Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:46:24 πμ
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 21:43

«Σταυρώνουν» τους αγρότες

eas
Την χαριστική βολή στην πενόμενη αγροτική οικονομία του νομού δίνει η επί θύραις φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Με συντελεστές επιφάνειας και μόνο η φορολόγηση εκτάσεων που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο με στάρι (πάνω από 800.000 στρέμματα στο νομό μας) καταστρέφει μικρούς,μεσαίους και μεγαλοκαλλιεργητές καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η σιτοκαλλιέργεια δεν είναι οικονομικά αυτάρκης, το κόστος υπερβαίνει τα έσοδα με βάση τη μέση απόδοση και σχεδόν τα 9/10 της αγροτικής γης του νομού καλλιεργούνται επειδή υπάρχουν οι επιδοτήσεις.
Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων εντάσσεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και βασικές πτυχές του συζητήθηκαν σε σύσκεψη την περασμένη Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ. Αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Παρότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και αποκλίνουν τα διάφορα σενάρια με βάση όσα διαρρέονται, ακόμα και το καλύτερο σενάριο αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την οικονομία του ν. Κιλκίς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας προβλέπουν:
Μεσοσταθμικός φόρος στα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια 10-13 ευρώ/στρέμμα!
Φόρος 4-50 ευρώ ανά στρέμμα
Φόρος 8-10 ευρώ ανά στρέμμα
Το πλέον «αισιόδοξο» σενάρια είναι αυτό που καταγράφει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, αφού προβλέπει ανώτατο πλαφόν καλλιεργούμενων εκτάσεων τα 20 στρέμματα. Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει φόρο 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσον όρο με κλιμάκωση που θα ξεκινά από τα 4 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 50 ευρώ το στρέμμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Ακόμα όμως και με το πλέον «αισιόδοξο» σενάριο η αγροτική οικονομία του νομού θα υποστεί συντριπτικό πλήγμα αφού θα εξανεμιστεί ακόμα και η μισή επιδότηση, που τώρα κατέληγε ως εισόδημα στα χέρια των σιτοπαραγωγών δοθέντος ότι η άλλη μισή κάλυπτε το κόστος παραγωγής.
Η καταστροφική αυτή εξέλιξη που θα πλήξει βεβαίως και την κτηνοτροφία, σήμανε συναγερμό στις τάξεις των αγροτών. Χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και τους τρόπους αντίδρασης για την αποτροπή της καταστροφής.


Γ. Λασκάκης: Κάνουν ό,τι
μπορούν για να μας αφανίσουν

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γεωργοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» Γιώργος Λασκάκης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για την επαπειλούμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. « Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει τα σχέδια για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν την φριχτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα μέτρα που λήφθηκαν ήδη. Ζητήσαμε την ενίσχυση της γεωργοκτηνοτροφίας και ανταπόκριση δεν βρήκαμε.  Αν η κυβέρνηση προχωρήσει και σε χαράτσι στα χωράφια τότε κάθε ελπίδα μήπως και αντέξουν κάποιοι από εμάς σβήνει. Αν αυτό θέλουν στην κυβέρνηση, ας το ψηφίσουν. Αλλά να ξέρουν ότι θα συνδέσουν το όνομά τους με ένα έγκλημα σε βάρος της περιφέρειας και του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου»  δήλωσε ο κ. Λασκάκης και επισήμανε ότι η διοίκηση του συλλόγου θα συνέλθει για να εξετάσει τρόπους αντίδρασης.

Φ. Κοτανίδης: Το δικό τους
πολιτικό τέλος θα είναι χειρότερο
Το μέλος της διοίκησης Φίλιππας Κοτανίδης δήλωσε: «Η κυβέρνηση αν θέλει να βρει χρήματα ξέρει που υπάρχουν. Και πάντως δεν υπάρχουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Πήγαμε επανειλημμένα στην Αθήνα, συναντηθήκαμε με υπουργούς και γραμματείς και τουλάχιστον προφορικά έδειξαν κατανόηση στα προβλήματά μας, ακόμα κι αν δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Φαίνεται πως όλα αυτά ήταν στάχτη στα μάτια μας. Οι άνθρωποι ούτε καν νοιάζονται για εμάς. Και όποτε μας θυμούνται είναι για κακό. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι το δικό τους πολιτικό τέλος θα είναι χειρότερο»