Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:05:08 μμ
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009 04:45

«Σκότωσαν» το πρατήριο κι απομένουν τώρα «ορφανοί» από τζίρο

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς υπό τον κ. Γ. Μουλλά αποφάσισε να ανοίξει και λειτουργήσει σούπερ μάρκετ στο Κιλκίς  είχαν ξεσηκωθεί οι ιδιοκτήτες παντοπωλείων της πόλης διαμαρτυρόμενοι για αθέμιτο ανταγωνισμό που θα προκαλούσε το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.


Η διοίκηση τότε της ΈΑΣ προχώρησε στη λειτουργία σούπερ μάρκετ εμμένοντας στη θέση της πως προέχει το συμφέρον  των καταναλωτών - αγροτών με τις καλύτερες τιμές που θα εξασφάλιζαν τα πολυκαταστήματα και αναφορικά με τον ανταγωνισμό υπενθύμιζε ότι επίκειται ούτως ή άλλως η λειτουργία ιδιωτικών πολυκαταστημάτων.
Τα σούπερ μάρκετ της ΕΑΣ Κιλκίς άνοιξαν, όπως εξαπλώθηκαν τα πολυκαταστήματα γνωστών αλυσίδων.
Κι ενώ τα ιδιωτικά πολυκαταστήματα γιγαντώθηκαν μέσω των κερδών τους, στο Κιλκίς, όπως εξάλλου πανελλαδικά αλλά με διαφορετική ένταση σε κάθε περιοχή, τα πολυκαταστήματα ενώ αρχικά προσέφεραν και κέρδη, στη συνέχεια κατέστησαν ζημιογόνα εξαιτίας του κακού ή μάλλον του ανύπαρκτου μάρκετιγκ των διοικήσεων των συνεταιρισμών.
Εκεί που οι ιδιωτικές αλυσίδες απασχολούσαν  π.χ. 10 εργαζόμενους,  τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ «φορτώθηκαν» με πολλαπλάσιο αριθμό εργαζομένων και οι ελλειμματικές - ζημιογόνες χρήσεις δεν άργησαν να φανούν.
Στο Κιλκίς π.χ. το πολυκατάστημα που τις τελευταίες ημέρες  ενοικιάστηκε στην αλυσίδα «Αρβανιτίδης» είχε ετήσιο έλλειμμα 130.000 - 150.000 ευρώ.
Επομένως φαντάζει ως τεράστια οικονομική επιτυχία ότι με την ενοικίασή του στον «Αρβανιτίδης» θα γλιτώνει ετησίως το παραπάνω ζημιά, αλλά θα κερδίζει κιόλας 120.000 ευρώ από το μηνιαίο ενοίκιο των 10.000 ευρώ.
Σχεδόν πανηγυρίζουν στην ΕΑΣ Κιλκίς. Ουδείς είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι η αγοράστρια εταιρεία δεν υπήρχε καν, κι αν υπήρχε θα ήταν ένα μικρό παντοπωλείο, όταν τα σούπερ μάρκετ της Ένωσης (το μεγαλύτερο από τα δυο που λειτουργούσαν στο Κιλκίς στο κτήριο του συνεταιρισμού, έκλεισε προ ετών λόγω ζημιογόνου λειτουργίας) βρίσκονταν σε πλήρη και μάλιστα κερδοφόρα λειτουργία.
Αφού λοιπόν τα «βούλιαξαν» οικονομικά με την άφρονα πολιτική τους τώρα περίπου πανηγυρίζουν διότι απαλλάχθηκαν από τις ζημιές!
Για την ιστορία: Η αγοράστρια εταιρεία θα δώσει 300.000 ευρώ προκαταβολή, και ύστερα από απογραφή θα αγοράσει και τα προϊόντα που βρίσκονται σε ράφια και αποθήκες.

Δυσοίωνο το μέλλον
Τα χειρότερα όμως πρόκειται να επέλθουν στη συνέχεια. Διότι χωρίς πρατήριο απομένουν πια να αποφέρουν τζίρο η μονάδα παραγωγής αλεύρου και ψωμιού στην Καλίνδρια καθώς η μονάδα ζωοτροφών στο ίδιο εργοστάσιο. Πράγμα που σημαίνει πως  αν δεν αναληφθεί επιχειρηματική δράση που θα αποφέρει έσοδα μεγαλύτερα των μεικτών κερδών του σούπερ μάρκετ, είναι προφανές ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων που μέχρι τώρα εξασφαλίζονταν από την οικονομική δραστηριότητα του σούπερ μάρκετ θα επιβαρύνει τη συνολική, ήδη επιβαρυμένη και ελλειμματική, λειτουργία της οργάνωσης.
Η διοίκηση της ΕΑΣ Κιλκίς προσανατολίζεται να «ανοίξει» πρατήριο χοντρικής πώλησης λίγων ειδών εκεί που παλαιότερα λειτουργούσε το πρατήριο ανταλλακτικών. Ως πρώτο βήμα μπορεί να θεωρηθεί σωστό. Αλλά όταν πρατήριο ανταλλακτικών απευθυνόμενο στους αγρότες δεν κατόρθωσε να στεριώσει, είναι αμφίβολο αν το κατάστημα χοντρικής πώλησης λίγων ειδών επαρκεί.
Και σε ελάχιστα χρόνια, αν όχι μήνες,  τα χρήματα που  κρατούν ζωντανή την Ένωση, δηλαδή τα δικαιώματα από τις κοινοτικές ενισχύσεις, είτε θα περικοπούν δραστικά είτε θα εξαφανιστούν από την ανταγωνιστική λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών.