχθηκε η προσφορά των 130 ευρώ ως κατά πολύ συμφερότερη.
Υπήρξαν επίσης προσφορές με μικρότερη τμή (126, 121 λεπτά).
Όπως είναι ευνόητο μετά την πώληση αυτή θα συνέλθει η διοίκηση για να αποφασίσει αν θα κράτήσει προμήθεια για το κόστος συγέντρωσης και συντήρησης των εν λόγωσιτρών και θα αποδώσει στη συνέχεια τα χρήματα από την πώληση στους παραγωγούς που εμπιστευτηκαν την εσοδεία 2009 στην ΕΑΣ Κιλκίς.
Σημειώνουμε επίσης ότι η ΕΑΣ διαθέτει ακόμα στις αποθήκες της μεγάλη ποσότητα σιτηρών, εσοδείας 2008.

Ειρήνη και συνεργασία
Μετά τον πόλεμο επήλθε η ειρήνη μεταξύ των δυο Ενώσεων Συνεταιρισμών. Κι αν αναζητήσουμε άλλο τίτλο θα μπορούσαμε να τον αποδώσουμε ως εξής: Η ειρηνευτική δράση στη νέα διοίκηση της ΕΑΣ των κ. Λασκάκη και Υφαντίδη απέδωσε καρπούς. Δεν χρειάστηκαν πολλά για να επιτευχθείνη ειρήνη και η συμφωνία στη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Ένα τηλεφώνημα στον κ. Ελευθεριάδη, η θετική αύρα από την παρουσία των νέων μελών στη διοίκηση και σίγουρα η συνειδητοποίηση από όλους των δυσμενών συνεπειών της έντασης από την διαχειριση του 2009.
Εν τέλει την Πέμπτη στα γραφεία της ΕΑΣ Κιλκίς οι πρόεδροι Χαρ. Παυλίδης και Λ. Ελευθεριάδης καθώς και οι διοικήσεις των δυο ενώσεων συμφώνησαν στη διαχείριση του ΟΣΔΕ έτους 2010. Η ΕΑΣ Αξιούολης θα συγκεντρώσει με δικούς της αιτησιογράφους, τις δηλώσεςι τω μελών της της και για την εργασία αυτή θα αμειφθεί με 35-36 ευρώ/ δήλωση. Τα υπόλοιπα από τα 70 ευρώ που κοστίζει η δήλωση στον παραγωγό θα τα εισπράξει η ΕΑΣ ΞΚιλκίς προκειμένου να προβεί σε επεξεργασία των δηλώσεων και ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.
Σημειώνουμε ότ φέτος άλλαξε το σύστημα με το οποίο εισπ΄ραττεται το κ΄σοτος των δηλώσεων. Τα 70 ευρώ ισχύουν για παραγωγούς με διακιώματα μέχρι 5.000 ευρώ, αυξάνεται σε 180 για παραγωγούς με μεγαλύτερα δικαιώματα κ.ο.κ.
Να σημειωθεί ότι πριν τη συμφωνία προηγήθηκε μικρή διαπράγμάτευση καθώς ο κ Ελευθεριάδης ζήτησε για την Αξιούπολη τιμή 50 ευρώ για να να καταλήξουν οι δυο πλευρές στο μοίρασμα των 70 ευρώ.
Κι επειδή η εργασία θα είναι επίπονη και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ήδη η ΕΑΣ Αξιύολης δεσμεύτηκε μέχρι τη Δευτέρα να στείλει κατάλογο με τους παραγωγούς που δεν θα υποβάλλου δηλώσεις καθώς κι εκείνους που θα δηλώσου πρώτη φορά, ώστε να λάβουν όλοι οι παραγωγοί της δύναμής της αριθμό πρωτοκόλλου.
Το σημαντικό βέβαια είναι ότι ύστερα από πολύμηνη διαμάχη επήλθε ειρηνευση και συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. ~Κι όπως για την διαμάχη μερίδιο ευθύης είχαν και οι δυο πλευρές, έτσι και στην ειρηνευση μερίδιο της «ευθύνης» διεκδικούν και οι δυο διοικήσεις.