Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 6:41:07 πμ
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 22:38

Πύλη στην Αξιούπολη

eas-aksioupolis
Την Τρίτη καταγράφηκε ενώπιον του αντιπροέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο Κιλκίς, το αδιέξοδο μεταξύ των δυο Ενώσεων του Κιλκίς ως προς την τύχη των δηλώσεων των παραγωγών της ΕΑΣ Αξιούπολης. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου κι αφού ενημερώθηκε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ πως τίποτε δεν άλλαξε, το βράδυ συνεδριάζει το δ.σ. και αποφασίζει να δοθεί στην Αξιούπολη πύλη εισόδου στο σύστημα.
Το πρωί της Πέμπτης το δ.σ. της Αξιούπολης αποδέχεται τη ρύθμιση που ικανοποιεί άλλωστε το πάγιο αίτημά της (πριν δυο μήνες κατήλθε αντιπροσωπεία της ΕΑΣ και του δήμου και συναντήθηκε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, ζητώντας να της δοθεί πύλη) ενώ το βραδυ της ίδια μέρας αναχωρούν για την Αθήνα δυο υπάλληλοι της ΕΑΣ προκειμένου να ενημερωθούν – εκπαιδευτούν στη διαχείριση του συστήματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα η ΕΑΣ Αξιούπολης καταβάλλει στη συνεργαζόμενη εταιρεία 17.000 ευρώ ως προκαταβολή (50%) για το κόστος της προμήθειας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του λογισμικού για την χρήση τους.
Κάπως έτσι γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο μιας διαμάχης μεταξύ των διοικήσεων των δυο Ενώσεων που αδυνατούσαν να συνεργαστούν και να ομονοήσουν σε μια κοινή πολιτική επί του θέματος, κυρίως του κόστους καταχώρησης και ψηφιοποίησης των δηλώσεων.
Οι υπάλληλοι της ΕΑΣ Αξιούπολης επέστρεψαν ύστερα από διήμερη εκπαίδευση  και την Τρίτη αναμενόταν από την εταιρεία η εγκατάσταση του εξοπλισμού για να αναλάβουν δράση οι υπάλληλοι της ΕΑΣ Αξιούπολης.
Χρόνος υπάρχει, παρότι ο συμβατικός για τη συγκέντρωση των δηλώσεων εκπνέει την Πέμπτη 30 Ιουνίου.  Απομένει να αποδειχθεί αν η ΕΑΣ Αξιούπολης θα φανεί αντάξια των υποχρεώσεών της ώστε να εξυπηρετήσει τους αγρότες της περιοχής ευθύνης της.
Το βέβαιο είναι πως δεν αλλάζει η τιμολογιακή της πολιτική. Πέραν όσων χρημάτων θα λάβει από το υπουργείο, μόνη επιβάρυνση των παραγωγών είναι τα 20 ευρώ ανά δήλωση, ως κόστος των συνεργείων της στους τέσσερις δήμους για την συμπλήρωση των δηλώσεων. Κι αν οι παραγωγοί μπορούν μόνοι τους να συμπληρώσουν τις δηλώσεις, καμιά επιβάρυνση.