Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, 2:23:37 μμ
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 19:34

Το Πάσχα σφάζουν τ' αρνιά κι από Μάη τους κτηνοτρόφους!

Συντάκτης:

Πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή του πρόβειου γάλακτος ξεπερνούσε τα 100 λεπτά - κατά περίπτωση στους μεγάλους παραγωγούς έφτανε μέχρι και τα 108 λεπτά. Φέτος η τιμή ύστερα από συνδυασμένη "επίθεση" των εταιρειών μεταποίησης έπεσε και από τα 90 και κυμαίνεται μεταξύ 75 και 85 λεπτών! Προσεγγίζει δηλαδή την τιμή του εισαγόμενου από την Ιταλία γάλακτος!


Το πρόσχημα των εταιρειών στη συνδυασμένη επίθεση κατά των κτηνοτρόφων είναι γνωστό από τα παλιά: Μειωμένη πρωτείνη, μειωμένα λιπαρά.
Κάπως έτσι με τη συμπερίληψη και του "υψηλού μικροβιακού φορτίου" αφανίστηκε η αγελαδοτροφία  από τα μέσα της δεκαετίας του '90 υπό τα απαθή βλέμματα των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ  για να καταντήσουμε από τις 4.000 εκμεταλλεύσεις των αρχών της δεκαετίας του '90 να βρισκόμαστε πλέον στο συλλεκτικό αριθμό των 50 αγελαδοτρόφων.
Αλλά η τιμή Ιταλίας σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να καταπέσει σε τιμές ...Βουλγαρίας. Διότι μόλις τα κοπάδια βγουν στην ύπαιθρο και ξεκινήσει η διατροφή τους από χλωρό χορτάρι, τότε είναι που η επίκληση τους μειωμένου λίπους να οδηγήσει σε νέα πτώση των τιμών σε επίπεδα πλέον Βουλγαρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κτηνοτρόφο του νομού δόθηκε ήδη τιμή 59 λεπτών, προανάκρουσμα όσων επίκεινται σε λίγες εβδομάδες.

 

Θα αγοράσουν
τα κοπάδια μας
οι Τούρκοι
Ο κ. Θωμάς Καρυπίδης, κτηνοτρόφος κι ο ίδιος, είναι απόλυτος στην πρόβλεψή του: Με τις τιμές που ισχύουν ήδη κι αυτές που θα ακολουθήσουν σε λόγο καιρό, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το καλοκαίρι, τουλάχιστον ένας στους τρεις αιγοπροβατοτρόφους του νομού θα αναγκαστεί όχι να πουλήσει, αφού δεν αγοράζει κανείς, αλλά να σφάξει το κοπάδι του. Ειδικά οι μικροί δεν θα αντέξουν και θα αναγκαστούν να σφάξουν τα πρόβατα σε τιμές μέχρι δυο ευρώ το κιλό. Θα δείτε ότι το καλοκαίρι θα έρχονται Τούρκοι έμποροι και θα απορροφήσουν ως κρέατα το κτηνοτροφικό κεφάλαιο του νομού μας. Διότι πολύ απλά με τις τιμές αυτές καμιά εκμετάλλευση δεν είναι βιώσιμη"
Η δραματική αυτή εξέλιξη, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στο αρμόδιο υπουργεί Αγροτικής Ανάπτυξης της αριστερής κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται απαθώς. Όπως απαθώς αντιμετωπίστηκε η σφαγή των αγελαδοτρόφων από τις προγενέστερες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Διότι πολύ απλά στο Υπουργείο δεν ασκείται πολιτική, αλλά διαχείριση της τρέχουσας κάθε φορά γραφειοκρατίας.

Μπαλάσκας:
Είναι εύκολο,
αν θέλουν,  
να ελέγξουν
τις εισαγωγές
Η ασυδοσία των μεταποιητών είναι τόση που πλέον εκβιάζουν ανοιχτά τους κτηνοτρόφους”Γιατί να σου δώσω μεγαλύτερη τιμή, όταν φέρνω με 67 λεπτά από έξω;” απάντησε τυροκόμος σε παραγωγό όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε για την τιμή.
Ο πρώην Δήμαρχος και Νομάρχης Κιλκίς, κτηνίατρος Ευάγγελος Μπαλάσκας αποδέκτης της απόγνωσης που βιθώνουν οι κτηνοτρόφοι, δηλώνει: Είοναι εξοργιστική η ασυδοσία των μεταποιητών απέναντι στους παραγωγούς. Οι εισαγωγές φτηνού γάλακτος αποτελούν παγιωμένο καθεστώς χωρίς να αντιδρά κανείς. Υποτίθεται ότι προσπαθούν ή τουλάχιστον δηλώνουν κάτι τέτοιο. Όμως αν ήθελε η κυβέρνηση να ελέγξει θα ήταν πολύ εύκολο. Θα ελέγξει κάθε εταιρεία πόσο γάλα αγόρασε από τους κτηνοτρόφους μας και να το συγκρίνει με την ποσότητα φέτας που παρήγαγε. Υπάρχουν προδιαγραφές μεταξύ γάλακτος-φέτας. Είναι απλό, αλλά δεν θέλουν.”

 

Διαβλητές και οι μετρήσεις λίπους
Η ασυδοσία των εταιρειών - μεταποιητών εφαρμόζεται και στον τομέα της μέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραδοτέου στις εταιρείες γάλακτος. Παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι τιμές που δίνουν οι εταιρείες είναι αυθαίρετες και χαμηλότερες από τις τιμές που αναδεικνύουν οι μετρήσεις που διενεργούν οι ίδιοι οι παραγωγοί σε ιδιωτικά εργαστήρια.

 

Μέχρι ο “λύκος” να φάει και την κυβέρνηση
Οι εισαγωγές γάλακτος καλά κρατούν, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν αλλά ουδείς συγκινείται. Μέχρι που ο αφανισμός της αιγοπροβατοτροφίας θα αναδείξει ένα άλλο πρόβλημα: Η εθνική παραγωγή θα συρρικνωθεί τόσο ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η Φέτα. Και ως μετανοούσες Μαγδαληνές θα αναζητούν λύση τότε Υπουργείο και εταιρείες. Διότι ως γνωστόν φέτα με γάλα Βουλγαρίας δεν μπορεί να παραχθεί. Και ελληνικό γάλα δεν θα υπάρχει.
Ενδεικτική της πολιτικής αφασίας με την οποία αντιμετωπίζεται ένα εθνικό θέμα όπως η προστασία της γαλακτοπαραγωγής, είναι και η πρόσφατη συγκρότηση  της Διεπαγγελματικής Γάλακτος. Όπου - άκουσον άκουσον- στο διοικητικό συμβούλιο οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί εκπροσωπούνται με δυο απλά μέλη. με τις νευραλγικές θέσεις του προεδρείου να καταλαμβάνονται από εκπροσώπους εταιρειών μεταποίησης και εμπορίας (σούπερ μάρκετ).
"Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα" σχολίασε ο κ. Καρυπίδης. Και δεν έχει άδικο.
Μέχρι να διαπιστώσουν οι κυβερνώντες ότι ο λύκος εκτός από τα πρόβατα θα "φάει" και τους ίδιους.