Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 4:58:01 πμ
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 09:08

Η προσφορά των εκπαιδευτικών

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

 

Εδώ και χρόνια, ακούω γύρω μου υποτιμητικές εκφράσεις για την λειτουργία των εκπαιδευτικών εκτός σχολείου στην μικρή μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα:

‘’Φορολογείται άγρια ο λαός μας για να παίρνετε τους μισθούς σας, να κάθεστε τρεις μήνες το καλοκαίρι κι άλλον ένα μήνα Χριστούγεννα-Πάσχα κι εσείς χασομέρηδες χαρτοπαίζετε στα καφενεία και σκοτώνεστε για τα πολιτικά ή τα ποδοσφαιρικά. Ξημεροβραδιάζεστε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το σε ποια ταβέρνα θα φάτε και θα γλεντήσετε και τα καζίνα των Σκοπίων στα οποία θα τα ακουμπήσετε στους κουλοχέρηδες και θα φάτε τζάμπα’’.

Όλα αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν βέβαια αλλά θα υποστηρίξω τον επαγγελματικό μου χώρο αντιπαραθέτοντας παραδείγματα σημαντικής προσφοράς χιλιάδων συναδέλφων μου εκπαιδευτικών σε σημαντικά πεδία της ανθρώπινης λειτουργίας.

Αρχίζω από την ναυαρχίδα του πολιτισμού στον τόπο μας που είναι η ΤΕΧΝΗ. Εδώ και χρόνια δεκάδες νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές θυσιάζουν ώρες από την προσωπική τους ζωή και από την οικογένειά τους για να προσφέρουν στον πολιτισμό και για να δώσουν χώρο έκφρασης στις νέες γενιές σε υγιείς κατευθύνσεις όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, τα εικαστικά και όλα αυτά που ανεβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στα ουράνια.

Προχωρούμε παραπέρα και πάμε στο Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς. Εκπαιδευτικός είναι η ψυχή του Λυκείου Δάφνη Νιάκα που το δημιούργησε το 1993 και το διευθύνει μέχρι σήμερα πλαισιωμένη από δεκάδες συνεργάτες ανάμεσα στους οποίους είναι πολλοί εκπαιδευτικοί κυρίως γυμναστές και γυμνάστριες. Διατηρούν έτσι άσβεστη την εθνική μας παράδοση διδάσκοντας στις νέες γενιές τους θεσπέσιους παραδοσιακούς μας χορούς άρρηκτα δεμένους με τις πανέμορφες παραδοσιακές τοπικές στολές.

Συνεχίζουμε με την Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών που από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που δημιουργήθηκε προσέφερε και προσφέρει σημαντικό έργο στο παιδικό θέατρο και όχι μόνο με πρωθιέρεια την νηπιαγωγό Θεοδοσία Σβολάκη πλαισιωμένη πάντα από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Μην ξεχνάμε ότι το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου που διεξάγεται στην πόλη μας οφείλεται εξ ολοκλήρου στις προσπάθειες της παραπάνω Εταιρίας.

Πάμε τώρα και στους άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας και του νομού μας. Νηπιαγωγός είναι η Σταυρούλα Γιοβανούδη που από το 1995 είναι πρόεδρος του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κιλκίς της γνωστής μας χορωδίας που πλαισιωμένη κατά καιρούς από δεκάδες εκπαιδευτικούς προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τομέα της μουσικής παιδείας του τόπου μας.

Στο ‘’Πόλις’’ συμμετέχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που με άοκνες προσπάθειες βάζουν την  προσωπική τους πινελιά στην πολιτιστική αναβάθμιση του λαού μας.

Να πάμε τώρα και στους λαογραφικούς μας συλλόγους. Μετρήστε πόσοι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν ενεργά στους Αργοναύτες, στον Άγιο Τρύφωνα, στον Φλάμπουρα.

Το όνομα του δάσκαλου Χρήστου Ίντου είναι πια συνώνυμο της Γουμένισσας και της Παιονίας ευρύτερα. Με την πολυετή αρθρογραφία του στον τοπικό τύπο και τα ιστορικά-λαογραφικά μνημειώδη βιβλία του φώτισε και φωτίζει ιστορικές πτυχές της ιστορικής πορείας του τόπου μας μέσα στους αιώνες.

Ο δάσκαλος Γιάννης Τσιτσίμης με την σπουδαία βιβλιογραφία του αλλά και τις εξαιρετικές ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε, καταθέτει συνεχώς την προσωπική του σφραγίδα στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα.

Δεκάδες εκπαιδευτικοί καταθέτουν την προσωπική τους ματιά στην παιδική λογοτεχνία με την βιβλιογραφία τους. Ενδεικτικά αναφέρω την δασκάλα Αθηνά Τσιρίκα η οποία εκτός της συγγραφικής της δουλειάς, μάς εκπλήσσει πάντα θετικά με τις σπουδαίες ζωγραφικές της εκθέσεις.

Δεκάδες επίσης συνάδελφοι αναλώνονται καταθέτοντας την ψυχή τους για να καταγράψουν την ιστορική πορεία του τόπου καταγωγής τους όπως οι εκπαιδευτικοί Δημήτρης Αβραμίδης και Δημήτρης Σιδηρόπουλος που έγραψαν την ιστορία του χωριού τους που είναι η Μεταμόρφωση, στο υπέροχο βιβλίο τους ‘’100 χρόνια Μεταμόρφωση ν. Κιλκίς’’.

Πλήθος εκπαιδευτικών συμμετέχουν ως προπονητές αλλά και ως παράγοντες στον υγιή ερασιτεχνικό μας αθλητισμό που δίνει διέξοδο ζωής σε εκατοντάδες παιδιά.

Ας με συγχωρέσουν οι συνάδελφοι που προσφέρουν τον εαυτό τους σε άλλους τομείς και δεν έρχονται αυτήν την ώρα στη μνήμη μου.

Αναφέρθηκα στην προσφορά των εκπαιδευτικών στον τόπο μας που είναι το αγαπημένο μας Κιλκίς σε επίπεδο πόλης και νομού. Κάνοντας αναγωγή καταλαβαίνει ο καθένας πόσες χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα  καταθέτουν την πνοή τους για να προσφέρουν σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελώντας έτσι την ασπίδα του λαού μας στην γενική ασχήμια και το σκοτάδι που μας περιβάλλει.

 Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί λοιπόν αγωνίζονται καθημερινά στα μήκη και στα πλάτη της πατρίδας μας, υλοποιώντας στην πράξη το ρηθέν:

‘’Ο δάσκαλος είναι η λαμπάδα που καίγεται για να φωτίζει’’.