Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:01:21 μμ
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 18:33

Ψάχνουν Έλληνες εργάτες και δεν βρίσκουν και λόγω πανδημίας ...σώθηκαν κι οι αλλοδαποί μετακλητοί

Πολλές φορές αναφερθήκαμε στα παράδοξα και τις στρεβλώσεις της αγοράς εργασίας στην δεινώς πληγείσα από την κρίση χώρα μας. Και μπορεί η ανεργία να βρίσκεται ένα δυο σκαλιά κάτω από το 20% αλλά η αλήθεια είναι πως στις εργασίες δεύτερης και τρίτης ποιότητας (εργάτες γης για τη συλλογή των καρπών και τη φροντίδα καλλιεργειών, βοσκοί σε στάνες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) η ανεργία είναι μηδενική.

Ή μάλλον η ανεργία είναι αρνητική. Οι ανάγκες εργασίας δεν καλύπτονται από την εσωτερική προσφορά. Διότι πολύ απλά ο ανειδίκευτος Έλλην άνεργος απαξιοί να εργαστεί σε χωράφι ή στάνη.
Θέλει μια δουλειά να κάθεται, κατά προτίμηση στο Δημόσιο. Κι αν προκληθεί πως συμβιβάζεται να κάθεται έχει έτοιμη την απάντηση: Μα δεν βρίσκω δουλειά στην ειδικότητά μου. Κι άντε τώρα να πείσεις μερικές δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχους π.χ. οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων πως αν περιμένουν να βρουν δουλειά στην ειδικότητά τους θα γεράσουν άνεργοι…
Αυτά ως παρένθεση. Κι επειδή ούτε τα παιδιά των αγροτών ή των κτηνοτρόφων (τα περισσότερα τουλάχιστον) εργάζονται στις πατρικές επιχειρήσεις, μόνη διέξοδος είναι η απασχόληση αλλοδαπών.
Για την παράνομη παρέλκει να μιλήσουμε. Έμειναν ιστορικές οι αλαφιασμένες μετακινήσεις «αλλοδαπού δυναμικού» από μια δυο σεβαστικές κατά τα άλλα βιομηχανίες σε καφενεία παρακείμενων χωριών όπου έβρισκαν καταφύγιο κάθε που επισκέπτονταν τα εν λόγω εργοστάσια ελεγκτές των κατά νόμο οργάνων.
Μην θίξουμε υπολήψεις όμως…
Ας περιοριστούμε στη νόμιμη απασχόληση μέσω του θεσμού των μετακλητών εργατών.
Γράφαμε και παλαιότερα. Κάθε χρόνο η Ελλάδα μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών καταγράφει τις ανάγκες σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζητεί επίσημα από ξένες χώρες να στείλουν ενδιαφερόμενους εργάτες. Κάπου 65 χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου ως θεόσταλτοι. Χωρίς αυτούς η παραγωγή, οι φράουλες, οι ντομάτες, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα πορτοκάλια, οι ελιές κ.ο.κ θα μείνουν και θα σαπίσουν στα χωράφια.
Τη μερίδα του λέοντος φυσικά ζητούν και λαμβάνουν οι περιοχές με δυναμικές καλλιέργειες. Στη βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστούν Ημαθία, Πέλλα,. Χαλκιδική, Πιερία και τελευταίο και καταϊδρωμένο το Κιλκίς.
Αλλά όταν λέμε τελευταίο, μην θαρρείτε πως αναφερόμαστε σε δυο ντουζίνες εργάτες. Εφτά και οχτώ εκατοντάδες ζητάμε στα καλά τα χρόνια για να εργαστούν σε δουλιές που εμείς οι ιθαγενείς Κιλκσιώτες παρότι άνεργοι απαξιούμε.

 

Το φετινό πάθημα
Κι όλα αυτά είναι μια περιγραφή του φαινομένου της ανάγκης σε ξένα εργατικά χέρια, φέτος -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr- προέκυψε ειδικό πρόβλημα στο Κιλκίς -και σε άλλες περιοχές- λόγω της πανδημίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς βάσει των δεδομένων που είχε, ζήτησε 80 θέσεις ετήσιας απασχόλησης και 50 τρίμηνης διάρκειας. Μέχρι και πέρυσι σε «δημοφιλείς» εργασίες η ζήτηση καλύπτονταν από τους εργάτες ετήσιας απασχόλησης. Φέτος όμως λόγω της πανδημίας ήταν δυσχερής η έκδοση αδειών ετήσιας διάρκειας. Και οι ενδιαφερόμενοι αγρότες απορρόφησαν εν μια νυκτί και τους 50 τριμηνίτες.
Και την επόμενη …νύχτα απόμειναν πολλοί παραγωγοί χωρίς εργατικά χέρια.
«Ψάχνω εργάτες για να μαζέψω τα σταφύλια μου και είμαι σε απόγνωση. Δεν βρίσκω» τηλεφώνησε φίλος παραγωγός από την περιοχή του Χέρσου.
«Γιατί δεν έχουμε εργάτες;» ρώτησα τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, και εξήγησε όσα παραπάνω γράφουμε.
«Και τώρα;»
"Πάει εδώ και περισσότερο από μήνα που ζητήσαμε από την κεντρική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκριθούν 300 θέσεις εργατών για το ν. Κιλκίς.
Ενημερώσαμε και ενδιαφέρθηκε και ο υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε την έγκριση του αιτήματος. Φτάνουν και σε εμάς -κυρίως σε εμάς- τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρακολουθούμε το θέμα και σύντομα θα έχουμε καλά νέα".
Η χώρα που τα τελευταία χρόνια έχασε κοντά 400.000 νέους, επιστήμονες κυρίως που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερο μέλλον, δεν έχει εργατικά χέρια ούτε και σε απλούστερες εργασίες.
Αυτός ίσως είναι ένας άλλος, πλέον σύνθετος, αλλά συνάμα πλέον εύγλωττος ορισμός της κρίσης στην χώρα μας.