Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 7:03:42 πμ
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023 10:11

Και μη χειρότερα!

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας.

Αν σε κάτι ξεχώριζε διαχρονικά η Αριστερά ήταν το πολιτικό της ήθος. Ήταν οι πνευματικοί  της άνθρωποι. Στις μέρες μας λείπει αυτή η Αριστερά. Λείπει η Αριστερά του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Αναγνωστάκη, του Βάρναλη, του Λουντέμη, του Θεοδωράκη, του Καστοριάδη...

 

Όσο και να θέλει ένα κόμμα να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, όταν βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρόοδο, πέφτοντας από τον έναν βυθό στον άλλον, σε κομματικά ποσοστά, απατά και τον ίδιο τον εαυτό του.  Την αλήθεια την υποστηρίζει πιο καλά η πραγματικότητα, παρά η θεωρία.  Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι η κατάσταση στον Σύριζα είναι απογοητευτική, γεγονός για το οποίο  την οργανωτική ευθύνη την φέρει ο ίδιος και κανένας άλλος.

Οκτώ χρόνια από το 2015 και μετά, όταν έγινε κυβέρνηση ο Σύριζα, και δεν μπόρεσε να εδραιωθεί  αυτοδιοικητικά στο ν. Κιλκίς. Κι όταν έπρεπε σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεν στήριξε τις  κεντροαριστερές εκείνες δυνάμεις,  των οποίων τη συνεργασία ζητά τώρα!  

Οκτώ χρόνια τώρα και δεν μπόρεσε ο Σύριζα να ενσωματωθεί στην κοινωνία του Κιλκίς.  Είναι  ανύπαρκτος από τους τοπικούς φορείς  και θεσμούς.  Ούτε και γι' αυτό φταίει οποιοδήποτε άλλο κόμμα! Εδώ, δεν μπόρεσε καλά καλά ούτε μια πετυχημένη εκδήλωση να κάνει. Να αποδείξει στην τοπική κοινωνία  ότι λειτουργεί ενωτικά, γεγονός που το ζήσαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του κόμματος, με τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών, στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς, όπου τα ¾ της αίθουσας ήταν άδεια! Άδεια από κόσμο, άδεια κι από μερικούς που μας δίνουν τώρα «γραμμή» με ποιον ή με ποιους θα πάμε!

Το ότι, ακόμη, δεν μπόρεσε να βάλει, έστω και μία φορά, λεωφορείο για να κατέβει σε προεκλογική ομιλία του Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, δεν νομίζω πως έφταιγαν και γι' αυτό οι αντίπαλοι. Ή μήπως δεν ήταν η πόλη μας η μοναδική πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία δεν είχε εκλογικό κέντρο ο Σύριζα, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές;

Κανείς εξωκομματικός δεν μπορεί να έχει την ευθύνη για την εμφυλιακή κατάσταση που ζει σήμερα ο Σύριζα, σε σχέση με την εκλογή προέδρου. Κανένα "φιλικό"  ή "εχθρικό" κόμμα δεν φταίει για την διαλυτική έως και παραλυτική κατάσταση που αντιμετωπίζει, εδώ και καιρό, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο!

Οσονούπω αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι πρώτοι που οφείλουν να λογοδοτήσουν γι' αυτές, είναι  οι γραμματείς και τα μέλη των νομαρχιακών επιτροπών. Να πουν στον κόσμο του Σύριζα τι έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναφορικά με τη συγκρότηση δημοτικού ψηφοδελτίου; Πού πήγαν, ποια χωριά επισκέφθηκαν,  σε ποιους υποψηφίους απευθύνθηκαν, τι κατάφεραν ή δεν κατάφεραν. 

Μια τέτοια προσπάθεια δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτεί χρόνο και κόπο πολύ. Επιπλέον, προϋποθέτει και την αποδοχή του κόσμου, όχι μόνο σε κομματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς τα πρόσωπα είναι που δίνουν αξία στους θεσμούς.  Είναι μεγάλη αποτυχία για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές, σε ρόλο κομπάρσου! Εκτός κι αν «παίζουν» προσωπικά συμφέροντα;

Πώς γίνεται εξάλλου να ζητάς τη συνεργασία ενός  κόμματος, όταν εκείνο δεν σου την δίνει;  Είναι σαν να θέλεις να παντρευτείς κάποιον, που είναι "φύσει και θέσει" κατά του γάμου. Ή μήπως δεν δήλωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κεντρικά ότι είναι αντίθετο για συνεργασία με τον Σύριζα! Απορώ, όχι μόνο, γιατί το συζητάμε, αλλά και γιατί το ζητάμε, εκτός κι αν αποζητάμε ένα άλλοθι για όσα δεν κάναμε! 

Αν η παραίτηση του Τσίπρα, λόγω της συντριπτικής ήττας του Σύριζα στις εθνικές εκλογές ήταν επιβεβλημένη, δεν θα έπρεπε, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, σ' ένα κόμμα «συλλογικής ευθύνης», όπως ο Σύριζα, να είχαν ήδη παραιτηθεί και κάποια στελέχη του από τις νομαρχιακές επιτροπές; Τι είδους συλλογική ευθύνη είναι αυτή, όταν την αναλαμβάνει μόνον ένας;

Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να μας κουβαλούν ως αντικείμενα, όπου αυτοί κρίνουν, το μόνο που θα πετύχουν είναι να διαλύσουν τον Σύριζα, υιοθετώντας τακτικές καιροσκοπικές, αδιανόητες για την αριστερά!

Ουδείς έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται με την Αριστερά. Ουδείς μπορεί να αποφασίζει ερήμην της ιστορίας της! Και ιδίως οι φέροντες την κύρια ευθύνη, που το κόμμα βρίσκεται σ' αυτό το χάλι.

Ο αριστερός λαός της πόλης μας δεν έχει κανένα λόγο να χρεωθεί την αδυναμία  μιας αδύναμης "νομαρχιακής".  Η μόνη λύση για να μην ταπεινωθεί ο Σύριζα, εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα,  είναι  η ψήφος κατά συνείδηση. Το ποιον ή ποια υποψήφιο θα ψηφίσει ο καθένας μας στο χωριό του,  είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα δικό του!