Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022, 7:50:05 πμ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 08:27

Κώστας Πινέλης : Οι πλουτοκράτες στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στην αντιπολίτευση

Αυτές οι εκλογές όπως έδειξε και το εκλογικό αποτέλεσμα είχαν μερικά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν διαφορετική ποιότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η πτώση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έριξε το ποσοστό του δικομματισμού πανελλαδικά κάτω από το 80%. Την ίδια ώρα το ποσοστό του ΚΚΕ έφθασε το 8,2%.

Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν πράγματι μια διαφορετική ποιότητα και όχι μόνο ποσότητα, αφού για το αστικό πολιτικό σύστημα, συμβαίνει σε ένα βαθμό, αυτό που προεκλογικά έβαζε ως πολιτική επιδίωξη το ΚΚΕ: Να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός με ταυτόχρονη ισχυροποίηση του κόμματος.
Στο νομό Κιλκίς, ο στόχος της αποδυνάμωσης του δικομματισμού επιτεύχθηκε κατά το ένα μόνο σκέλος. Ενώ η εκλογική δύναμη της ΝΔ μειώθηκε κατά 4,2% η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν μειώθηκε, και αυτό συνέβη μόνο σε τέσσερις νομούς σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά 0,52%. Παρά το γεγονός αυτό η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ στο νομό Κιλκίς αυξήθηκε κατά 1,5% περίπου.
Η άνοδος αυτή του ΚΚΕ, έρχεται μέσα από τη συνέχεια μιας αργής ανοδικής πορείας, που κατακτήθηκε μέσα σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, διεθνώς, με την υποχώρηση του εργατικού κινήματος- και από την άποψη της δύναμής του και από την άποψη του ταξικού του προσανατολισμού (αλλά για αυτά θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο σχόλιο).
Χαιρόμαστε για τη μεγάλη νίκη, αλλά δεν θριαμβολογούμε, δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, δεν καθησυχάζουμε, αντίθετα, συσπειρωνόμαστε, ανασκουμπώνουμε τα μανίκια και συνεχίζουμε…
Ήδη ήρθε η επόμενη των εκλογών μέρα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ψήφισαν τη ΝΔ δεν πρέπει να πανηγυρίζουν ότι είναι στην εξουσία, όπως δεν θ’ άπρεπε να πανηγυρίζουν οι εργαζόμενοι που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, εάν αυτό κέρδιζε τις εκλογές. Στην κυβέρνηση είναι, όπως ήταν πάντα άλλωστε, η πλουτοκρατία, τα μονοπώλια και οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, είναι στην αντιπολίτευση από την άποψη ότι και τα δύο κόμματα του δικομματισμού υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, υπακούουν στις εντολές των ίδιων αφεντικών.
Ήρθε η επόμενη των εκλογών μέρα με τα ίδια τεράστια προβλήματα. Με τους άνεργους χωρίς δουλειά, με τους απολυμένους στην ουρά των ταμείων ανεργίας, με τους συνταξιούχους να μετρούν τις πενταροδεκάρες της σύνταξης, με τους αγρότες να αγωνιούν για το αύριο, με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να «χαροπαλεύουν», με το καλάθι της νοικοκυράς άδειο, με τους νέους να κορνιζάρουν το πτυχίο τους και να περιμένουν, με όλο τον κόσμο καταχρεωμένο και χαμένο μέσα στα βάσανα που του δημιούργησαν η αντιλαϊκές επιλογές.
Ήρθε η επόμενη μέρα των εκλογών με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και άλλων αντιδραστικών, αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση-συνταξιοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις όσων απέμειναν να ιδιωτικοποιηθούν, εμπορευματοποίηση της Παιδείας, Υγείας-Πρόνοιας…
Γι αυτό κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση, αλλά ετοιμότητα για δράση και αγώνες.
Το ΚΚΕ με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης με την οποία το χρέωσαν όσοι το ψήφισαν, θα διαχειριστεί τους ψήφους που έλαβε με τον τρόπο που προεκλογικά δεσμεύθηκε. Οι κομουνιστές θα είναι στα μετερίζια των αγώνων, όπως πάντα, με μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις..
Έρχονται νέοι αγώνες αύριο και από όλους μας εξαρτάται εάν έρθουν τα χειρότερα ή τα καλύτερα…