Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 5:03:43 μμ
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:45

Σήμερα και αύριο βγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ

Ήταν μια τεράστια απογοήτευση για τους αγρότες της χώρας η πρώτη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα συνόψισε ενώπιον 200 αγροτών του Κιλκίς στην πρώτη μεγάλη, ύστερα από καιρό, συγκέντρωσή τους ο εκπρόσωπος του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων Κιλκίς Γιώργος Τερζης που συμμετείχε στη συνάντηση της Αθήνας:


Για το αίτημα να δοθούν τουλάχιστον προκαταβολές για τις επιδοτήσεις η κ. Μπατζελή απάντησε ψυχρά πως όσες ενώσεις καλύψουν το 100% της ψηφιοποίησης ενδέχεται να λάβουν προκαταβολή 70%! Διότι εκκρεμεί και ο διοικητικος έλεγχος που έπεται της διαδικασίας ψηφιοποίησης.
Για όλες τις υπόλοιπες ισχύει πως η προθεσμία καταβολής των ενισχύσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2010!
Στο ν. Κιλκίς χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ενώσεων Κιλκίς και Αξιούπολης η διαδικασία ψηφιοποίησης έφτασε μόλις στο 42% - την περασμένη εβδομάδα ήρθε στο Κιλκίς στέλεχος τηςΑΓΡΟΓΗ για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας- οπότε το πιθανότερο είναι να εξοφληθούν οι επιδοτήσεις πριν τις γιορτές του ...Πάσχα.
Η εξευτελιστική αποζημίωση του 1,33 ευρώ/ στρέμμα “είναι αυτή” δήλωσε στους εμβρόντητους αγρότες ο παρισάμενος στη σύσκεψη υφυπουργός Καχριμάκης.
Το γεγονός ότι “δικαιολογείται” το ύψος της αποζημίωσης  με ένα κατάπτυστο έγγραφο του ΕΛΓΑ, όπου και η απλή ανάγνωση ακόμα και από μαθητή δημοτικού δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών (η τιμή του μαλακού σίτου το 2007 στην τρίτη σελίδα του εγγράφου ορίζεται στα 22 λεπτά και δυο σελίδες παρακάτω στα 13 λεπτά, η μέση απόδοση του μαλακού στην τριετία 2004-2006 καθορίστηκε στα 340 κιλά / στρέμμα! (από το 1990 έχει να δει παρόμοια απόδοση το Κιλκίς) και άλλα παρόμοια ευφυίας επιχειρήματα που υποτίθεται ενδύθηκαν ένα τεχνοκρατικό σχήμα.
Ο κ. Καχριμάκης τοξέκοψε: αποζημίωση είναι αυτή!
Απόμενε το αίτημα για ταχεία πληρωμή της εξισωτικής. Η κ. Μπατζελή επιφυλαξε μια ακόμα απογοήτευση: Περί τον Ιούλιο με Αύγουστο του 2010 θα καταβληθεί η εξισωτική.
Ναι αλλά οι δικές μας υποχρεώσεις μάς πνίγουν κι αν δεν βρούμε χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου θα μιας πνίξουν οι τράπεζες, ορύονταν οι αγρότες του Κιλκίς στη μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσαν στην αίθουσα της παλιάς νομαρχίας (μητρόπολης).
Δεν χρειάστηκε μετά την ενημέρωση που έκαναν ο κ. Τερζής με τον πρόεδρο υοθ συλλόγου Γιώργο Λασκάκη ιδιαίτερος διάλογος με τον αγροτικό κόσμο. Οι απαντήσεις της κ. Υπουργού άναψαν τα αίματα και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Αφού δεν καταλαβαίνουν με λόγια την απόγνωσή μας, θα την διαβάσουν στα τρακτέρ μας.
Από την Τετάρτη λοιπόν βγαίνουν τα τρακτέρ σους δρόμους και θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου. Και είναι αυτή μια προειδοποιητική κινητοποίηση καθώς αν δεν βάλουν μυαλό στην Αθήνα - και δεν εναι το ευκολότερο έργο που μπορεί να επιτελεστεί- οι γιορτές προμηνύονται λίαν θερμές στο ν. Κιλκίς, αλλά και πανελλαδικά.
Το διακήρυξε άλλωστε, καταχειροκροτούμενος,      ο αείποτε θαλερός Γιώργος Σοφιανίδης με την βροντώδη φωνή του: Είμασε αγρότες, είμαστε άντρες, να τους δείξουμε τη δύναμή μας. Από αύριο στα τρακτέρ να βγούμε στους δρομους, στις πλατείες, στα τελωνεία...
Στη συγκέντρωση του Σαββάτου παρέστη και χαιρέτισε ο δήμαρχος Κιλκίς Τάκης Τερζίδης εφτάζοντας την πλήρη συμπαράστασή του στα ατήματα των αγροτών.
Την απόφαση να βγουν στους δρόμους οι αγρότες στηρίζουν η ΕΑΣ Κιλκίς, η ΕΑΣ Αξιούπολης, Ο σύλλογος θεριζοαλωνιστών, ο σύλλογος αιγοπροβατοτρόφων, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Πολυκάστρου και Περιχώρων.