Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 7:52:41 μμ
Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 23:12

Ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού-φασισμού. «Πυροβολούν το παρελθόν με το βλέμμα στο μέλλον»

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

Πυροβολούν το παρελθόν, με την αγωνία να ξεμπερδεύουν με το σήμερα και το αύριο της ταξικής πάλης. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της αντικομμουνιστικής υστερίας που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις ανιστόρητες φιέστες εξίσωσης του ναζισμού και του κομμουνισμού, με οργανωτή την εσθονική προεδρία της ΕΕ.


Στόχος τους είναι να αποθεώσουν την «ελευθερία» των λίγων να εκμεταλλεύονται και να κλέβουν το μόχθο των πολλών. Με τόνους λάσπης στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προσπαθούν να κρύψουν τα εγκλήματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που με πάθος υπηρετούν.
Εξομοιώνουν το «Κεφάλαιο» του Μαρξ με το μανιφέστο του ναζισμού «Ο Αγών μου» του Χίτλερ του κεφαλαίου»!
Έχω γράψει και άλλες φορές στις εφημερίδες μας σχετικά με το θέμα. Θα κάνω και θα ξανακάνω κάποιες επισημάνσεις.
1. Ο μύθος για τα εγκλήματα της Σταλινικής περιόδου
Η ξέφρενη αντικομμουνιστική προπαγάνδα για τα εγκλήματα του Στάλιν, για τη Σιβηρία και τα Γκούλαγκ είχε μπροστάρη τον διαβόητο ρώσο συγγραφέα που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ Αλεξάντρ Ισάγιεβιτς Σολζενίτσιν. Ο χαρακτηρισμός «πατριάρχης του αντικομμουνισμού», αν και αλληγορικός, δεν είναι καθόλου τυχαίος. Οι εκθειαστές του «αντιφρονούντα Σολζενίτσιν» αποσιωπούν την αλήθεια: το γεγονός ότι το 1946 καταδικάστηκε σε οκταετή φυλάκιση εξαιτίας της αντεπαναστατικής, φιλοναζιστικής του προπαγάνδας. Δεν έκρυψε ποτέ την συμπάθεια του προς το ναζιστικό καθεστώς, κατηγορώντας μάλιστα τον Στάλιν ότι αυτός οδήγησε την ΕΣΣΔ σε πόλεμο, αντί να συνάψει συμφωνία με τη χιτλερική Γερμανία! Ήταν επίσης θαυμαστής των φασιστών δικτατόρων Φράνκο, Πινοσέτ, Σουχάρτο.
Η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική επανάσταση δεν επικράτησε ολοκληρωτικά το 2017. Ήταν συνεχής  αφού υπήρχε συνέχεια αντίδραση από αυτούς που «είχαν τα πρωτεία» στην τσαρική περίοδο. Οι σοβιετικές αρχές στράφηκαν κατά όσων είχαν ταξικό συμφέρον να αλλάξει το σοβιετικό σοσιαλιστικό κοινωνικοοικονομικό καθεστώς.

2.Ο μύθος για την μετακίνηση των πληθυσμών με κριτήριο την εθνική καταγωγή
Τι περιλάμβαναν λοιπόν τα μέτρα που πάρθηκαν; Πρώτα και κύρια πρόβλεπαν τη μετεγκατάσταση κάποιων πληθυσμών, οι οποίοι βρίσκονταν σε ευαίσθητες στρατηγικές περιοχές (Βόλγας, Καύκασος κλπ.), που είτε είχαν εθνολογικούς δεσμούς με εχθρικά κράτη είτε είχαν χαρακτηριστεί στο παρελθόν από εθνικιστικές, αποσχιστικές τάσεις. Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, ο κύριος όγκος των πληθυσμών που μετεγκατεστάθησαν αφορούσε τα γερμανικά φύλα του Βόλγα (που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω). Παρόμοια μέτρα λήφθηκαν για τους τουρκογενείς πληθυσμούς του Νοτίου Καυκάσου, εν όψει της προσέγγισης της Τουρκίας από τις δυνάμεις του Αξονα με «δέλεαρ» την προσάρτηση περιοχών της σοβιετικής Υπερκαυκασίας. Εξ άλλου μεγάλος πληθυσμός απ’ αυτούς συμμετείχε στην εκστρατεία που οργάνωσαν οι καπιταλιστικές δυνάμεις για την ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας με το εκστρατευτικό σώμα που έστειλαν. Η διαδικασία αυτή έγινε με την υλική υποστήριξη του Κράτους, ενώ τη δεκαετία του 1950 επετράπη σε όσους το επιθυμούσαν να επανεγκατασταθούν στους τόπους καταγωγής τους.
3.Ο μύθος για την δίωξη των Ελλήνων και ιδιαιτέρως των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής.
 Από τους συλληφθέντες Ελληνοπόντιους, το 32% προερχόταν από τα κολχόζ (κατηγορούμενοι για σαμποτάζ), το 27% βρισκόταν σε εξειδικευμένες θέσεις, το 13% κατείχε διευθυντικές θέσεις, το 10% ήταν υπάλληλοι, το 6% εκπαιδευτικοί, ενώ μόλις το 3% ήταν εργάτες8. Επιπλέον, η επιλογή των υπόπτων γινόταν κυρίως από τα τοπικά εθνικά συμβούλια των ίδιων των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Υπήρχαν, βέβαια, και περιπτώσεις ανθρώπων που συνελήφθησαν μετά από - αβάσιμες όπως είπαν - κατηγορίες Μεγάλος αριθμός των συλληφθέντων την περίοδο 1937-1939 αφέθησαν σύντομα ελεύθεροι. Σύμφωνα με έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, μόνο κατά τα έτη 1938-1939 αποφυλακίστηκαν πάνω από 755 άτομα: Αριθμός που εκτιμάται πολύ μεγαλύτερος από την ίδια την πρεσβεία λόγω έλλειψης συνολικής εικόνας10. Οσον αφορά στην πραγματική έκταση των διώξεων, τα επίσημα κρατικά αρχεία της ΕΣΣΔ κάνουν λόγο για 2.610 Ελληνες εκτοπισμένους το 1942 (αριθμός που έπεσε στους 1.247 το 1947)11. Ο συνολικός αριθμός των μετεγκατεστημένων, σύμφωνα με τα αρχεία της KGB (αναφέρονται ως «ειδικοί μέτοικοι»), μέχρι το 1953 ανερχόταν σε 14.760.
Επίσης, ελάχιστος αριθμός εξ αυτών εγκαταστάθηκε στη Σιβηρία. Η συντριπτική πλειοψηφία μεταφέρθηκε σε προάστια μεγάλων αστικών κέντρων (στις πόλεις Molotov, Sverdlovsk, ακόμα και στη Μόσχα). Σημειωτέον πως το σοβιετικό κράτος αποζημίωνε τους «ειδικούς μέτοικους» για τις περιουσίες τους, ενώ τους εξασφάλιζε δουλιά και στέγη12.
Τα σοβιετικά στοιχεία επιβεβαιώνονται αναφορικά με τους Έλληνες και από τα αντίστοιχα ελληνικά. Συγκεκριμένα αναφορές του Υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για 2.177 συλληφθέντες εκ των οποίων οι 86 με κατηγορία για αντεπαναστατική δράση και οι περισσότεροι από τις συλληφθέντες με κατηγορίες για παράνομη κατοχή συναλλάγματος, για μαύρη αγορά, για δολοφονικές ενέργειες σε βάρος στελεχών του ΚΚΣΕ, για σαμποτάζ κ.λ.π.  το ίδιο συμφωνούν και τα στοιχεία των Πρεσβειών των άλλων δυτικών χωρών.
Αυτή η κάθαρση της περιόδου 1937-1940, γράφει και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην ΕΣΣΔ, την περίοδο εκείνη, βοήθησε να δώσει ενωμένα και αποφασιστικά τον νικηφόρο αγώνα ενάντια στο φασισμό.
 
4. Γ’ αυτούς που προσπαθούν να μειώσουν τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του Φασισμού-Ναζισμού.
«Ο κάθε άνθρωπος που αγαπάει την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό που δε θα μπορούσε να του τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε».
(Ο Έρνεστ Χεμινγουέι: Αμερικανός συγγραφέας)
-------------------------
 «…Ο Στάλιν προξενούσε μεγαλειώδικη εντύπωση. Η επιρροή του στους ανθρώπους ήταν ακαταμάχητη. Όταν έμπαινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διάσκεψης της Γιάλτας όλοι εμείς σηκωνόμασταν όρθιοι σαμπώς να μας πρόσταζε κανείς και είναι αξιοπερίεργο και ανεξήγητο γιατί στεκόμασταν σε στάση προσοχής.
Διακατέχονταν από βαθιά, απαλλαγμένη από κάθε πανικό, λογική και συνετή σοφίας. Ήταν ανυπέρβλητος τεχνίτης να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο και από τις πιο αδιέξοδες καταστάσεις. Επιπλέον ο Στάλιν στις πιο κρίσιμες στιγμές όπως και σε στιγμές θριάμβου ήταν το ίδιο συγκρατημένος και ποτέ δεν υπέκυψε σε φαντασιώσεις. Ήταν μια ασυνήθιστα πολυσύνθετη προσωπικότητα.
Ο Στάλιν ανάγκασε κι εμάς, που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστές.
Ο Στάλιν υπήρξε ο μέγιστος, απαράμιλλος δικτάτορας, ο οποίος παρέλαβε τη Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε μια πυρηνική υπερδύναμη.
Όχι, ότι και να λένε γι' αυτόν, η ιστορία και οι λαοί τέτοιους ανθρώπους δεν τους ξεχνούν…».
 (Ο Τσώρτσιλ για το Στάλιν- απόσπασμα)
----------------------------------
Είμαι πεισμένος ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να μπει τέλος σε όλο αυτό το κακό, δηλαδή τη δημιουργία της σοσιαλιστικής οικονομίας με το αντίστοιχο σε αυτή σύστημα παιδείας, προσανατολισμένης σε κοινωνικούς σκοπούς. Σε μια τέτοια οικονομία η κοινωνία κατέχει τα μέσα παραγωγής και τα διαχειρίζεται με βάση το σχεδιασμό. Η σχεδιασμένη οικονομία προσαρμόζει την παραγωγή στις ανάγκες της κοινωνίας, κατανέμει την εργασία στους ικανούς για εργασία και εγγυάται τα μέσα προς το ζειν για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί. Αντί για την εξύμνηση της εξουσίας και της επιτυχίας, όπως γίνεται στη σημερινή μας κοινωνία, η παιδεία που συμπληρώνεται με την ανάπτυξη των εσωτερικών ικανοτήτων της προσωπικότητας, θα αποβλέπει στην ανάπτυξη σε αυτή της συναίσθησης της ευθύνης για τους άλλους ανθρώπους.
(Αϊνστάϊν: Γιατί σοσιαλισμός)
--------------------------
(…Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνου διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι.
Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του, δεν εμφανίστηκε μόνο στη Γερμανία, γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί, αλλά παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν. Και ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια).
(Ένα ανέκδοτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, γραμμένο μάλλον το 1993 – (Πηγή: Αυγή)
---------------------------------------------------
Ο χυδαίος αντικομμουνισμός της ΝΔ και άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, όπως και η αυτονόητη απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει σε αυτές, σε καμιά περίπτωση δεν απαλλάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ευθύνες και τη συμβολή του στη γενικότερη προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, στη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, στην αναπαραγωγή της «θεωρίας των δύο άκρων», που εδράζεται στην ταύτιση του κομμουνισμού με το ναζισμό.
Η αλήθεια θα λάμψει. Εκατό χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση η υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος δεν μπορεί να αποκρυφτεί όσους τόνους λάσπης κι αν ρίξουν. Η Ιστορία δεν σβήνει, ο σοσιαλισμός δεν ξεθεμελιώνεται, ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει… Οι λαοί με την πάλη τους θα βρουν το δρόμο για μια κοινωνία όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
 
Η «Μητέρα Πατρίδα καλεί» και είναι το ψηλότερο (52μ.) γυναικείο άγαλμα στον κόσμο. Είναι αφιερωμένο στη ρωσική νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ, στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, βρίσκεται στο Βόλγκογκραντ και πολύ κοντά στον τάφο του Βασίλι Ζάιτσεφ, του σοβιετικού σκοπευτή που σκότωσε 225 στρατιώτες του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Σοβιετικό Μνημείο του Τρέπτοβερ Παρκ στο Βερολίνο όπου είναι θαμμένοι χιλιάδες        σοβιετικοί στρατιώτες .
 
Στην Εσθονία με μνημεία τιμούν τους συνεργάτες των Γερμανών ναζί

Κιλκίς 26-8-2017
Κώστας Πινέλης