Quantcast
Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, 9:16:16 μμ
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 19:33

Θ. Καρυπίδης: Ενισχύστε τους πραγματικούς Παραγωγούς - Όχι τους αεριτζήδες

Κεραυνούς κατά της πολιτικής ηγεσίας, της κυβέρνησης αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης για τη διαχρονική εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας είτε με άφρονες πολιτικές, είτε με διακριτική μεταχείριση ισχυρών της μεταποίησης ή πελατειακής αντιμετώπισης ομάδων ψευτοπαραγωγών, εξαπέλυσε από τον Λαγκαδά την Τρίτη 30 Αυγούστου ο πρόεδρος των Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.


Μιλώντας σε σύσκεψη κτηνοτροφικών συλλόγων της Κ. Μακεδονίας ενώπιον του Υπουργού Μακεδονίας -Θράκης κ. Καράογλου, του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, υπηρεσιακών στελεχών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στις πληγές της κτηνοτροφίας και συνάμα υπέδειξε άμεσες και εφαρμόσιμες πολιτικές-λύσεις ώστε να διασωθεί η κτηνοτροφία.
Θέλετε να ενισχύσετε με 90 εκατ. ευρώ την κτηνοτροφία. Ποιους όμως; Τους πραγματικούς κτινηοτρόφους ή τους αεριτζήδες; Με τα υφιστάμενα κριτήρια ενισχύονται οι αεριτζήδες. Για να λάβει κάποιος επιδότηση αργεί να παρουσιάσει ποσότητα γάλακτος 120 κιλών ετησίως ανά πρόβατο. Κι αυτό όταν σήμερα ένα πρόβατο παράγει από 200 έως και 300 κιλά. Εξισώνετε έτσι τον πραγματικό παραγωγό με τον αεριτζή.
Γνωρίζετε ότι στο Μητρώο υπάρχουν κωδικοί χωρίς να αντιστοιχούν σε πραγματικές μονάδες με πρόβατα. Απλά ενισχύονται από τους γαλατάδες μέσω των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και παρουσιάζουν εικονικά κιλά. Εισπράττουν έτσι επιδότηση χωρίς καμιά σχέση με την παραγωγή.
Τους ξέρουν τους αεριτζήδες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κι έχουν τους μηχανισμούς να τους ελέγξουν, αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους αφήνουν ως έχει τη νοσηρή κατάσταση.
Προτείνουμε λοιπόν ως άμεση και δραστική λύση. Η επιδότηση να μην δίνεται ανά ζώο αλλά ανά κιλό γάλακτος. Να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και συνάμα η εθνική παραγωγή.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δραστηριοποιηθούν και να πράξουν το αυτονόητο: Χωρίς πρόβατα κανείς δεν δικαιούται θέση στο Μητρώο και κανείς δεν εισπράττει επιδότηση. Κι αν επικαλούνται οι οργανισμοί αυτοί ότι δεν έχουν προσωπικό, τότε είναι ευθύνη της κυβέρνησης διότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση πλήττει τους πραγματικούς παραγωγούς. Κι όποιος τη διαιωνίζει με πράξεις ή παραλείψεις απλά ενισχύει τους αεριτζήδες.
Ένας άλλος τομέας όπου πλήττεται ο πραγματικός παραγωγός. Οι βοσκότοποι και που δίνονται. Διότι υπάρχουν αεριτζήδες ιδιώτες που διαθέτουν βοσκότοπους και όπως το σύστημα είναι ανεξέλεγκτο, δηλώνουν ότι διαθέτουν πρόβατα και εισπράττουν επιδοτήσεις.
Άλλο σημείο ο έλεγχος των εισαγωγών γάλακτος. Μπορούν να εισάγουν γάλα, αλλά δεν μπορούν να παράγουν προϊόντα ΠΟΠ. Όπως φέτα. Κι όταν ζητάμε να ελέγχεται που κατευθύνεται το εισαγόμενο γάλα, μας απαντούν από τους οργανισμούς και υπηρεσίες πως δεν έχουν προσωπικό. Και θέλουν τη βοήθεια και άλλων υπηρεσιών. Ποιος θα τα λύσει αυτά τα θέματα αν όχι η κυβέρνηση; Και πότε θα τα λύσει, όταν θα εξαφανιστεί η εγχώρια παραγωγή;
Και κάτι τελευταίο: Η κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης να επιστρέψει στους προ ΣΥΡΙΖΑ κανόνες και προϋποθέσεις. Ώστε να εισπράττουν την εξισωτική οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κι όχι οι κτηνοτρόφοι του Κολωνακίου. Διότι για ψηφοθηρικούς λόγους ξεχαρβάλωσε τα κριτήρια ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι αρκεί κάποιος κάτοικος Κολωνακίου να διαθέτει τρία στρέμματα χωράφι σε ένα χωριό, να τα δηλώνει και να εισπράττει εξισωτική αποζημίωση.
Θέλετε ένα παράδειγμα των συνεπειών της άφρονος αυτής πολιτικής; Πριν το ξεχαρβάλωμα εισέπραττα για τη κτηνοτροφική μονάδα στο Μικρόδασος εξισωτική αποζημίωση 4.500 ευρώ. Τώρα εισπράττω 1200 ευρώ. Και σαν και μένα όλοι οι πραγματικοί παραγωγοί. Χάνουμε χρήματα για να στηρίξουμε πραγματικές παραγωγικές μονάδες διότι η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη που το ξεκίνησε, ευνοούν τους αεριτζήδες.
Σας εκθέσαμε τις πηγές και τις αιτίες των δεινών μας. Σας προτείνουμε εφαρμόσιμες, δίκαιες και άμεσες λύσεις. Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε ξέρετε τον τρόπο.
Αν δεν θέλετε συνεχίστε όπως βαδίζετε. Και σε ελάχιστο χρόνο θα λύσετε ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Χωρίς κτηνοτρόφους, χωρίς κτηνοτροφική παραγωγή κανένα πρόβλημα δεν επιβιώνει.
Αν αυτό θέλετε συνεχίστε στην ίδια πολιτική.