Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:13:55 πμ
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 09:35

Αφιερωμένο στη γυναίκα

Οχτώ του Μάρτη σήμερα. Μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, τη μάνα, την κόρη, τη σύζυγο. Σ' ένα πρόσωπο που από μόνο του είναι κι ένας κόσμος ολόκληρος.
Που 'ναι το παν και το άπαν στο απόλυτο μεγαλείο του. Το ζενίθ και το ναδίρ μαζί. Η τροφός και η σύντροφος. Η πρώτη έλξη και η τελευταία λέξη του άνδρα. Το βάθος του και ο βυθός του. Το φάρμακο αλλά και το φαρμάκι του. Το νοητό και το αδιανόητο μαζί. Η ελευθερία του και η σκλαβιά του. Αυτή τον σκλαβώνει κι αυτή τον απελευθερώνει. Αυτή τον γιγαντώνει, αυτή τον ολοκληρώνει κι αυτή τον «τελειώνει». Αυτή τον «χτίζει» κι αυτή τον γκρεμίζει. Είναι ο πόθος και το πάθος του μαζί. Το φως μαζί με το δάκρυ του. Ο ήλιος και η σκιά του. Το θαύμα και το τραύμα του μαζί. Στο πρόσωπό της όλα τα επίθετα μεγεθύνονται και γίνονται βαθμού υπερθετικού.
Η γυναίκα είναι η ανάσα και η ανασασμός του κόσμου. Η πνοή και η εκπνοή του. Ένας γαλαξίας ολάκερος στο πρόσωπο της Ανδρομέδας. Το πιο λαμπρό αστέρι στον ουρανό του άνδρα. Ο άλλος μισός του εαυτός. Η ύπαρξη που δίνει αξία στη συνύπαρξη. Η δικαιωμένη αλλά και η αδικημένη της ζωής, από τη Μυθολογία ως την Ιστορία και τη Θρησκεία, που πότε την θέλουν Μήδεια, πότε Ιφιγένεια και πότε Εύα ή Πανδώρα. Πότε Πηνελόπη και πότε Παναγία. Πότε μάνα και πότε πλάστρα του σύμπαντος κόσμου.
Γι' αυτό και αδικείται η γυναίκα, αν τιμάται μόνο μια μέρα το χρόνο. Αν έχει μόνο μια ημερομηνία αφιερωμένη γι' αυτήν. Γιατί δικαιούται να έχει την ίδια θέση δίπλα στον άνδρα, για κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.
Νίκος Κωνσταντινίδης