Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 3:09:55 μμ
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 08:39

Στα ύψη η τιμή του σκληρού

sitaria
Η από καιρού εικαζόμενη αύξηση της τιμής των σιτηρών πήρε «σάρκα και οστά». Η κακή συγκομιδή στις ΗΠΑ σε συνάρτηση με τις γενικότερες εξελίξεις της διεθνούς αγοράς  προκάλεσαν την «απογείωση» της τιμής των σιτηρών.Ενδεικτική των τάσεων της αγοράς είναι η πώληση σκληρού σταριού από την ΕΑΣ Ορεστιάδας περί το τέλος Ιουλίου.  Απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Ένωση της ακριτικής Ορεστιάδας πούλησε, για λογαριασμό παραγωγών, περί του 13.000 τόνους σκληρού σίτου με τιμή FOB (  παράδοση στο πλοίο) 20 λεπτών/κιλό.
Μετά τον υπολογισμό 2λεπτών ως κόστος μεταφοράς και παράδοσης και παρακράτηση δυο λεπτών υπέρ της ΕΑΣ, οι παραγωγοί του βόρειου Έβρου θα λάβουν «στο χέρι» 25 λεπτά ανά κιλό, τιμή που υπερβαίνει τα 4-5 λεπτά της τιμής που διαμορφώθηκε μετά τον αλωνισμό στο Κιλκίς.
Το εβρίτικο σιτάρι που εξήχθη πήρε καλή τιμή και στο μαλακό. Οι παραγωγοί θα εισπράξουν λίγο παραπάνω από 20 λεπτά /κιλό.
Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής επικρατεί νηνεμία στην αγορά του Κιλκίς αφού η μεν ΕΑΣ Αξιούπολης έχει ελάχιστες ποσότητες και τις πωλεί κατά την επιθυμία των παραγωγών σε τιμές περί τα 21 λεπτά, ενώ η ΕΑΣ Κιλκίς με τους περίπου 3.000 τόνους σκληρού που συγκέντρωσε δεν προέβη ακόμα σε διαγωνισμό πώλησης πράγμα που αναμένεται να πράξει τις προσεχείς εβδομάδες.