Quantcast
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, 6:28:33 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017 22:21

Άκριτα φύλα...

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη. 

 

Να μας συγχωρεί η χάρη του Σπινόζα αλλά υπάρχουν γεγονότα όπου δεν ισχύει το παράγγελμά του "Να μην γελάς, να μην κλαίς, ούτε να καταριέσαι, μόνο να κατανοείς"
Διότι όσα αποθέματα νηφαλιότητας  κι αν διαθέτεις αποδεικνύονται ανεπαρκή όταν βρίσκεσαι ενώπιον καταστάσεων που ξεφεύγουν από κάθε λογική επεξεργασία.


Κατακαλόκαιρο με εκατομμύρια τουρίστες να σιτίζονται στις παραλίες της χώρας με εκατομμύρια καταναλωτές στις μεγάλες πόλεις και τί  (δι)έπραξε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ); Έστειλε κλιμάκιο τριών ελεγκτών να διερευνήσουν αν σε τέσσερα πέντε καφενεία του Μικροδάσους, της Πλατανιάς και της Μεταμόρφωσης πληρούνται  οι όροι  υγιεινής  διατήρησης  των τροφίμων στα ψυγεία και στα ράφια!
Προφανώς και οι κάτοικοι καταναλωτές των οικισμών αυτών δικαιούνται την προστασία   των ελεγκτικών αρχών. Αλλά στοιχειώδης ορθολογισμός επιβάλλει την επικέντρωση των ελέγχων σε περιοχές όπου καταναλώνονται απείρως μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων από εκατομμύρια πολιτών.
Τηρουμένων των αναλογιών είναι σαν να θέλεις να καταπολεμήσεις την φοροδιαφυγή και να επικεντρώνεις τους ελέγχους όχι στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών και όπου γενικώς το χρήμα ρέει άφθονο, αλλά στους κουλουρτζήδες, στη γιαγιά που πουλάει αυγά στη λαϊκή κ.ο.κ.
Μάλιστα στην περίπτωση του ΕΦΕΤ εμφιλοχωρεί και μια πρόσθετη πονηρή λεπτομέρεια. Δεν ήρθε για να ελέγξει έστω δυο παντοπωλεία του Πολυκάστρου ή του Κιλκίς αλλά επικέντρωσε σε τρία χωριά όπου συμπτωματικά ζει και δραστηριοποιείται ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης που  έχει καταγγείλει πρόσφατα τη σύμπηξη καρτέλ εκ μέρους των εταιρειών γάλακτος, εγείροντας ερωτηματικά για τις ποσότητες αιγοπρόβειου που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της φέτας, στη συστοίχιση της παραγόμενης φέτας με τις ποσότητες του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος ζητώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων από ΕΦΕΤ και ΕΛΟΓ στις εισαγωγές γάλακτος.
Και όλως συμπτωματικά ξανά ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΕΤ δραστηριοποιείται καταφθάνοντας στο χωριό του κ. Καρυπίδη - είναι ζήτημα αν στο Μικρόδασος ζουν περισσότεροι από 150 πολίτες- για να ελέγξει τα ψυγεία των εκεί καφενείων!
Το χειρότερο: αμφιβάλλουμε αν στο ν. Κιλκίς συγκινηθεί κάποιος για να ζητήσει έστω εξηγήσεις.   Ο δημόσιος διάλογος  και η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών του πάσχει ανιάτως.
 "Κωφοί, ομώς τυφλοί τε, τεθηπότες,  άκριτα φύλα" αποδεικνύονται  σε κάθε σοβαρό ζήτημα όσοι όφειλαν να μην αφήνουν αναπάντητες παρόμοιες προκλήσεις. Και θα ήταν παρήγορο αν η διαπίστωση του Ελεάτη φιλόσοφου αφορούσε μόνο τους εκπροσώπους κι όχι τους εντολείς.
Χώρια που για ορισμένους εκ των αντιπροσώπων - εκπροσώπων του νομού προ πολλού έπρεπε να εκδοθεί δελτίο αναζήτησης (σούπερ αλέρτ) πριν κηρυχθούν τελεσίδικα  σε αφάνεια.