Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:33:26 μμ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 13:55

Στο “σκαμνί” της δικαιοσύνης τα στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών που συνέπηξαν καρτέλ σε βάρος των κτηνοτρόφων

dhmosieyma-eidiseon
Άργησε αλλά τελικά φτάνει ενώπιον της δικαιοσύνης το μέγα σκάνδαλο με τη σύμπυξη καρτέλ εκ μέρους γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος των παραγωγών της χώρας.
Ογκώδης είναι η δικογραφία με την οποία παραπέμπονται 10 υψηλόβαθμα στελέχη έξι γαλακτοβιομηχανιών σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο  ειδικός ανακριτής διαφθοράς για υποθέσεις που ενοποιούνται κάτω από λεγόμενο «καρτέλ του γάλακτος».
Ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας καλεί κορυφαία στελέχη γνωστών γαλακτοβιομηχανιών, προκειμένου να απολογηθούν για τις εναρμονισμένες πιέσεις που φέρονται να ασκούσαν σε παραγωγούς, ώστε να τους εξαναγκάσουν να μειώσουν τις τιμές.
Σε απολογία έχουν κληθεί 10 άτομα, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκτελεστικά στελέχη των γαλακτοβιομηχανιών ΜΕΒΓΑΛ, ΦΑΓΕ, Nestle, Αγνό-Κολιός, Δέλτα και Όλυμπος για υποθέσεις που αφορούν την περίοδο  2004-2006.
Η αξιόποινη πράξη για την οποία καλούνται να απολογηθούν είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά εκβίαση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση της απειλής βλάβης της επιχείρησης παραγωγής.
Οι εν λόγω εταιρίες φέρονται να άσκησαν πιέσεις σε παραγωγούς, απειλώντας τους ότι σε περίπτωση που δεν μειώσουν τις απαιτήσεις τους, θα αποκλειστούν και από τις υπόλοιπες εταιρίες.
Οι γαλακτοβιομηχανίες αρνούνται ότι προέβησαν σε εκβιασμούς και απειλές σε βάρος των παραγωγών και μιλούν για πρακτικές στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζουμε ότι για τη σύμπυξη καρτέλ εκ μέρους των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος των κτηνοτρόφων έχουμε γράψει πρώτοι  πανελλαδικά από το φθινόπωρο του 1992 ακόμα, όταν καταγγείλαμε ότι κτηνοτρόφοι του νομού υφίστανται τις συνέπειες της εναρμονισμένης πρακτικής των εταιρειών, με συμπίεση των τιμών και ταυτόχρονη  αδυναμία των παραγωγών να βρούν άλλες εταιρείες για να πωλήσουν το γάλα τους ως απόρροια των συνεπειών της σύμπυξης καρτέλ εκ μέρους των εταιρειών. Ήταν η εποχή που η αγορά μετά την “απελευθέρωσή” της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προσλάμβανε τα χαρακτηριστικά ολιγοψωνίου (από τις εταιρείες προς τους παραγωγούς) χωρίς ποτέ να υπάρξει η οποιαδήποτε π[ολιτική αντίδραση της τότε κυβέρνησης.
Τρία χρόνια αργότερα, οι αγελοδοτρόφοι του νομού υπέστησαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση εξαιτίας της εφαρμογής της λεγόμενης πολιτικής “εξυγίανσης της ζώνης γάλακτος” με τον αποκλεισμό και την εκδίωξη τελικά από τη αγορά εκατοντάδων μικρών κτηνοτρόφων. Και τότε βεβαίως
οι αποκλεισθέντες παραγωγοί δεν βρήκαν διέξοδο πώλησης του γάλακτος σε καμιά εταιρεία, παρότι η χώρα παρέμεινε πάντα εισαγωγική σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κι ενώ η σύμπυξη καρτέλ αποδεικνυόταν με βάση όλα τα οικονομικά χαρακτηριστικά του, ΚΑΙ η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επέδειξε πλήρη αδιαφορία, επιτρέποντας την εξόντωση του κλάδου της κτηνοτροφίας. Και όλα αυτά μάλιστα με την καθιέρωση και λειτουργία από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 της Επιτροπής Ανταγωνισμού που περί άλλων ετύρβαζε.
Η πολιτική αδιαφορία των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συνεχίστηκε και χρειάστηκε να έρθει στην επιφάνεια (2006) η αστυνομική πτυχή της υπόθεσης με τις καταγγελίες περί σύμπυξης καρτέλ, το περίφημο ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας” για τη συνάντηση κορυφαίων στελεχών γαλακτοβιομηχανιών στη Λάρισα το 2004 κλπ.
Και είναι ευτύχημα ότι όσα δεινά από την παραβίαση του νόμου δεν θέλησε να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία της χώρας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ),  έστω  με καθυστέρηση διώκονται από τη Δικαιοσύνη, που δικαιώνει το θεσμικό της ρόλο (και) ως καταφύγιο κάθε πληττόμενου πολίτη.