Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 12:00:37 πμ
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 22:35

Προβοκάτσια ή ανοησία;

opekepe
Τι να υποθέσει κανείς; Αποδιοργανώθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να «μην γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του» ή  εκδηλώθηκε από άγνωστα κέντρα μια προβοκάτσια σε βάρος των κτηνοτρόφων και με άγνωστη σκοπιμότητα;
Διότι άλλη εξήγηση δεν χωρεί στο πρόσφατο κρούσμα που αναστάτωσε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας καθώς χωρίς καμιά προειδοποίηση κόπηκε η ενιαία ενίσχυση στους κτηνοτρόφους των οποίων οι ενοικιαζόμενες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με τις ενεργοποιούνται τα δικαιώματα της ενίσχυσης, βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Το θέμα ανέκυψε την πρώτη ημέρα πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων, το μεσημέρι της Τετάρτης και η εφημερίδα μας το κατήγγειλε σε αποκλειστικό δημοσίευμα, όπου καταγράφονταν και οι αντιδράσεις των 1600 κτηνοτρόφων του νομού που θίγονταν.
Την Πέμπτη οι αντιδράσεις προσέλαβαν εκρηκτική μορφή και αντιπροσωπεία των αγροτών του συλλόγου Κιλκίς (Γ. Λασκάκης, Αλ. Σημαιοφορίδης, Φ. Κοτανίδης Ν. Θεοδωρίδης, Μαδαράκης κ.α.) πραγματοποίησαν έντονη παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των αγροτών του νομού υπέβαλαν προτάσεις εφόσον ο οργανισμός επέμεινε στο θέμα της απόστασης, ως εξής: Να μην υφλισταται οποιοδήποτε πρόβλημα με την απόσταση εντός του ιδίου δήμου, να ισχύει απόσταση 50 χιλιομέτρων σε όμορους δήμους και να καταβληθεί άμεσα – με την προκαταβολή δηλαδή- η παρακρατηθείσα ενιαία ενίσχυση.
Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η ενιαία ενίσχυση θα αποδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα εις ολόκληρον στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και το θέμα ουσιαστικά έληξε.
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν δίνει καμιά εξήγηση σε μια πράξη του που ξεσήκωσε χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ όφειλε να γνωρίζει τις αντιδράσεις αυτές. Και δημιουργούνται πλέον μείζονα  ερωτηματικά για τη λειτουργία ενός οργανισμού τόσο κρίσιμου όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και την πολιτική ζωή της χώρας.

Ιδού η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα συμπεράσματα δικά σας:
«Σε συνέχεια της χορήγησης προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012 διαπιστώθηκαν ειδικά προβλήματα που επηρέασαν μερικώς ή ολικώς την πληρωμή 6.000 δικαιούχων.
Τα ειδικά αυτά προβλήματα αφορούν στον έλεγχο της  απόστασης στάβλου – βοσκοτόπου και στη μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων και  τα οποία  χρήζουν βελτίωσης.
Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ  για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες ξεκίνησε άμεσα  την αντιμετώπιση αυτών των ειδικών προβλημάτων και  προγραμματίζει  εντός της επόμενης εβδομάδας να τους καταβληθεί το επιπλέον δικαιούμενο ποσό προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης 2012».