Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 7:24:42 πμ
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 04:05

Ζητήστε πίσω τα χρήματα που σας πήραν παράνομα

Σε αναδίπλωση της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης του στα δημοσιεύματα των εφημερίδων μας και σε πλήρη επιβεβαίωση όσων καταγγείλαμε στα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της ΠΡΩΙΝΗΣ προέβη στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τοπικά μ.μ.ε. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης.
Δυο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τον κ. Πρόεδρο. Τα προβλήματα με παράνομες απαιτήσεις επιπρόσθετης αμοιβής τω αιτησιογράφων καθώς και η άδικη αντιμετώπιση των συνταξιούχων του ΟΓΑ που ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρώνουν διπλάσιο κόστος για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και οι τριβές και εντάσεις με τη διοίκηση της ΕΑΣ Αξιούπολης αναφορικά με το κόστος της συμμετοχής της στην επεξεργασία των δηλώσεων των μελών της στο σύστημα ΟΣΔΕ.


Αναλυτικά:
- Ο κ. Παυλίδης παραδέχτηκε ότι κάθε απαίτηση για είσπραξη επιπλέον αμοιβής για τις τοπογραφικές βεβαιώσεις είναι παράνομη εκ μέρους τω αιτησιογράφων. Την Τετάρτη που επικοινώνησε μαζί μας, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της ΠΡΩΙΝΗΣ, δεν γνώριζε περί το νόμιμο ή παράνομο της απαίτησης και χρειάστηκε, ύστερα από το δημοσίευμα να επικοινωνήσει με την ΠΑΣΓΕΣ για να ενημερωθεί.
Πάντως επισήμανε ότι οι περισσότεροι αγρότες δίνουν οικειοθελώς κάποια ποσά και κάλεσε όσους πλήρωσαν κατόπιν απαίτησης των αιτησιογράφων να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους και να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά στη διοίκηση.
- Παράνομη επίσης χαρακτήρισε κάθε απαίτηση αιτησιογράφων για πρόσθετη αμοιβή τους από τους αγρότες για την παραλαβή των δηλώσεών τους. Κάλεσε δε τους αγρότες να καταγγέλλουν στη διοίκηση παρόμοια περιστατικά και να ζητούν την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
- Αναφορικά με την υπέρμετρη επιβάρυνση τω συνταξιούχων ΟΓΑ αγροτών μέσω του διπλασιασμού της αμοιβής των δηλώσεων, αποποιήθηκε την ευθύνη. «Εμείς εφαρμόζουμε το τιμολόγιο που συμφώνησαν η ΠΑΣΓΕΣ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε όταν ρωτήθηκε από εμάς γιατί δεν ακτήγγειλε αυτή την συμφωνία και δεν προσπάθησε να βοηθήσεις τους συνταξιούχους, αρκέστηκε να επαναλάβει: Είναι άδικο. Έπρεπε να πληρώσουν ή όλοι ή κανένας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αγρότες με περισσότερα στρέμματα εντάσσονται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν πληρώνουν, ενώ όσοι καλλιεργούν λίγα στρέμματα πληρώνουν, αφού δεν λογίζονται ως αγρότες. Υπενθυμίζουμε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν πληρώνουν από φέτος αμοιβή για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αφού το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης καταβάλλει σε ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεις τα σχετικά ποσά.
- Αναφορικά με τον διπλασιασμό της αμοιβής για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτες ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι αυξήθηκε πολύ το κόστος των Ενώσεων κυρίως με την ψηφιοποίηση των δηλώσεων. Η επιβάρυνση προέρχεται από την αγορά μηχανημάτων Η/Υ, την εργασία προσωπικού κ. ο.κ
- Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία αναφορά τόσο του προέδρου της ΑΣ Χαρ. Παυλίδη όσο και του παριστάμενου μέλους του δ.σ. Ανδρέα Ιασωνίδη ότι αναφορικά με τις παράνομες απαιτήσεις αιτησιογράφων η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στην Παιονία. Ειδικότερα ο κ. Παυλίδης κατήγγειλε ότι αιτησιογράφοι απαιτούν πρόσθετη αμοιβή 10 ευρώ κατά δήλωση υπέρ του συνεταιρισμού.

Δεν δεχόμαστε αιτήσεις
αν δεν πληρωθούν
Απόλυτος ως προς το δίκιο της οργάνωσης του Κιλκίς έναντι της αντίστοιχης της Αξιούπολης ήταν ο κ. Παυλίδης.
Επικαλούμενος έγγραφη συμφωνία των δυο πλευρών στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου ρητά αναφέρεται πως η ΕΑΣ Αξιούπολης θα καταβάλλει ανά δήλωση μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη του τομέα αρμοδιότητάς της 30 ευρώ, ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι η διοίκησης της ΕΑΣ Αξιούπολης υπαναχώρησε από τα γραπτώς συμφωνηθέντα και αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση. Πρόκειται για αμοιβή που καταβάλλει η ΕΑΣ Αξιούπολης για τα μέλη της των οποίων οι δηλώσεις απλώς παραλαμβάνονται από τους αιτησιογράφους της δύναμής της και στη συνέχεια διαβιβάζονται στην ΕΑΣ Κιλκίς η οποία και έχει την ευθύνη της επεξεργασίας των στοιχείων, του ελέγχου, της ψηφιοποίησης και εν γένει όλων εκείνων των εργασιών που απαιτούνται μέχρι την έκδοση των δισκετών με τις καταστάσεις πληρωμών των δικαιούχων των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Επιπρόσθετα επισήμανε ότι εφόσον δεν καταβληθούν στην ΕΑΣ Κιλκίς τα χρήματα που αναλογούν (περίπου 90.000 ευρώ  για τους 3.000 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Παιονίας- Πολυκάστρου. Για τους κατά κύριο επάγελμα πληρώνει το Υπουργείο.)  η ΕΑΣ Κιλκίς δε θα παραλάβει από αγρότες της δύναμης της ΕΑΣ Αξιούπολης τις δηλώσεις και δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία ψηφιοποίησης.
«Δεν μπορεί να μας υποχρεώσει κανείς να παραλάβουμε δηλώσεις και να προβούμε σε εργασίες με μεγάλο κόστος χωρίς να μας πληρώσει» τόνισε και υπενθύμισε ότι η ΕΑΣ Κιλκίς μπορεί να παραλάβει και μεμονωμένα από αγρότες της Παιονίας τις δηλώσεις τους, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι οι αγρότες τα 30 ευρώ/δήλωση και να στραφούν ύστερα εναντίον της ΕΑΣ Αξιούπολης για να διεκδικήσουν το ποσόν αυτό, το οποίο κατέβαλαν ήδη κατά την διαδικασία υποβολής των δηλώσεών τους στους αιτησιογράφους της δύναμης της ΑΣ Αξιούπολης.