Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:38:21 πμ
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 22:41

Σιτάρι: 23 λεπτά στο «χέρι»

koumpina
Να και μια θετική εξέλιξη σε ένα τομέα ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία του νομού. Ο θερισμός των σιτηρών εξελίσσεται ικανοποιητικά, όπως σε υψηλά επίπεδα κινείται και η τιμή του προϊόντος. Αποδόσεις 300 κιλών δεν είναι σπάνιες, τουλάχιστον σε εκείνες τις καλλιέργειες που ο αγρότης εφάρμοσε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες κι όχι απλά για να εισπράξει την επιδότηση.
Από την άλλη πλευρά οι βροχές δεν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, εξαιτίας της αργής ωρίμανσης του καρπού, λόγω των κλιματικών – καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την Άνοιξη.
Η τιμή του σκληρού κινείται περί τα 23 λεπτά, και 20 λεπτά δίνουν «στο χέρι» πάντα οι έμποροι. Είναι και αυτή, η άμεση πληρωμή δηλαδή μια ακόμα διαφορά από το περσινό απαράδεκτο καθεστώς, όταν οι παραγωγοί παρέδιδαν εν λευκώ ή σε εξευτελιστική τιμή (κάτω και από τα 10 λεπτά) τη σοδειά τους και πολλοί πληρώθηκαν τελικά αυτήν την τιμή.
Στο παιχνίδι9 της άμεσης πληρωμής εισήλθε και η Ένωση Κιλκίς που συγκεντρώνει για λογαριασμό των παραγωγών τα στάρια. Προαιρετικά ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει άμεση πληρωμή σε τιμή παραπλήσια της ισχύουσας στο ιδιωτικό εμπόριο ή να πληρωθεί ύστερα από συνολική δημοπρασία του προϊόντος, συνήθως σε υψηλότερη τιμή μετά το πέρας του θερισμού.