Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:39:43 πμ
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 03:58

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες που μετέχουν στα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο Βόλο. Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε αργά το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κλείνοντας σιδηροδρομικές γραμμές και παραδρόμους οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ανοιχτοί.


Στην ίδια απόφαση κατέληξαν οι αγρότες στα Χανιά και την Πελοπόννησο, οι οποίοι μάλιστα θ' αποκλείσουν τη Δευτέρα τον Ισθμό της Κορίνθου.
Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια», απέκλεισαν αγρότες από την Επανομή.
Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, παραμένουν τα μπλόκα στα Τέμπη, τη Νίκαια Λάρισας και τις Μικροθήβες Μαγνησίας.
Επίσης, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί στον Προμαχώνα Σερρών και στην Εξοχή Δράμας, καθώς και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας.
Οι αγρότες άνοιξαν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια». Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που είχαν νωρίτερα αποκλείσει το σημείο, τράβηξαν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου.
Ανικανοποίητους βρίσκει τους αγρότες των Σερρών το πακέτο στήριξης και ενίσχυσης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα καθώς και στην εθνική οδό Σερρών Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλλιών. Συμβολικό αποκλεισμό πραγματοποιούν οι αγρότες και στην εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο Στρυμονικό, κλείνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων για δύο ώρες περίπου νωρίς το μεσημέρι.
Το μεσημέρι, παρουσία του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφάσισαν να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβοντας κομμάτι και για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Τυχερός στάθηκε ένας Βούλγαρος οδηγός που κέρδισε το φλουρί και παράλληλα τη δίοδο του στην Ελλάδα.
Αγανακτισμένοι το απόγευμα, Έλληνες οδηγοί οι οποίοι βρίσκονται μπλοκαρισμένοι από την Τρίτη στον κόμβο Ν. Πετριτσίου της εθνικής οδού Σερρών - Προμαχώνα, έκαψαν τα νωπά κρέατα που κουβαλούσαν στα ψυγεία τους, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυήμερη καθυστέρηση τους, Βούλγαροι οδηγοί πραγματοποίησαν και αυτοί μπλόκο στα Λουτρά Σιδηροκάστρου και στον κόμβο Ν. Πετριτσίου αποτρέποντας τη διέλευση των αυτοκινήτων στα γύρω χωριά. Το μπλόκο των αγανακτισμένων οδηγών έληξε με την παρέμβαση του Διοικητή της Τροχαίας Σερρών Αντώνη Τζουμαϊλή.

Αποκλεισμός
του κομβου
του Μεσοχωρίου
Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του Βορρά με το Νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, αύριο στις 9 το πρωί.
Αργά το βράδυ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Βάιος Γκανής ανακοίνωσε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Οι αγρότες της Φθιώτιδας και του Δομοκού που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας πλέον αποφάσισαν ότι από τις 9 το πρωί η Ελλάδα θα κοπεί στη μέση» υπογράμμισε ο κ. Γκανής και συμπλήρωσε: «εμείς πήραμε απόφαση να αποκλείσουμε με 150 αγροτικά μηχανήματα τον κόμβο Μοσχοχωρίου στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας».
Από τον δρόμο αυτό διεξάγεται η κίνηση σε όλο το διάστημα αποκλεισμού της εθνικής οδού από τους αγρότες. Μετά τον αποκλεισμό του κόμβου Μοσχοχωρίου, η μόνη δίοδος για την οδική σύνδεση Βορρά και Νότου θα είναι δια μέσου Αγρινίου και Πάτρας.
Την απόφαση να παραμείνουν και απόψε στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν αργά το απόγευμα οι αγρότες των Χανίων.
Οι αγρότες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργο Γωνιωτάκη για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και για τις ανακοινώσεις που έκανε ο ίδιος το απόγευμα και αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίηση τους.
Όπως ανακοινώθηκε αύριο το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού, παραμένοντας παράλληλα στο Πλατάνι.
Το απόγευμα στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.
Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες της περιοχής με περίπου 200 τρακτέρ, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του εισοδήματός τους.
Όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι η κίνηση των οχημάτων θα επιτρέπεται για μισή ώρα ανά δίωρο.
Εξάλλου, κλειστό είναι προς το παρόν από αγροτικά μηχανήματα και το ρεύμα της Εγνατίας οδού προς Ξάνθη, στο ύψος των κόμβων της Κομοτηνής, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική οδό.
Συνοριακούς σταθμούς
Τα δέκα χιλιόμετρα έχει φτάσει η ουρά φορτηγών, λεωφορείων και ΙΧ αυτοκινήτων στο βουλγάρικο συνοριακό σταθμό ελέγχου «Κούλατα», απέναντι από το τελωνείο του «Προμαχώνα», που έχει κλείσει από τις συγκεντρώσεις των Ελλήνων αγροτών.
Κλειστός είναι και ο τελωνειακός σταθμός Εξοχή, που εξασφαλίζει την οδική σύνδεση της Δράμας με τη βουλγάρικη πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ.
Σύμφωνα με τα βουλγάρικα ΜΜΕ, που αναφέρονται συχνά στις εξελίξεις, στην ουρά στα ελληνικά σύνορα βρίσκονται νταλίκες από Ρουμανία, Ουγγαρία και άλλα κράτη.
Οι Βούλγαροι μεταφορείς προτιμούν να περιμένουν να αποκατασταθεί η κυκλοφορία ή διέρχονται από τον σταθμό «Καπετάν Πέτκο Βοϊβόντα» - Ορμένιο, όπως συνέστησε στους Βούλγαρους που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα η εκπρόσωπος της συνοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας.
Ομάδα Ελλήνων αγροτών προσπάθησαν να εισέλθουν στη Βουλγαρία με τα τρακτέρ τους, δήλωσε η εκπρόσωπος Λόρα Λιούμπενοβα, χωρίς να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα βουλγάρικα μέσα, το επεισόδιο έληξε γρήγορα χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.