Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:57:21 πμ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 22:02

Χωρίς τιμή τα στάρια


sitaria
Κάποτε, δεν πάνε πολλά χρόνια πριν, οι αγρότες του ν. Κιλκίς  πουλούσαν τη σοδειά τους εν λευκώ. Δηλαδή χωρίς τιμή στα τιμολόγια ή μάλλον με τιμή μαϊμού, καθώς άλλα συμφωνούσαν κι άλλα έγραφαν.  Ήταν η τακτική των εμπόρων για να ανταγωνιστούν την ΈΑΣ Κιλκίς που συγκέντρωση τον καρπό για λογαριασμό των παραγωγών.Φέτος η σοδειά είναι εντελώς …άτιμη. Κανείς δεν ανοίγει τιμή. Και οι αγρότες αλωνίζουν και είτε συγκεντρώνουν σε ιδιόκτητες αποθήκες τη σοδιά τους είτε την παραδίνουν στην Ένωση.
Το ιδιωτικό εμπόριο μαστίζεται από τα δικά του προβλήματα ανεπαρκούς ρευστότητας και  εμφανίζεται διστακτικό να ανοίξει τιμές. Η όλη κατάσταση προφανώς και αποβαίνει σε βάρος των παραγωγών που πιέζονται να πουλήσουν άμεσα και ήδη παρατηρήθηκαν αγοραπωλησίες σκληρού σε τιμή περί τα 18 λεπτά/κιλό.
Εκεί όπου άνοιξαν τιμές, δηλαδή στη Θεσσαλία, το σκληρό πωλείται με τιμές πάνω από 21 λεπτά, το μαλακό δυο λεπτά λιγότερο και το κριθάρι περί τα 15-16 λεπτά.
Αναφορικά με τις αποδόσεις, στην επαρχία Κιλκίς επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία του αλωνισμού η αρχική μας εκτίμηση ότι το «στήσιμο» στα σκληρά θα κινηθεί περί τα 150 κιλά/στρέμμα.
Το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων σε συνέχεια του έντονου ενδιαφέροντος που παρατηρείται για τις νέες και αναδυόμενες καλλιέργειες στον κλάδο των βιολογικών και κατόπιν αιτημάτων που δέχθηκε για έγκυρη ενημέρωση γύρω από αυτές, διοργανώνει την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, και ώρα 19:00 στο Επιμελητήριο Σερρών ενημερωτική ημερίδα με τίτλο:
Η ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου των βιολογικών, βιοκαλλιεργητές και αγρότες, καθώς και σε ανθρώπους που επιθυμούν να ενημερωθούν και να ασχοληθούν με το επάγγελμα του βιοκαλλιεργητή. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για τις καλλιέργειες της στέβιας του ιπποφαούς και του Goji Berry με βασικό στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη των προοπτικών της κάθε καλλιέργειας.    
Επιπλέον, οι εισηγητές θα παρουσιάσουν τις δυσκολίες που περικλείει το γεωργικό επάγγελμα, τρόπους σύνδεσης των παραδοσιακών προϊόντων με την καινοτομία, καθώς επίσης και τη σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί στον κλάδο. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των βιολογικών προϊόντων. Οι ομιλητές που πλαισιώνουν το πάνελ είναι τόσο ακαδημαϊκοί, όσο και εκπρόσωποι φορέων με αρκετά μεγάλη εμπειρία στον κλάδο, καθώς οι περισσότεροι ασκούν το επάγγελμα του βιοκαλλιεργητή.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.