Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:18:36 πμ
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 03:47

Τι ζητάμε από την Πολιτεία και γιατί βγήκαμε στους δρόμους

Συνάδελφοι Αγρότες και Αγρότισσες,
Διανύουμε ήδη μια άσχημη διεθνή συγκυρία τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους και βέβαια και στον πρωτογενή τομέα.
Η οικονομική κατάσταση των αγροτών συνεχώς χειροτερεύει. Κανένας δεν μπορεί να κρύψει την μείωση του εισοδήματος μας.
Τα βασικά μας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μένουν απούλητα σε χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές. Το αγροτικό μας εισόδημα είναι μηδενικό και η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι απελπιστική. Τα δημητριακά, το βαμβάκι και ο καπνός κατέρρευσαν και είναι στα αζήτητα.
Οι αντοχές των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων της υπαίθρου εξαντλήθηκαν απ την μή πραγματοποίηση των εξαγγελιών – υποσχέσεων στήριξης και δημιουργίας προϋποθέσεων για παραμονή στα χωράφια τους.
Η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα μας ξεκίνησε και τελείωσε με πρωτόγνωρες τιμές για τα καύσιμα, υπερβολικά υψηλές τιμές για τα λιπάσματα με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να γίνει δυσβάστακτο.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την περιοχή μας είναι η έλλειψη νερού για άρδευση και χρήση του.
Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα και πολιτικές αποφάσεις που θα μπορέσουν να μετριάσουν το πρόβλημα και να δώσουν στον αγρότη την δύναμη και την αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί την γή του.
Η ραγδαία μείωση των τιμών του πετρελαίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις να παρθούν πλέον γενναία μέτρα στήριξής των αγροτών.
Η διαπραγματευτική μας τακτική απέναντι στις άλλες παράγωγες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βασίζεται στο πνεύμα της "συναντίληψης" καθιστώντας σαφείς τους στόχους και τις προτεραιότητες της χώρας μας λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τον αγροτικό χαρακτήρα.
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ:
- Οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την χρεοκοπία και τον αφανισμό τους.
- Με την δύναμη του αγώνα μας είμαστε πεπεισμένοι πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή στα σοβαρά προβλήματα και την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει έρθει ο αγροτικός κόσμος μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των αγροτικών προϊόντων και να χαράξουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική για την ελληνική αγροτιά.

ΕΑΣ  ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΑΣ ΚΙΛΚΙΣ
Ζ Η Τ Α Μ Ε
- Άμεση οικονομική στήριξη των βασικών μας προϊόντων που κατέρρευσαν (Δημητριακά - Βαμβάκι – Καλαμπόκι – Καπνός – Γάλα).
- Καταβολή του 50% των δικαιωμάτων με την Δήλωση ΟΣΔΕ.
- Πρόγραμμα  Απονιτροποίησης άμεσα με την υπογραφή της ΚΥΑ για τον Νομό Κιλκίς
- Οικονομική ενίσχυση των ΕΑΣ για να μπορούν να παρεμβαίνουν στην αγορά  των αγροτικών προϊόντων
- Να διευκρινιστεί ο τρόπος καταβολής του 30% της επιδότησης του καπνού στους παραγωγούς
- Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για τρία (3) χρόνια.
- Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα όπως αποφασίστηκε για τις μικρομεσαίες
επιχειρήσεις     
- Άμεση χρηματοδότηση για κατασκευή και συνέχιση των αρδευτικών έργων για την αποταμίευση και την παροχή αρδευτικού νερού.
- Μείωση κόστους παραγωγής
1. Γεωργικά φάρμακα, Λιπάσματα, Σπόρια
2. Φτηνότερο Ρεύμα
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο για γεωργική χρήση
- Ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στο 15%
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ιδιαίτερα για την βαμβακοκαλλιέργεια σε μια χρόνια που η Διεθνής συγκυρία είναι πολύ άσχημη για το προϊόν.
- Άμεση καταβολή των χρημάτων απ τον ΕΛΓΑ για την ακαρπία στο Νομό Κιλκίς.
- Άμεση προσαρμογή του επιτοκίου της ΑΤΕ για τους αγρότες στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
"ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-01-2008 ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11:00 π.μ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΌΛΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ."