Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 6:05:09 μμ
Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 11:48

Για να ορίζουμε σωστά τις λέξεις

Η ιστορία του ελληνισμού είναι μακροβιότερη από την ιστορία του Χριστιανισμού. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει προηγηθεί από την Ορθοδοξία, μαζί όμως είναι Ελλάδα. Σε τι άλλωστε διαφέρει η ρήση του Θαλή, «Αγάπα τον πλησίον σου μικρά ελαττούμενος» από την Χριστιανική «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν;»  

Σε τι ξεχωρίζει το ρητό του Κλεόβουλου του Ρόδιου, «τον εχθρόν φίλον ποιείν και ευεργετείν» από το χριστιανικό, «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς;» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο σωκρατικό γνωμικό, «ουδείς εκών κακός» και στη ρήση του Χριστού, «Πάτερ άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι;» Αξίες υπάρχουν πολλές, προχριστιανικές και χριστιανικές. Το θέμα είναι αν μπορούμε να υπερβούμε τα προσωπικά μας όρια για να τις δούμε.

Μιλούμε συχνά για «ευρωπαίους συμμάχους» αλλά ξεχνούμε την πραγματική ιστορία! Λησμονούμε ποιοι προκάλεσαν την Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί το ελληνικό έθνος από υπάρξεώς του, αποτέλεσμα  της οποίας ήταν να ξεριζωθεί ο ελληνισμός από την αρχαία Ιωνία και τον ευρύτερο μικρασιατικό Πόντο, ύστερα από τρισχιλιετή σχεδόν παρουσία στα μέρη εκείνα.  

Εξάλλου, πάνω στα κόκκαλα των γενοκτονημένων Ελλήνων,  Αρμενίων και Ασσυρίων χτίστηκε η σημερινή Τουρκία. Κόκκαλα που χρησιμοποιήθηκαν εμπορικά στην κεραμική, τη λεύκανση της ζάχαρης και ως λίπασμα στα χωράφια της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Χίλια επτακόσια ελληνικά χωριά και οικισμούς έκαψαν οι Γερμανοί, φεύγοντας μετά την Κατοχή. Η Γαλλία του Κλεμανσώ έσυρε την Ελλάδα σε πόλεμο κατά των μπολσεβίκων στην Κριμαία το 1919,πράγμα που το πληρώσαμε ακριβά. Και η Γαλλία και η Γερμανία είναι σύμμαχοί μας!

Πού ήταν όμως όταν η Τουρκία μπήκε στην Κύπρο και κατέλαβε το 38% της έκτασής της; Μήπως αντέδρασαν; Μήπως κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία; Ή Μήπως έστειλαν όπλα στην Κύπρο για την  προστασία της;

Ίσως υποστηρίξει κανείς ότι οι Άγγλοι μας έδωσαν δύο δάνεια, διαρκούσης της επανάστασης του 1821. Ας θυμηθεί όμως ότι για τα δάνεια αυτά η Ελλάδα είχε υποθηκεύσει γαίες της Αργολίδας και πως μόλις λίγο παραπάνω από το 1/3 του συνολικού ποσού του δανείου έφτασε στη χώρα. Τα υπόλοιπα φαγώθηκαν!

Και για την Ιστορία, ας γνωρίζουμε ότι οι Άγγλοι ποτέ δεν  ήθελαν μια ελεύθερη Ελλάδα μεγαλύτερη από τον Μοριά και τις Κυκλάδες. Αλλά την ήθελαν μικρή, περιορισμένη στο Μοριά, για δική τους αποικία!  

Και πως ακόμη  επίτευγμα των Άγγλων ήταν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος που ακολούθησε μετά. Το να περιμένει κανείς να τον σώσουν οι συνήθεις αποικιοκράτες ή είναι αφελής πολύ, ή υπέρ του δέοντος ευκολόπιστος!

Λέμε συχνά ότι είμαστε  ορθόδοξοι, Πρακτικά όμως συμμαχούμε με ετερόδοξους. Μέσα μας ζει πολιτισμικά η Ανατολή, αλλά στην πολιτική μας ζωή κυριαρχεί η Δύση. Γίναμε εχθροί με τη Ρωσία και μείναμε φίλοι με τη Γερμανία, που ούτε καν τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας χρωστά δεν τις ξοφλά, παρά τις σφαγές, τις καταστροφές και την πληθυσμιακή αιμορραγία που προκάλεσε στην πατρίδα μας!

Μιλούμε συχνά και για την Ορθοδοξία,  αλλά τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία,  στρέφονται  κατά των απογόνων των Ελλήνων της Ταυρίδας, γνωστής από τα χρόνια  της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» του Ευριπίδη!  

Έχει και η Δύση τις ενδοσυμμαχικές της διαφορές. Μια φορά ήταν ενωμένη όλο κι όλο. Και η φορά αυτή ήταν το 2010 όταν μας αποκαλούσαν εμάς τους Έλληνες τεμπέληδες και μπαταχτσήδες οι Γερμανοί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και  οι Ολλανδοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ,  αφού έβαλαν πρώτα τη Ελλάδα στην μέγγενη των μνημονίων, αρπάζοντας τα τιμαλφή της! Ως και ο Παρθενώνας υποθηκεύτηκε τότε!

Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας.  Είναι οι  Εσθονοί, οι Λιθουανοί, οι Λετονοί, οι Πολωνοί, οι Γερμανοί και οι Σλοβάκοι , που μας ταπείνωναν καθημερινά ως χώρα, όταν τα ελληνόπουλα λιποθυμούσαν από πείνα στα σχολεία. Πιστεύω να μην έχουν ξεχαστεί όλα αυτά, για να μάθουμε να ορίζουμε τις λέξεις σωστά!