Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 2:10:39 πμ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 18:50

Κώστας Πινέλης : Ο Αγώνας των εργαζομένων στην καθαριότητα

Το σκηνικό δεν είναι καινούργιο, καθώς επαναλαμβάνεται κάθε φορά που οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο αποφασίζουν να αντιδράσουν στην αντιλαϊκή πολιτική με σχετικά πιο ανεβασμένες μορφές,

όπως έγινε ξανά πριν από λίγους μήνες, με την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, ή όπως γίνεται με τα μπλόκα των αγροτών. Έτσι και τώρα. Την επίθεση στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ κλιμακώνουν τα αστικά επιτελεία, δείχνοντας την απέχθεια που τρέφει το σύστημα στους εργατικούς αγώνες, αλλά και στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μάλιστα ορισμένα συγκροτήματα του αστικού τύπου με  επιχειρήματα ότι πλήττεται ο τουρισμός και κινδυνεύει η δημόσια υγεία παρεμβαίνουν, ξεφεύγοντας, με παραινέσεις στους «πολίτες» να «αναλάβουν δράση (με ποιο τρόπο άραγε;) πριν τους πνίξουν τα σκουπίδια!

 

…οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες
 Προς την ίδια κατεύθυνση, βέβαια της κυβέρνησης, κινούνται και τα σχέδια των Περιφερειαρχών και των δημάρχων. Αφού δέχθηκαν με δουλοπρέπεια να μην γίνονται διορισμοί μόνιμου προσωπικού και στράφηκαν στην λύση και εκμετάλλευση των συμβασιούχων με τις μειωμένες αποδοχές και δικαιώματα και την εργασιακή ομηρία, τώρα κατευθύνονται να δώσουν την καθαριότητα στα αρπαχτικά,
επιβεβαιώνοντας ότι στα σημαντικά για το κεφάλαιο, όπως είναι η κερδοφορία από τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται...

 

…και η ανθρωποφαγία
Το τι λέγεται από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις από τους «αγανακτισμένους πολίτες» είναι να φρίττει κανείς. Ανθρωποφαγία! Τα κατάφεραν να μας στρέψουν τον ένα εναντίον του άλλου! Ο θάνατός σου η ζωή μου! Μπρος εμείς και πίσω δε γ----ς!
Και να σκεφθεί κανείς  ότι μιλούν για εργαζόμενους που πραγματοποιούν την αποκομιδή στην καθαριότητα, αφού λιγόστεψαν αισθητά οι μόνιμοι  από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και που-το κυριότερο- κάνουν ένα από τα πλέον ανθυγιεινά (κυρίως) και βαρέα επαγγέλματα μαζί με τα ορυχεία, τις χημικές βιομηχανίες, την οικοδομή… ας ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για να δουν από τι ασθένειες προσβάλλονται και το διάρκεια ζωής έχουν οι «σκουπιδιάρηδες».
 Όταν θα δημοσιευτεί αυτό το σχόλιο δεν ξέρουμε τι θα έχει γίνει. Όμως, όπως και νάχει  οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ δεν πρέπει να σταματήσουν τον αγώνα για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν. Και  στις απολύσεις κανείς συμβιβασμός!

 

Η περιβόητη ανάπτυξη και το «παράδειγμα» της Πορτογαλίας
Ο ΣΕΒ επανέρχεται διαρκώς με νέες συνταγές και δείχνει στην Ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖ-Α-ΝΕΛ ότι ο «καθαρός διάδρομος» που εξασφαλίζει η κυβέρνηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανάκαμψη των κερδών τους πρέπει να «καθαρίσει» κι άλλο! Η τελευταία συνταγή έχει… Πορτογαλία. Λένε δηλαδή οι βιομήχανοι ότι παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία βρίσκεται εκτός μνημονίου και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι αμοιβές δεν αυξάνονται και ότι «ακόμα και σήμερα ο ελληνικός κατώτατος μισθός βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτόν της Πορτογαλίας». Οι βιομήχανοι, με άλλα λόγια, επιβεβαιώνουν ξανά ότι η περιβόητη ανάπτυξη για τους εργαζόμενους σημαίνει τσάκισμα των δικαιωμάτων τους στο διηνεκές... με νέα αντεργατικά μέτρα…

 

Το Μπετον-ό-παρκο του Κιλκίς
 Διάβασα και μετά ρώτησα και το επιβεβαίωσα ότι το Μπετον-ό-παρκο,  το πάρκο-έκτρωμα του Κιλκίς»  (το πρώην δημοτικό πάρκο του κήπου) πήρε βραβείο για την μελέτη! Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι «μια νέα Σαχάρα στο κέντρο του Κιλκίς, μια έρημο όλο μπετόν»,  που είναι και επικίνδυνο. Είναι γνωστό ότι ένα  μικρό νήπιο ξέφυγε κάποια στιγμή από την προσοχή της μητέρας και τρέχοντας γλίστρησε και έπεσε μέσα μπρούμυτα στο αυλάκι με το νερό που διασχίζει σημεία του «πάρκου», και ευτυχώς, για καλή τύχη του,  διερχόμενος νέος αντέδρασε σχεδόν αστραπιαία, μπήκε στο αυλάκι και τράβηξε το νήπιο το οποίο διέτρεξε άμεσο κίνδυνο πνιγμού καθώς είχε και πιπίλα στο στόμα του!
Ανασύρω από τις εφημερίδες μας του Αυγούστου του 2013 το ρεπορτάζ του Θ. Παγλαρίδη για το τι έλεγε η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου. «Το νέο ενιαίο πάρκο του Κιλκίς χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: Νερό, πράσινο και χώμα». Τώρα, νερό πράσινο (μολυσμένο) βλέπουμε-πράσινο δε βλέπουμε ακόμα, θα διούμε -ίσως-στο μέλλον…, ούτε χώμα πατάμε, αλλά μπόλικο μπετόν…

 

Το δώρο του Κουτσούμπα και
το «μπροστά» του Τσίπρα
Δεν πήγε με άδεια χέρια στο μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ενημέρωση των αποτελεσμάτων από το Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προσέφερε στον κ. Τσίπρα το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Άλλωστε, φέτος  το ΚΚΕ «τρέχει» ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σχετικά με την Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που έγινε το 1917.
Να τι απάντησε ο Τσίπ-ρ-ας:  «Ιστορικές στιγμές καταγεγραμμένες , άλλαξαν τον κόσμο, αλλά πάμε μπροστά τώρα...»
Το μπροστά είναι αυτό που ζούμε σήμερα με την πολιτική που εφαρμόζει; Όχι άλλο τέτοιο «μπροστά»!

 

Μη διαπραγματεύεσαι άλλο
Υπάρχει όμως και ένας διάλογος που έρχεται τώρα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, κάποια στιγμή ο κ. Κουτσούμπας τον κοίταξε καχύποπτα και του είπε: -“Δεν λες και συγκεκριμένα πράγματα. Ασάφειες. Πιστεύω ότι φέρνεις τον εκλογικό νόμο για να αποσπάσεις την προσοχή του κόσμου από τα νέα μέτρα που έρχονται για τα Εργασιακά.”
-“Όχι δεν είναι έτσι, Δημήτρη. Για τα Εργασιακά σου υπόσχομαι ότι θα κάνω τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις.” του απάντησε ο Τσίπρας.
Ο Κουτσούμπας απλά γέλασε και είπε: “Αν είναι σαν τις άλλες διαπραγματεύσεις, αυτές με τις 17 ώρες, καλύτερα να μην διαπραγματευθείς τίποτα. Καήκαμε.”

 

Η ελπίδα που έγινε ακρίδα
Καλά τους είπε η Κανέλλη στη Βουλή: «Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα. Λέτε ότι θα φύγετε από επιτροπεία. Από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των επιτρόπων, μέχρι το 75% του χρέους να αποπληρωθεί».

 

Θαυματουργές εικόνες, ιερά λείψανα, κάρες, σκηνώματα…
Σέβομαι απόλυτα τα πιστεύω των απλών θρησκευόμενων συνανθρώπων μας. Όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν αυτό. Και είναι γνωστό  ανά τους αιώνες το «Χριστεμπόριο», η εκμετάλλευση δηλαδή των μεταφυσικών, ιδεαλιστικών αντιλήψεων.  Όμως αυτό που γίνεται σήμερα με τις θαυματουργές εικόνες, τα ιερά λείψανα, τις άγιες κάρες, τα σεβαστά σκηνώματα, τις εικόνες των Αγίων που δακρύζουν, πρέπει, αν όχι  να σταματήσει, να περιοριστεί  «αγαπητοί εν Χριστώ  αδελφοί». Η Ιερά Σύνοδος θα έπρεπε, με δική της πρωτοβουλία, να σταματήσει αυτήν τη χυδαία εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση του συναισθήματος του ανθρώπου.
Να θυμίσω και λίγο Μαρξ για το θέμα: …Οι πηγές της Θρησκείας-τόνιζε- δε θα βρεθούν στον ουρανό, αλλά εδώ στη γη. Μόλις αυτή διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, της οποίας η θρησκεία είναι αντανάκλαση, διαλυθεί, η τελευταία θα πεθάνει από φυσικό θάνατο»
 
Η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση κατά της ανεργίας στην Πάτρα - Ομιλία του Κ. Πελετίδη
Και μια που αυτές τις μέρες αναφέραμε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης: Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση κατά της ανεργίας πραγματοποιήθηκε στο Αντίρριο γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν έφθασε ολόκληρο το ποτάμι των διαδηλωτών από την Πάτρα στην απέναντι πλευρά της γέφυρας και συναντήθηκε με τους διαδηλωτές από την Αιτωλοακαρνανία.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάτρας  Κώστας Πελετίδης είπε μεταξύ άλλων:
«Πορευόμαστε όχι γιατί πιστεύουμε ότι με τέτοιες δράσεις θα ανατρέψουμε το κύμα της ανεργίας και της φτώχειας που μας κυκλώνει, αλλά γιατί θέλουμε ο λαός μας να σταθεί όρθιος − Δεν θέλουμε άστρα και ζήτω. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια του λαού μας να έχει τα αυτονόητα − Είμαστε πολλοί, μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε, το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η ανεργία και η φτώχεια Ναι εμείς πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας αλλιώς! Να βάλουμε μπροστά ένα νέο όραμα που δεν ακουμπά τη λύση του στους κηφήνες αλλά στους εργάτες τούτου του τόπου! Το λαό μας που μοχθεί και δεν ζητά απλά ευκαιρίες και ανάσες ζωής, αλλά τη ζωή την ίδια!» Έτσι πρέπει να είναι οι εκλεγμένοι από τον λαό τοπικοί άρχοντες…
Είπα να μην ξεφύγω και γράψω πολλά, αλλά ξέφυγα πάλι. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχω ξεφύγει πολλές φορές …

Αυτά και καλό καλοκαίρι!