Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 12:47:24 μμ
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 00:24

«Στήσιμο» τα 150 κιλά

koumpina
Μια ακόμα απογοητευτική χρονιά για τα σιτηρά θα ήταν η φετινή αν δεν εκτινάσσονταν η τιμή του σκληρού στα 25 λεπτά- κατά περιοχές μάλιστα ξέφυγε και προς τα επίπεδα των 27- 28 λεπτών, αλλά η συνδυασμένη αντίδραση των αγοραστών «συμμόρφωσε» τους «διασαλευτές της τάξης».
Στα πεδινά του νομού λοιπόν ο θερισμός έχει ολοκληρωθεί και οι αποδόσεις κυμαίνονται περί τα 150 κιλά//στρέμμα,  αφιστάμενες από την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να σπάσουν το φράγμα των 200 κιλών ως μέση απόδοση.
Έτσι και μετά τις πρώτες ημέρες όλοι οι παράγοντες εκτιμούσαν ως πιθανότερο στήσιμο τα 150 κιλά, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά στοιχεία του θερισμού.
Η παγκόσμια έλλειψη σιτηρών, συνδυασμένη με την υψηλή ζήτηση ανέβασε τις τιμές και για πρώτη φορά φέτος, ύστερα από δεκαετίες, η πληρωμή του προϊόντος έγινε απευθείας στο «χωράφι» με τις τιμές να ξεκινούν από τα 22 λεπτά και σε λίγες ημέρες να σταθεροποιούνται στο επίπεδο των 25 λεπτών για το σκληρό και στα 20 λεπτά για το μαλακό.
Η υψηλή  ρευστότητα των εμπόρων μαζί με την ανάγκη των παραγωγών για άμεση πληρωμή, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική τιμή, οδήγησε ύστερα από πολλά χρόνια στην αποφυγή του συστήματος «συγκέντρωση για λογαριασμό των παραγωγών» εκ μέρους των δυο ενώσεων.
Ακόμα και οι αγρότες που παρέδωσαν στις ενώσεις – η ΕΑΣ Κιλκίς έχει στις αποθήκες της περί τους 1000 τόνους- για να πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερες, όπως προσδοκούσαν τιμές, τις τελευταίες ημέρες από τν φόβο μείωσης των τιμών προσέρχονται και ζητούν άμεση πληρωμή.