Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:44:07 μμ
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 08:37

Θα κάνουν Χριστούγεννα ή θα τα περάσουν στον κόμβο;

Ο κατ’ έθιμον  χριστουγεννιάτικος στολισμός της 21ης Ιουνίου με …αγροτικά τρακτέρ πραγματοποιήθηκε και φέτος για τον ίδιο πάντα επιπρόσθετο λόγο. Οι επιδοτήσεις καθυστερούν και οι αγρότες διαμαρτύρονται και πιέζουν ώστε να κάνουν κι αυτοί Χριστούγεννα. Τα μισά περίπου από τα παραταγμένα τρακτέρ στον κόμβο της εισόδου - εξόδου προς και από τη Θεσσαλονίκη μπήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη. Οι αγρότες μας φρόντισαν μάλιστα να μην δημιουργήσουν κυκλοφοριακό χάος για να μην δυσκολέψουν τη ζωή της πόλης. Κατέλαβαν τη μια μόνο λωρίδα της 21ης Ιουνίου  από την πλατεία των Ταχί μέχρι και τα φανάρια στη διασταύρωση με την Βενιζέλου.
Μέχρι να συναντηθούν με τον Νομάρχη Ευάγγελο Μπαλάσκα και το Δήμαρχο Κιλκίς Δ. Τερζίδη οι αγρότες πήγαν και συμβολικά έδεσαν με αλυσίδες την εξώπορτα της Αγροτικής Τράπεζας. «Θέλουμε την Τράπεζα αρωγό» είπαν οι εκπρόσωποί τους και διάβασαν το κείμενο με τα αιτήματά τους.
Μετά τη μια το μεσημέρι στον χώρο μπροστά από την παλιά νομαρχία κατέφθασαν Νομάρχης και Δήμαρχος στους οποίους επέδωσαν τα αιτήματά τους ο Γιώργος Τερζής κι ο Γιώργος Λασκάκης αντίστοιχα.

Τι ζητούν οι αγρότες
- Καταβολή 100% των επιδοτήσεων πριν τα Χριστούγεννα
- Άμεση καταβολή εξισωτικής 2009 (πέρσι πάρθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου)
- Πληρωμή ξηρασίας 2007 με μη εξευτελιστικές τιμές
- Άμεση αναγραφή της χώρας προελεύσεως σε όλα τα γαλακτομικά προϊόντα και εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για καταβολή ενίσχυσης έως 15.000 ευρώ σε κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.
- Διάθεση δημητριακών εσοδείας 2008 και 2009 με θεσμοθέτηση κατώτερων τιμών.
Αυτά που ζητάμε είναι αυτονόητα είναι “επιταγές” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων από το 1980 έως σήμερα.
Ευχαριστούμε την Συντεχνία Αρτοποιών Κιλκίς, τον Εμπορικό Σύλλογο Κιλκίς και τον Καπνικό Συνεταιρισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ” για την στήριξή τους.

Η θέση των Νομάρχη -
Δημάρχου
Ο Δήμρχος κ. Τερζίδης, όπως και στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, εξέφρασε τη συμπαράσταση και του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου- παρών ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Φωτιάδης.
Ο Νομάρχης κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας  ενημέρωσε για τη σύσκεψη της Δευτέρας με τους βουλευτές και προέδρους των Ενώσεων όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που θίγουν οι αγρότες. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι βουλευτές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα, αλλά επισήμανε και τις ευθύνες των δυο ενώσεων- Κιλκίς και Αξιούπολης - στην καθυστέρηση της ψηφιοποίησης των δηλώσεων - αγροτεμαχίων.
Ως συμπέρασμα προέκυψε η εκτίμησή του πως είναι πιθανή η πληρωμή προκαταβολής 50% αρκεί βεβαίως να γίνει η καταχώρηση όλων των δηλώσεων, πράγμα που αρνείται η διοίκηση της ΕΑΣ Κιλκίς επικαλούμενη οικονομική διαφωνία της με τη διοίκηση της ΕΑΣ Αξιούπολης.
Οι αγρότες αποχώρησαν  από την 21η Ιουνίου μετά τη συνάντηση τους με τους Νομάρχη και Δήμαρχο Κιλκίς, αλλά παραμένουν στα μπλόκλα μέχρι να πληρωθούν τις επιδοτήσεις. Και αν δεν ικανοποιηθεί  το αίτημα του θα μείνουν εκεί για να κάνουν γιορτές στα μπλόκα, όπως λένε.