Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 1:12:49 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 19:26

Απαντήσεις τώρα πριν ασχοληθούν κωμωδιογράφοι ή εισαγγελείς

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Διαστάσεις φαρσοκωμωδίας τείνει να προσλάβει το ζήτημα-ερώτημα αν υπάρχουν εκπονημένες από το παρελθόν μελέτες για τα φράγματα Μεταξοχωρίου και Κάρπης. Και λέμε φαρσοκωμωδίας επί του παρόντος διότι από την εξέλιξη που θα έχει το όλο ζήτημα δυνατόν να προσλάβει και διαστάσεις τραγωδίας.


Εξηγούμαστε. Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης, ύστερα από δηλώσεις προ έτους και πλέον του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα σε επίσκεψή του στο νομό για την ανάγκη εκπόνησης μελετών, ισχυρίζεται πως μελέτες για τα φράγματα υπάρχουν, ο ίδιος ως υφυπουργός τότε τις γνωρίζει, τις παρέδωσε και σε αυτοδιοικητικά στελέχη και επομένως να ψάξουν να τις βρούν όσοι θέλουν, όπως διακηρύσσουν, να χρηματοδοτήσουν αντίστοιχα έργα αγροτικής υποδομής στο νομό.
Έρχεται στο Κιλκίς ύστερα από μήνες ο και τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιος και επαναλαμβάνει όσα και ο κ. Σκρέκας: Μελέτες δεν υπάρχουν για τα δυο αυτά φράγματα.
Παρασκευή μεσημέρι ο κ. Κιλτίδης, εμφανώς εκνευρισμένος από όσα προηγήθηκαν, προτρέπει τους δημοσιογράφους: Δείτε τη μελέτη του φράγματος Μεταξοχωρίου! Και προτάσσει ογκώδη φάκελο.
Ας μείνουμε λίγο παραπάνω στο Μεταξοχώρι και στο παρ’ ολίγον φράγμα του.
Όταν κάτοικος της περιοχής ζητά να επενδύσει σε φωτοβολταϊκό πάρκο, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας «ανάβουν κόκκινο». Το χωράφι σου είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας, του λένε. Στην περιοχή προβλέπεται φράγμα και μάλιστα έχει γίνει πληρωμή 600 τόσων χιλιάδων ευρώ για τη μελέτη.
Δηλαδή πλήρης επιβεβαίωση όσων υποστηρίζει ο κ. Κώστας Κιλτίδης. Η μελέτη πληρώθηκε άρα εκπονήθηκε.
Αλλά τότε κι αφού η μελέτη επιδεικνύεται από τον κ. Κιλτίδη, γιατί δυο υπουργοί (Σκρέκας και Στύλιος) ισχυρίζονται ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει καμιά μελέτη;
Τι να υποθέσουμε;
Ότι υπάρχει μελέτη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας μήπως ερήμην του Υπουργείου;
Ψεύδονται οι υπουργοί και γιατί άραγε; Παίζουν εν παικτοίς (πάντα οι υπουργοί) αποκρύπτοντας μελέτες όταν «καίγεται» ο τόπος μας για έργα αγροτικής υποδομής;
Αυτό που επιδεικνύει ο κ. Κιλτίδης δεν είναι μελέτη;
Αλλά αν δεν είναι μελέτη πως πληρώθηκε αφού στα κιτάπια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εμφανίζονται πληρωμές 600 τόσων χιλιάδων ευρώ;

Δυοίν θάτερον: Μελέτη είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει.
Αν υπάρχει πού κατατέθηκε και ποιος την πλήρωσε;
Κι αν δεν υπάρχει πως πληρώθηκαν 600.000 ευρώ στον “αέρα” και τι ακριβώς είναι αυτό που διακηρύσσεται ως μελέτη;

Και τα δυο μαζί αποκλείεται. Επομένως το υπεύθυνο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει σήμερα κιόλας να πάρει θέση. ‘Αλλως, με το φράγμα Μεταξοχωρίου σύντομα θα ασχοληθούν κωμωδιογράφοι στην καλύτερη περίπτωση και εισαγγελείς στην απευκταία.

 

Υ.Γ. Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμα κι αν βρεθεί ή υπάρξει στο μέλλον μελέτη, ο μόνος φορέας που νομιμοποιείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φράγματος-τεχνητής λίμνης στο Μεταξοχώρι είναι το Υπουργείο Τουρισμού.
Τα Κρούσια βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην πατρίδα μας, όπως άριστα γνωρίζουμε ως Κιλκσιώτες και λίαν συντόμως θα αποδείξει και η Απογραφή πληθυσμού. Κι όσοι απόμειναν να παράγουν, συνιστούν συλλεκτικό και είδος προς εξαφάνιση.
Οίκοθεν νοείται πως ελλείψει κατοίκων σε παραγωγική ηλικία η γεωργική χρήση των νερών του φράγματος θα αφορά ελάχιστους.
Ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφεδρική δεξαμενή πόσιμου νερού.
Κατόπιν αυτών καθίσταται ψηλαφητή στο καθένα η αρμοδιότητα του Υπουργείο Τουρισμού να χρηματοδοτήσει ένα έργο πρωτίστως αναψυχής. Για όσους αστούς θα ζητούν γαλήνη σε παρθένα και παραδείσια εδάφη, πνιγμένα στο πράσινο και το νερό.