Quantcast
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 8:48:09 μμ
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 20:14

Κιλκίς: Η πύλη της Ελλάδας!

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Κιλκίς η πύλη της Ελλάδας. Ήταν μια σειρά αφίσες με υπέροχα τοπία από τον νομό Κιλκίς, όταν ήταν Νομάρχης η πατρίδα μου, ο Γιώργος Φλωρίδης, με κύριο αυτό, το «Κιλκίς, η Πύλη της Ελλάδας».
Υπάρχει και ένα άλλο άρθρο σχόλιο του Παντελή Τζερτζεβέλη από το blog monopoli.gr. Κιλκίς: Η πύλη της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε!


Πως προέκυψε αυτό τo, η πύλη της Ελλάδας;
Οι Εύζωνοι είναι χωριό του δήμου Παιονίας του νομού Κιλκίς, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Αξιού, πολύ κοντά στα σύνορα Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Το χωριό καλείται και "Πύλη της Ελλάδος" καθώς βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο 1 (Ευρωπαϊκή Οδός 75) από τα σύνορα έως την Αθήνα. Δίπλα στο χωριό λειτουργεί ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων.
Ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της Ελλάδας, μετά το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απ' όπου διέρχονται ετησίως πάνω από 6 εκατομμύρια επιβάτες και καταλήγει στο βασικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, Α1 (ΠΑΘΕ), ενώ τα καλοκαίρια πάντα σχηματίζονται ουρές οχημάτων που φτάνουν τα αρκετά χιλιόμετρα, από αμφότερες τις πλευρές των συνόρων, λόγω μόνιμης υποστελέχωσης.

 

Ο Οδικός Τουρισμός
Περίπου ένας στους τρεις τουρίστες που έρχεται στην Ελλάδα, περνάει από τις χερσαίες πύλες της. Επιλέγει δηλαδή να έρθει οδικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφτηκαν προ πανδημίας. Παρά την ανατροπή που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, φαίνεται πως το ταξίδι με αυτοκίνητο ή άλλο όχημα, παραμένει ισχυρή τάση και για πολλούς ισχυρότερη, καθώς αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.
Για να γίνει αντιληπτή η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας αρκεί να υπενθυμίσουμε τα στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019: Ο οδικός τουρισμός ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.
Ο οδικός τουρισμός αποτελεί «τροφοδότη» κυρίως της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη) Οι τουρίστες που έρχονται οδικώς κατευθύνονται προς Χαλκιδική, Πιερία, Θάσο, Σαμοθράκη και σε άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας αλλά υπάρχει κι ένα σημαντικό κομμάτι που έχει ως προορισμό την κεντρική Ελλάδα, τα Επτάνησα, την Εύβοια και αλλού.
Ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων είναι η βασική πύλη των κεντροευρωπαίων των Σέρβων και των άλλων κρατών που προέκυψαν από την διάλυση από τους Νατοϊκούς ιμπεριαλιστές της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. (Οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι και οι τουρίστες από άλλες χώρες την Ανατολικής Ευρώπης έχουν σαν κύρια πύλη το Τελωνείο του Προμαχώνα αλλά και της Νυμφαίας και του Ορμένιου).
Και όμως σήμερα πάνω σε κλειστά σύνορα πέφτουν όσοι τουρίστες φτάνουν στο τελωνείο των Ευζώνων μετά τις 11 το βράδυ Την ώρα που ο ρόλος του οδικού τουρισμού θεωρείται κομβικός, στα βόρεια σύνορα μας και συγκεκριμένα στο τελωνείο των Ευζώνων ο συνοριακός σταθμός λειτουργεί μόνο τις 16 από τις 24 ώρες, καθώς από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί παραμένει κλειστός, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές οχημάτων και ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες.

Πως το είχαμε γράψει στην εφημερίδα μας, στις Ειδήσεις», την Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020;
Στους Ευζώνους η Ελλάδα εξευτελίζεται!

«Εχω περάσει από 8 χώρες και καμία από αυτές δεν κλείνει τα σύνορά της τη νύχτα. Είναι απολύτως απαράδεκτο» σημείωσε στο OPEN τουρίστας που έμεινε εκτός συνόρων καθώς έφτασε το βράδυ στο τελωνείο Ευζώνων και αναγκάστηκε να περιμένει στο αυτοκίνητό του μέχρι τα ξημερώματα για να μπει στην Ελλάδα. 
Πολλοί ταξιδιώτες έχουν μεγάλη ανησυχία και αγωνία, γιατί φοβούνται πως θα λήξει η χρονική διάρκεια του test που έχουν κάνει για να περάσουν τα σύνορα. «Για 10 λεπτά το χάσαμε, για 10 λεπτά, μα δε μας αφήσανε και κοιμηθήκαμε εδώ μέσα. Και πιο πολύ φοβόμαστε για το τεστ που έχουμε κάνει για το covid να μην έχει λήξει
Ακόμα και το πρωί, όταν ανοίγουν ξανά οι πύλες του τελωνείου των Ευζώνων η ταλαιπωρία δε σταματά για τους ταξιδιώτες καθώς οι ουρές μεγαλώνουν εξαιτίας των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλους, ακόμα και σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή κλειστό είναι το Τελωνείο της Δοϊράνης και πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού.
Και μας μιλάνε οι κάθε φορά κυβερνώντες για την «Βαριά βιομηχανία της Ελλάδας», τον τουρισμό!
Στοιχεία από: ethnos.gr