Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 4:22:14 μμ
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 11:34

Πρόσκληση ΑΝΚΙ σε επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα για ψηφιακή εφαρμογή σύνδεσης τουρισμού και τοπικών προϊόντων

Στο προικισμένο από τη φύση Κιλκίς, οι πολυταξιδεμένες συνταγές των προσφύγων, βασισμένες στις μοναδικές α΄ ύλες και τα παραδοσιακά προϊόντα, συναντιούνται στο ίδιο τραπέζι και προκαλούν όλες τις αισθήσεις του επισκέπτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι γεύσης και μαγευτικών εμπειριών.

 

Τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα αποτελούν έναν πολύ σημαντικό πόλο έλξης όσων αναζητούν νέους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, οι επισκέπτες των αγροτικών περιοχών σήμερα, αγωνίζονται να βρουν πληροφορίες και να εντοπίσουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τους, αρκούμενοι τελικά στην αγορά και δοκιμή κάποιων από αυτά, είτε όταν τα συναντούν τυχαία στις αστικές αγορές, είτε όταν τα δοκιμάζουν ως συστατικά συνταγών καταλόγου και μπουφέδων σε τοπικά εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η κατάσταση αυτή μειώνει τις ευκαιρίες προβολής και προώθησης των τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με ξένους μεσάζοντες ή άμεσους αγοραστές, και τις ευκαιρίες προσέλκυσης επισκεπτών στις αγροτικές περιοχές με ένα από τα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά «όπλα» τους.

Στο πλαίσιο του ενταγμένου στο τοπικό πρόγραμμα LEADER Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: «iFlavours ‐ Ανάδειξη τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων ψηφιακά» η Αναπτυξιακή Κιλκίς (ΑΝΚΙ) μαζί με άλλες Αναπτυξιακές Εταιρείες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία, ετοιμάζει μια καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή για κινητές συσκευές η οποία θα καθοδηγεί τους επισκέπτες στον εύκολο εντοπισμό των τοπικών ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων και στην ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους για αυτά (διαδικασίες παραγωγής, συστατικά, διατροφική αξία, σχέση με την τοπική κουλτούρα και κληρονομιά, κ.α.).

Για τις ανάγκες δημιουργίας της ψηφιακής αυτής εφαρμογής, η ΑΝΚΙ, σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία Επιμορφωτική Κιλκίς, ξεκινά μια προσπάθεια καταγραφής των τοπικών προϊόντων και συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων, επικοινωνώντας με τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίες, προφανώς, μπορούν και αυτόβουλα να επικοινωνήσουν για να καταγραφούν στον σχετικό κατάλογο επιχειρήσεων.

Μετά την συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, η ΑΝΚΙ δρομολογεί, εκτός της ψηφιακής εφαρμογής, και μια έντυπη έκδοση στην οποία θα αποτυπώνεται όλος ο τοπικά παραγόμενος γαστρονομικός θησαυρός της Π.Ε. Κιλκίς.