Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 1:31:44 μμ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:16

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Μια διαρκής μετακίνηση πληθυσμών. Ένα «καραβάν σαράι». Που  σχηματίζεται  πάντα από ανάγκη. Ποτέ από χόμπι.  Τον πεινασμένο, τον κυνηγημένο, τον απελπισμένο, δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτε, δε μπορεί να τον σταματήσει κανείς από το να αναζητά την ελπίδα, την τροφή, την ασφάλεια. Φταίει ο καπιταλισμός των χωρών που γεννάει την φτώχεια, τους πολέμους. Φταίει ο καπιταλισμός που δέχεται τους μετανάστες, για να ρίξει κι άλλο την αξία της εργατικής δύναμης. Κι όταν τα προβλήματα φουντώνουν, η ανεργία  μεγαλώνει, τότε ακριβώς εμφανίζεται το μεταναστευτικό πρόβλημα απατηλά και ψεύτικα σαν αιτία, είτε της ανεργίας, είτε της κοινωνικής εγκληματικότητας κ.λ.π.
Π
Οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν ήρθαν για…τουρισμό. Είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι. Και έφτασαν στην Ελλάδα γιατί   η Ελλάδα είναι «πέρασμα». Είναι η διαδρομή των δουλεμπόρων Το μεταναστευτικό ζήτημα λοιπόν, δεν μπορεί παρά να λυθεί ανθρώπινα. Με λίγα λόγια. Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν εμφύλιο ή είναι υπό ιμπεριαλιστική κατοχή. Ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος. Κοινωνικά δικαιώματα σε όλους. Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις, οι φυλακίσεις. Να  υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι υποδοχής. Ένας λαός που έχει γνωρίσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση έτσι πρέπει να βλέπει το μεταναστευτικό ζήτημα…
Π
Και μια που μιλάμε για τους μετανάστες. Δεν φτάνει το απαράδεκτο καθεστώς νομιμοποίησης και ανανέωσης της παραμονής τους, τόσο νομοθετικά όσο και από την πλευρά της οικονομικής τους επιβάρυνσης, κάποιες φορές καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χαράτσια χωρίς να φταίνε. Έτσι έγινε τους προηγούμενους μήνες στο Δήμο Κιλκίς. Στο  Γραφείο Αλλοδαπών του Δήμου δημιουργήθηκε έλλειψη προσωπικού, αφού μία υπάλληλος πήρε αναρρωτική άδεια και μία έφυγε αφού έληξε η σύμβαση stage.  Έτσι  έμεινε η υπηρεσία με μία υπάλληλο η οποία δεν είχε και την εμπειρία αφού είχε μόλις τοποθετηθεί, δεν τοποθετήθηκαν έγκαιρα άλλοι,  με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αποστολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Έτσι 300 οικονομικοί μετανάστες πλήρωσαν πρόστιμα περίπου 100,οο Ευρώ ο καθένας! Μάλιστα… χωρίς περαιτέρω σχόλια…
Π
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να παράσχει στους βιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας,  διετή παράταση στην καταβολή των δόσεων, για τα δάνεια που έχουν πάρει, με την εγγύηση του δημοσίου. Την ίδια ώρα γυρίζει την πλάτη στις χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, περιφρονεί το αίτημα για πάγωμα των δανείων για τους εργαζόμενους που είναι άνεργοι, που σπουδάζουν παιδιά, που αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα. Αυτά, για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί  η κυβέρνηση, ναι για..
Π
Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος δήλωσε πριν λίγες ημέρες από το Κιλκίς. «Στόχος είναι η άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών σ’ όλα τα σχολεία και η έγκαιρη αποστολή σχολικών βιβλίων»! επιζητεί, δηλαδή,  τα μπράβο απ’ τους γονιούς για τα αυτονόητα….και τη ψήφο τους βεβαίως στις ερχόμενες εκλογές..
Π
Νέα κοροϊδία των νέων αγροτών. Σταματά η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών» στις 15 Ιούλη, αντί στις 23 Δεκέμβρη. Όσες φιλότιμες προσπάθειες κάνει προσωπικά ο κ. Κιλτίδης είναι ασπιρινούλες, γιατί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένη και δεν αλλάζει..
Π
Αντί να κάνουν κάθε λίγο και λιγάκι απολογισμό οι αιρετοί μας άρχοντες, των ίδιων και των ίδιων έργων που έγιναν, θα ήταν καλύτερα να κάνουν απολογισμό των έργων που εξαγγέλλονται χρόνια και χρόνια και δεν ξεκινούν ποτέ και δεν είναι και τα περισσότερα. Θα ήταν πιο αληθινοί.. προχθές, ας πούμε πέρασα από την  περιοχή του κτιρίου της παλιάς νομαρχίας και το είδα να καταστρέφεται. Και είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά κτίρια που υπάρχουν στην πόλη του Κιλκίς…
Π
Τι ρώτησε ο Τούρκος Πρόξενος που επισκέφθηκε το Κιλκίς; Εάν υπάρχουν παραδοσιακά κτίρια της Οθωμανικής εποχής και αν συντηρούνται; Ας τον πήγαιναν να δει το «Οθωμανικό Λουτρό». Ε ρε γέλια. Χο,χο, χο. Που κάνει και ο Κόκκαλης.. (φίλε Σάκη Βαφειάδη κρίμα ο κόπος σου και τζάμπα η θαυμάσια πρότασή σου).

Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους. Δεν μπήκαν μαύρα χρήματα στα ταμεία τους από τη ΖΗΜΕΝΣ. Ναι αλλά από την άλλη είναι σίγουρο ότι δόθηκε πακτωλός χρημάτων σε πολλά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων. Και αφού δεν τα έδωσαν στο ταμείο του κόμματός τους τότε που πήγαν τα λεφτά» (όπως ρωτούσε υποκριτικά προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου) ; Τα κράτησαν για τον εαυτό τους; Και εάν είναι έτσι, τότε γιατί τα κόμματα δεν κατονομάζουν όσα στελέχη τους τα ιδιοποιήθηκαν;
Π
Η ΖΗΜΕΝΣ είναι μια ευκαιρία να τεθεί η συζήτηση στην πραγματική της βάση… που σημαίνει το «πως» κυβερνάει κανείς είναι ευθεία αντανάκλαση τους «προς όφελος ποιου» κυβερνάει..
Π
Αυτά, με  αγωνιστικούς χαιρετισμούς…