Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020, 5:16:38 μμ
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 21:44

Η αισιοδοξία είναι ακόμα αφορολόγητη

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

 

Επιτέλους εδέησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας να επισκεφθεί το Κιλκίς σε μια συνάντηση ενημέρωσης – εργασίας. Και λέμε «εργασίας»  διότι σε γιορτές, πανηγύρια, κάλπες και εγκαίνια δόξα, νάχει ο Γιαραμπής, τον έχουμε δει και χειροκροτήσει επαρκέστατα.


Ας κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό, παραθέτοντας ξερά τα γεγονότα, αφήνοντας στους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Για το ΕΣΠΑ ήρθε να ενημερώσει ο κ. Τζιτζικώστας.  Για το νέο, αλλά στο νέο εμείς εντάξαμε και το παλιό, διότι αποδειχθήκαμε ανίκανοι να ολοκληρώσουμε στην ώρα τους τα δυο μεγάλα έργα, τους δρόμους δηλαδή της εισόδου Κιλκίς και Σάντας – Εγνατίας (Θεσσαλονίκης).
   Δεν ήρθε με κάποιον μικρομεσαίο υπάλληλο του ο κ. Περιφερειάρχης. Ο ίδιος ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν μαζί του μαζί με την αρμόδια συντονίστρια του προγράμματος.
Και από Τζιτζικώστα και αρμόδιο των τεχνικών υπηρεσιών πληροφορηθήκαμε τα εξής καταπληκτικά: Ο δρόμος Κιλκίς – Σάντας καθυστέρησε επειδή οι απαλλοτριώσεις  ολοκληρώθηκαν το 2016- φέτος δηλαδή- οπότε ποιος να πει κακό λόγο για την Περιφέρεια;
Κι αυτά τα είπαν μπροστά σε Κιλκισιώτες (βουλευτή Παραστατίδη, αντιπεριφερειάρχη, περιφ. συμβούλους, δήμαρχο Κιλκίς κ.λ.π.) χωρίς καμιά αντίδραση.
Κι ας ολοκληρώθηκαν οι απαλλοτριώσεις δυο χρόνια νωρίτερα, το 2014 !
   Λησμόνησαν(;) οι περιφερειακοί μας ταγοί ότι από τον Μάιο του 2014 κι ενώ όλοι γνώριζαν πως επίκειται η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων λόγω υπαγωγής στο άρθρο 7α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων με υπογραφή Σαμαρά από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους,  έληγε η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων κι αντί να υποβάλλουν έγκαιρα αίτημα για ανανέωσή τους, το έπραξαν μόλις έληξε, δηλαδή τον Μάιο του 2014. Κι άντε πάλι επί 14 μήνες να ικετεύουμε πότε τον Υπουργό της Ν.Δ. πότε τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για μια τυπική υπογραφή ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων, μέχρι που τέθηκε από τον Λαφαζάνη τον Ιούνιο (ή Ιούλιο) του 2015. Ένας χρόνος χαμένος λόγω της αμεριμνησίας της Περιφέρειας τη ευγενή συνδρομή των δυο κυβερνήσεων (και υπουργών).
   Λησμόνησε επίσης να ενημερώσει ότι από τον Ιούλιο  του 2015 υποτίθεται πως έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος για εργολάβους που δεν εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Και χάθηκε μισός χρόνος σε «ατυχείς» αποστολές εγγράφων χωρίς νομική ισχύ μέχρι που τελικά συνεννοήθηκαν τον Γενάρη φέτος, όπως ενημέρωσαν  το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς οι τοπικοί μας άρχοντες. Για να ολοκληρωθεί το έργο, που τότε ουσιαστικά θα ξεκινούσε. σε δυο χρόνια. Αρχές του 2018 δηλαδή.
   Λησμόνησαν να πουν επίσης ότι έκτοτε παρότι παρήλθε μισός χρόνος, ο ανάδοχος εργολάβος ελάχιστα έπραξε.
Όμως ο Περιφερειάρχης και ο πρώτος τεχνικός του σύμβουλος ξαναβρήκαν τη λαλιά τους στη συνέχεια: Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το έργο θα τελειώσει μέχρι το (ή μέσα στο) 2018.
   Σε απλά ελληνικά:  Στα δυο χρόνια διορίας που έδωσαν στον εργολάβο ο μισός χρόνος πέρασε χωρίς να γίνει ούτε το 5% του έργου, αλλά στον υπόλοιπο ενάμιση θα τελειώσει η κατασκευή ολόκληρου του αυτοκινητόδρομου! Τόση αισιοδοξία. Και τόσο πειστική αφού ουδείς εκ των παρισταμένων Κιλκισιωτών αντέδρασε.
   Οι μνήμονες αναγνώστες αντιλήφθηκαν ότι αναφερόμαστε στο έργο αυτό όχι από την αρχή του, δηλαδή από τον Μάιο του 2011 όταν εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος εργολάβος, αλλά τρία χρόνια αργότερα , διάστημα όπου «δοξάστηκαν» Περιφέρεια, τοπικοί φορείς και κεντρική διοίκηση αφού παρακολούθησαν άπραγοι ή ανίκανοι να ολοκληρώσουν την απαλλοτρίωση. Μια χαμένη τριετία, όπου σε χώρες με στοιχειώδη οργάνωση όχι απαλλοτρίωση, αλλά ο ίδιος ο δρόμος θα είχε αποδοθεί σε κυκλοφορία.
   Αυτή είναι η γκρίζα εικόνα για ένα μεγάλο έργο του νομού. Γκρίζα όπως τόσα μεγάλα έργα που καρκινοβατούν ( ΤΕΙ, δρόμος εισόδου, Δικαστικό Μέγαρο κλπ)
Γκρίζα όμως όχι μόνο επειδή κεντρική διοίκηση και περιφέρεια δεν «τρέχουν» ως θα όφειλαν. Αλλά κυρίως επειδή η αντίδραση των κιλκισιακών φορέων είναι από ανύπαρκτη έως …ανύπαρκτη.
   Φαίνεται πως αισχύλειος «Βους επί γλώσση μέγας» καταπίνει  την φωνή τους.  Αφήνουμε στους αναγνώστες μας να γνωματεύσουν αν ετούτο το «μεγάλο βόδι που πατάει την γλώσσα» των ιδικών μας εκλεγμένων  είναι αδιαφορία, ερασιτεχνισμός, ανικανότητα, «προστασία των δικών μας» αρχόντων (περιφερειαρχών και  υπουργών) από την κριτική, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων εξηγεί την αφωνία τους.
   Κατόπιν αυτών παρέλκει να καταγράψουμε την ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ. Διότι πέραν της δέσμευσης – από καιρό δοθείσης- για τον αγωγό φυσικού αερίου και στο Κιλκίς, ουδέν έτερον πληροφορηθήκαμε. Επειδή ουδέν άλλο υπάρχει. Εξάλλου αυτό καταδείχτηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις που καταχωρίσαμε.
   Κατά τα άλλα εκφράζουμε  κι εμείς την αισιοδοξία μας. Αφορολόγητη είναι ακόμα και συνήθως ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των εφησυχασμένων πολιτών.