Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, 7:39:40 πμ
Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2007 06:48

Κώστας Πινέλης : Εφιαλτικά σχέδια για το ασφαλιστικό

Αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα με το ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτος ή δεύτερος, ετοιμάζονται νέα μέτρα που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, επέκταση του εργάσιμου βίου, πετσόκομμα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μείωση των συντάξεων, μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξιμου μισθού, ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής ασφάλισης.
Τα μέτρα αυτά προτείνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (27-6-2007) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (τέλος Μάη 2007). Τις προτάσεις αυτές Καραμανλής και Παπανδρέου «αναγκαίες» «εποικοδομητικές» και «χρήσιμες».Αμέσως μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα με το ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτος ή δεύτερος, ετοιμάζονται νέα μέτρα που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, επέκταση του εργάσιμου βίου, πετσόκομμα των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μείωση της εργοδοτικής εισφοράς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, μείωση των συντάξεων, μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξιμου μισθού, ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής ασφάλισης. Τα μέτρα αυτά προτείνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (27-6-2007) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (τέλος Μάη 2007). Τις προτάσεις αυτές Καραμανλής και Παπανδρέου «αναγκαίες» «εποικοδομητικές» και «χρήσιμες».
Οι νομοθετικές π[παρεμβάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την τελευταία 15ετία έχουν στρώσει το έδαφος για την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι την περίοδο 19901993 η ΝΔ:
- Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
- Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4050 ημέρες ασφάλισης στις 4500.
- Διαχώρισε τους ασφαλισμένους και επέβαλε ειδικό αντεργατικό καθεστώς στους ασφαλισμένους από 1-1-1993, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
- Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ-αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.
- Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
- Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.
Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατήρησε την αντιασφαλιστική νομοθεσία της ΝΔ, αλλά την επέκτεινε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος Ρέπα που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002 και ο οποίος προβλέπει:
- Μείωση της σύνταξης στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία-πρώην ΔΕΚΟ- έτσι ώστε αντί του υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού, να ισχύει το 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, (σε προαιρετική βάση), με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων και της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρόνου κατοχύρωσης του ασφαλιστικού δικαιώματος.
- Αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών.
- Ένταξη ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και πρώην ΔΕΚΟ , στο ΙΚΑ με παράλληλη κατάργηση δικαιωμάτων.
Δεν πρέπει να ξεχνούν οι εργαζόμενοι:
α) ότι με τη διαδοχική ασφάλιση ένας εργαζόμενος που έχει ασφαλιστεί σε δύο ή περισσότερα ταμεία μπορεί να έχει μέχρι και 30% χαμηλότερη σύνταξη από εκείνη που θα έπαιρνε με ασφάλιση σε ένα Ταμείο και
β) οι αυξήσεις που δίδονται κάθε χρόνο στις συντάξεις έχουν αποσυνδεθεί από τις αντίστοιχες αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό ένας συνταξιούχος ΙΚΑ που συνταξιοδοτείτε με ποσοστό αναπλήρωσης 70% σε μια δεκαετία το ποσοστό πέφτει στο 58-60% σε σχέση με το αντίστοιχο εισόδημα του εργαζομένου.
Τα δύο παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν πολύ τρόποι το καπιταλιστικό κράτος να κλέβει του συνταξιούχους.
Στις 16 Σεπτέμβρη οι ερ4γαζόμενοι έχουν μια ευκαιρία να αποδυναμώσουν τις δύο πολιτικές δυναστείες που έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ίδια καταδυναστεύουν το λαό.
Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν μαζί του:
1. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.
2. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση.
3. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά).
4. Πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτου ηλικίας με την συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9000 ενσήμων. Θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης με 4050 ένσημα. Σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα. Βάση για τον κατώτατο μισθό είναι 1300 Ευρώ που οδηγούν σε σύνταξη 1050 ευρώ.
5. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία που καταληστεύουν χρόνια τα Ταμεία.
6. Πάταξη της εισφοροδιαφυγής, επιστροφή των κλεμμένων από το 1950, των τεράστιων ποσών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία το κράτος και η εργοδοσία.
7. Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα Υγείας –Πρόνοιας.
8. Υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.
9. Πλήρη – σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο- κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.
10. Αύξηση μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.