Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 4:05:52 πμ
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 23:01

Κώστας Πινέλης : Σχολιασμοί

pinelis
Σαμαράς και ΔΕΗ (2)
Ο Σαμαράς υπεραμύνεται της παραπέρα ιδιωτικοποίησης –ξεπούλημα της ΔΕΗ όπως γράψαμε στους «Σχολιασμούς» της προηγούμενης έκδοσης.
Ανατρέξαμε στα παλιά αρχεία (τα γραπτά μένουν όπως έλεγαν και οι αρχαίοι). Για να (ξανα)θυμηθούμε τι έλεγε:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (12-5-2011): «Λάθος η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (22-4-2012): «Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε μονάδες της ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια. Εδώ πια είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Ό,τι τώρα δίνουμε αύριο θα το μετανιώνουμε ή θα το πληρώνουμε πολλαπλάσια»
ANTΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ στις προγραμματικές δηλώσεις της σημερινής κυβέρνησης: «Τα δίκτυα της ΔΕΗ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο»

Βενιζέλος και ΔΕΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (23-6-2011): «Το ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός» (αυτός κι αν είναι).

ΙΟΥΛΙΟΣ 2014: Η συν-κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ τη «μικρή ΔΕΗ» έναντι πινακίου φακής…

Σαμαράς και κινητοποιήσεις
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (11-2-2011): «Οι επιστρατεύσεις, οι επιτάξεις, οι απαγορεύσεις συναθροίσεων όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικά πράγματα, αλλά  αντίθετα συνιστούν «εφαρμογή χουντικών μεθόδων»!»

 Τι λέει σήμερα ο τρόφιμος του Χάρβαντ και εκλεκτός θαμών της λέσχης Μπίλντερμπεργκ; Δείχνοντας ταξικό μίσος για τις εργατικές κινητοποιήσεις, στοχοποίησε όσους «έκλειναν εργοστάσια, δρόμους, κατέβαζαν διακόπτες, διέκοπταν τις συγκοινωνίες», τις «συντεχνίες και τα κατεστημένα συμφέροντα», όσους, σύμφωνα με τον ίδιο, συγκεντρώνονται για «επαναστατική γυμναστική», τους «γραφικούς Σάντσο Πάντσα»!

Αυτά: όχι ότι δεν τα ξέρουμε τα παραπάνω, αλλά έτσι για να τα ξαναθυμηθούμε γιατί οι Έλληνες έχουμε ελαστική μνήμη.

Σαμαράς και Σοβιετία!!!
Θέλοντας να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να μπει στο γύψο η πάλη του λαού, ισχυρίστηκε ότι «αυτά πλέον αλλάζουν»,  προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «παύει να είναι η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία της Ευρώπης»!!!, αναφορά που ξεπερνά και αυτά τα όρια της γελοιότητας. Η Ελλάδα του βάρβαρου πρωτόγονου καπιταλισμού Σοβιετία…

Σαμαράς «Αλβανικό»
και «Μακεδονικό»
Ο Σαμαράς, ως Υπ. Εξωτερικών το 1990-92, χειρίστηκε δύο θέματα εξωτερικής πολιτικής: το Άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία, για «να μπουν τα αδέλφια μας από τη Βόρεια 'Ηπειρο» αντιμετωπίζοντας τις διακρατικές σχέσεις ως θέμα Βορειοηπειρωτικού και τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας χωρίς κανέναν επωφελή όρο για την Ελλάδα με το απότοκο της, το «Μακεδονικό».
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ένα κύμα λαθρομετανάστευσης, με ανθρώπους να περνούν τα σύνορα με την Αλβανία ανεξέλεγκτα ή με πλαστά διαβατήρια ξεκίνησε και διήρκεσε για πολλά χρόνια. Για το «Μακεδονικό»γνωστή η συνέχεια.
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής λέει στον 12ο τόμο των Αρχείων του. «Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη πλευρά, εφήρμοζε πολιτική άκαμπτης αρνητικότητος, η οποία ταχέως έφερε τη χώρα σε πλήρη απομόνωση μέσα στην ΕΟΚ. Ταυτόχρονα, επί υπουργίας Σαμαρά, σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου κατακόρυφη επιδείνωση των σχέσεών μας με όλους ανεξαιρέτως τους βαλκανικούς γείτονές μας».
Αλήθεια τι λέει σήμερα για το θέμα της ονομασίας ο Σαμαράς; ένα θέμα βέβαια που ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού σ’ αυτό έχουμε πάθει εθνική ήττα με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», από όλες σχεδόν τις χώρες…
Και τι λένε οι Ελληναράδες, «Μακεδονομάχοι» και «ΣΚΟΠΙΑνοφάγοι» που συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και σήμερα γεμίζουν τις αγορές και τα καζίνα των Σκοπίων και δέχονται τους Σκοπιανούς ως τουρίστες γιατί τους φέρνουν χρήμα;

«Ελλάς-Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς»
Όταν αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ο Σαμαράς αντί να συνταχθεί με την εθνική ομοψυχία και τη «Νέα Ελλάδα» της εποχής, προτιμά τα εμφυλιοπολεμικά πάθη. Στον αντίποδα της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης, διοργανώνεται από ακροδεξιούς μνημόσυνο στο Μελιγαλά, όπου καταφθάνει αφού εκδίδει Δελτίο Τύπου, στο οποίο ανακοινώνει πως θα πάει «για να παραστεί στο Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τους Εαμοκομμουνιστές».
Ο πολιτικός που σήμερα καταδικάζει «τα δύο άκρα» κατασκεύαζε συστηματικά το άκρο της δεξιάς την ώρα που η ΝΔ αναζητούσε τον «μεσαίο χώρο».

Γάζα: το διαρκές έγκλημα, το διαρκές Άουσβιτς του Ιμπεριαλισμού.

 Πως το λένε: Μας ραντίζουν, λέει από ψηλά, γι’ αυτό γίναμε μπουνάκια, κακαβάνηδες, σασκίνηδες. Καλά και τους κομμουνιστές, ας πούμε, γιατί δεν τους πιάνει το ράντισμα;

ΚΚΕ και «Μακεδονικό»
Να θυμηθούμε τι έλεγε το ΚΚΕ για το θέμα των Σκοπίων αμέσως μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας;
« Το Κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά εάν υπάρχει το «Μακεδονία» να έχει την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού και να αναφέρεται στο νέο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, να μην υπάρχουν α’ αυτό τα αλυτρωτικά άρθρα και να αλλάξει η σημαία τους.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτή η πρόταση ήταν η πιο ρεαλιστική και επωφελής για τη χώρα μας, την οποία θα δεχόταν η τότε μετριοπαθής ηγεσία υπό των Κίρο Γκληγκόρωφ. Πόσοι από τους πολεμαρχο-μακεδονομάχους το παραδέχονται και το αναγνωρίζουν;

Και κάτι για τις θέσεις του ΚΚΕ που… «δεν αλλάζουν».
Πως γίνεται να λένε από την μια «το ΚΚΕ έχει δίκιο», «οι θέσεις του δικαιώνονται στην πράξη και από τη ζωή», «το ΚΚΕ έχει δίκιο για ότι έλεγε και λέι για την Ευρωπαική Ένωση» και από την άλλη να λένε ότι είμαστε «παλαιοληθικοί», «δεινόσαυροι» και πρέπει να αλλάξουμε τον «ξύλινο» λόγο μας να «εκσυχρονιστούμε» (αυτή η λέξη μου φέρνει ανατριχίλα που έλεγε και ο Χαρίλαος).
Θέλουν να κάνουμε τις θέσεις μας πλυντήριο των συνειδήσεών τους για να έχουν άλλοθι ότι καλές ήταν οι πολιτικές επιλογές τους μέχρι τώρα.

Πως το έλεγε ο Μαγιακόφσκυ; (μου τον θύμισε ο φίλος και σύντροφος Αλέκος, εκδότης της εφημερίδας της Ημαθίας «Η άλλη Άποψη»).
«Να αγριέψουνε δεν το λέει η ψυχούλα τους και που το παράπονό τους να πούνε, απ’ του μισθού τους τα ψίχουλα πως ν’ αποχωριστούνε».

Και πως το έλεγε ο Λένιν; «Οι αετοί μπορεί καμιά φορά να πετάξουν χαμηλά, επειδή αδυνάτισαν τα φτερά τους, όμως οι κότες ποτέ δεν θα μπορέσουν να πετάξουν».