Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 10:23:30 πμ
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 23:38

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

pinelis


Πως το έγραψε ο «Γραμματοκομιστής» στη στήλη της εφημερίδας μας «Γράμματα και…κορώνες»; «Με τη μπόρα τα βγάζουμε, με την μαυρίλα τα μπάζουμε, τι έχουν τα έρμα και δεν στρίβουν αριστερά»;
Συναγωνιστή «γραμματοκομιστή». Απ’ τα γεννοφάσκια τους τα έμαθαν να μην πηγαίνουν αριστερά, αλλά απ’ την… άλλη μεριά. Τα έχουν «ψήσει» ότι αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος και μόνο εκεί θα βρουν τροφή για να φάνε. Ύστερα γυρνάνε στην ίδια «στρούγκα», τα’ αρμέγουν και πάλι απ’ την αρχή. Είναι επιστήμονες σ’ αυτά. Και όπως όλοι ξέρουμε «έξις δευτέρα φύσις».  Για να αλλάξει αυτό, «θέλει δουλειά πολύ». Για το λόγο αυτό μπορεί να μας ρίχνετε ευθύνες. Ότι δεν κάνουμε ή δεν έχουμε τις δυνάμεις να κάνουμε όση δουλειά είναι απαραίτητη με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες…
Ωστόσο, (για να το πιάσουμε πιο πολιτικά),  η ιδεολογική- πολιτική συνειδητοποίηση των εργατικών μαζών προϋποθέτει διαδικασίες συγκρούσεων με τους καπιταλιστές, με την ιδεολογία και την πολιτική της εξουσίας του κεφαλαίο, με τους θεσμούς της, μέρος των οποίων είναι και τα κόμματά της ή και τα «δορυφοποιημένα» υποστηρίγματά τους.
Π
Η προσφορά του Σοσιαλιστικού Συστήματος που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο Αιώνα είναι τεράστια, ανεκτίμητη. Όλοι είχανε εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών απ’ το κράτος, κατοικία, πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία, στον αθλητισμό. Στη σοβιετική Ένωση από το 1875 είχε καθιερωθεί με νόμο ότι οι ώρες εργασίας δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τις 41 εβδομαδιαίως. Η κοινωνική ασφάλιση ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, καθώς και η φροντίδα στην μητέρα και το παιδί και πολλά άλλα.
Επιπρόσθετα οι κατακτήσεις των εργαζομένων στα σοσιαλιστικά κράτη, για αρκετές δεκαετίες, ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόκτηση κατακτήσεων  από το εργατικό και λαϊκό κίνημα των καπιταλιστικών κρατών.
Π

Γιατί ανατράπηκαν; Μας ρωτάνε. Απλά γιατί στον σκληρό οικονομικό πόλεμο μεταξύ καπιταλισμού και Σοσιαλισμού, ο σοσιαλισμός βρέθηκε πιο αδύνατος. Οι ΑΓΟΡΕΣ ανέτρεψαν το Σοσιαλιστικό μαζί βέβαια με δικά τους λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια οικοδόμησης του Σοσιαλισμού.
Π
Είναι παρατηρημένο ότι, όταν είναι να πάρουν σκληρά μέτρα ανεβάζουν τον αντικομουνισμό. Τελευταία θυμήθηκαν την «σφαγή του Κατίν» διαφήμισαν και πρόβαλαν μάλιστα και σχετική ταινία του αντικομουνιστή Βάιντα. Όποιος άνθρωπος καλής θέλησης θέλει να μάθει την αλήθεια, να διαβάσει στο ένα ενδιαφέρον άρθρο ενός νέου ιστορικού του Αναστάση Γκίκα.

Πάντως η προσφορά του Σοσιαλισμού δεν αμαυρώνεται. Ότι και να κάνουν δεν πρόκειται να τον σβήσουν από την μνήμη της πλειοψηφίας των λαών  και να νοσταλγούν και να λένε ότι: «τότε ήμασταν καλύτερα»
Π
Και αφού η πλειοψηφία νοσταλγεί το σύστημα γιατί δεν το επαναφέρει; Ρωτάνε καλόπιστα μερικοί. Γιατί για να ξανάρθει ο Σοσιαλισμός θέλει επανάσταση…
Π
Και όσοι πίστεψαν ή πιστεύουν ακόμη ότι με τις ανατροπές ήρθε το «τέλος της ιστορίας» κάνουν λάθος. Το προτσές της εξέλιξης των κοινωνιών δεν σταματά ποτέ. Οπισθοδρομήσεις μόνο υπάρχουν. Οι λαοί θα τον ξαναφέρουν τον Σοσιαλισμό και θα είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ο αιώνα…γιατί δεν θα μπορούν να ζήσουν με την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Π
Ένας σύντροφος πολιτικός πρόσφυγας, μου είπε μια μέρα. «Σύντροφε έχεις δίκιο. Είναι πραγματικότητα τα όσα πρόσφερε ο Σοσιαλισμός στους λαούς, όμως έρχονταν ώρες που νοιώθαμε μεγάλη μοναξιά. Σύντροφε έχεις δίκιο. Η μοναξιά και στον Σοσιαλισμό και στο Καπιταλισμό είναι ίδια, μοναξιά είναι. Όμως στο σοσιαλισμό μπορούσες να την πολεμήσεις με δημιουργική απασχόληση…
Π
Μπήκαμε υπό την σκέπη του «Μηχανισμού δανειοδότησης»   η ενεργοποίηση του οποίου σηματοδοτεί γενικευμένο κτύπημα στα εναπομείναντα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας θα διευθύνει μια πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση σε βάρος του λαού, ενάντια στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα που είναι στην ίδια πολιτική κατεύθυνση.
Π
Στο προεκλογικό λαθρεμπόριο ελπίδας του ΠΑΣΟΚ, όπου προσπάθησε να το πασπαλίσει με χρυσόσκονη για να καλύψει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και τις προειλημμένες αποφάσεις, «εξαπατήθηκαν όσοι ήθελαν να εξαπατηθούν»! τώρα αντιμετωπίζουν την πολιτική που εφαρμόζεται κατ’ εντολή των εταίρων μας από τη Σοσιαλ-νεο-φιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πως το είπε ο κ. Τσίπρας; ΔΝΤ και επιτυχία δεν συμβαδίζουν. Το ΔΝΤ είναι κατάρα. Έτσι ε; ενώ κ. Αλέξη μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι ευλογία έτσι; Τι να πει κανείς; Πολιτικαντισμός και υποκρισία και ευρωλαγνεία ο οπορτουνισμός στο μεγαλείο. Δεν κάνετε κάτι απλό μπρε; γιατί δεν  βγαίνετε να πείτε: ήταν λάθος μας να ψηφίσουμε το «Μάαστριχτ», τη «Λευκή Βίβλο» κ.λ.π.; φοβάστε να μην σας κάνουν ντα τα αφεντικά;
Π
Αμ το άλλο, το ωραίο; Ζητάει ο κ. Τσίπρας, ο Αλέξης μας, δημοψήφισμα για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Όταν προτείναμε δημοψήφισμα για την ΟΝΕ γιατί δεν το δεχθήκατε; Ε; ε;
Π
Δηλαδή κ. Τσίπρα δεν καταλάβαμε. Θα ξανασυνεργαστούν «τα αστέρια του Συνασπισμού» στο Κιλκίς με τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές:
Π
«Σκοπεύουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, όχι πια να μοχθούμε απ’ τα χαράματα
Ίσα-ίσα μόνο για να ζούμε, να μην έχουμε ποτέ μια ώρα να σκεφθούμε..»
(το «τραγούδι του οκτάωρου», την Πρωτομαγιά του 1886)

Αντισταθείτε

Σ’  αυτόν  που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις..
..Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
Στον Πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε.. σ’ όλα τα ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε.
Στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους…
..Στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών.. σ’ όλους τους αδιάφορους σοφούς, στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας.
Αντισταθείτε και σε μένα τον ίδιο που ιστορώ.
Αντισταθείτε.
Τότε μπορεί βέβαια να περάσουμε προς την ελευθερία.

(Απόσπασμα από το ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού «Αντισταθείτε».)