Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 12:31:38 μμ
Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 19:20

Κώστας Πινέλης : Σχολιασμοί

pinelis
Φτώχια και…
το μέγα έλεος
Σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΠΚΜ, ΚΕΠΥΟ, ΕΛΣΤΑΤ για την Κεντρική Μακεδονία, σε περιοχές του ν. Κιλκίς οι κάτοικοι βρίσκονται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Εκείνο που προκαλεί απορίες είναι ότι μέσα στις περιοχές αυτέςβρίσκονται και οι περιοχές  του Ευρωπού και των Μουριών και αυτό γιατί λόγω του εύφορου κάμπου τους και των δυναμικών καλλιεργειών θεωρούνταν από τις προνομιούχες του νομού. Γιατί αυτό;
Μπορούν να αποτυπωθούν οι πραγματικές αιτίες της  σκληρής αυτής πραγματικότητας.
Πρόκειται για περιοχές που πρώτιστα στηρίχθηκαν στην αγροτική παραγωγή, όπου με κατευθύνσεις της Ευρωπαικής Ένωσης (ΚΑΠ κ.λ.π) και την σταθερή αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων, μια σειρά από δυναμικές καλλιέργειες και παραγωγές (βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καπνός  κ.λ.π.)πνέουν τα λοίσθια ή έχουν εξαφανιστεί και μαζί  οι περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τις καλλιέργειες εξαφανίστηκαν και βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες που είχαν σχέση και λειτουργούσαν με βάση τις καλλιέργειες αυτές.
Πέρα από την κεντρικά εφαρμοζόμενη πολιτική οριστικής εξαφάνισης του πρωτογενούς τομέα, τεράστιες ευθύνες έχει και το πολιτικό προσωπικό του νομού μας (βουλευτές, τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές). Τα δάκρυα τους είναι κροκοδείλια. Είναι υποκρισία από τη μια να ανήκεις στα κόμματα που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, να πίνεις νερό στο όνομα της ΕΕ, να τα ψηφίζεις όλα και από την άλλη να κλαις στα συντρίμμια αυτής της πολιτικής.

Η διάλυση της Ελληνικής
Βιομηχανίας Ζάχαρης
Η πρόσφατη απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣ0Κ να αναστείλουν τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που από το 2005 με τις αποφάσεις της απαξίωνε συστηματικά την καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας και δυσκόλευε τη λειτουργία των 5 ζαχαρουργείων.
Να θυμίσουμε ότι η ΕΒΖ είχε πέντε εργοστάσια με δυνατότητα παραγωγής 350.000 τόνους ζάχαρης το χρόνο, που έφταναν όχι μόνο για την ντόπια κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγές, ενώ είχε συμβολή στην ανάπτυξη της καλλιέργειας τεύτλων. Το ρεπορτάζ έγινε επειδή η ΕΒΖ βρίσκεται πλέον σε πορεία οριστικού λουκέτου. Αλλωστε ήδη είχαν κλείσει τα εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη, ενώ τώρα ετοιμάζονται να κλείσουν αυτά των Σερρών και της Ορεστιάδας. Θα μείνει μόνο το μικρότερο στο Πλατύ Ημαθίας.
Να θυμίσουμε ακόμη ότι στην πλήρη άνθηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα καλλιεργούνταν 460.000 στρέμματα, ενώ τώρα έχει συρρικνωθεί στα 61.000 στρέμματα. Η παραγωγή ζάχαρης συρρικνώθηκε στους 35.000 τόνους, δηλαδή περίπου στο 1/10 των αναγκών της χώρας, σε ζάχαρη που υπολογίζονται στους 320.000 τόνους. Στην ΕΒΖ απέμειναν 265 εργαζόμενοι από 1.300 που ήταν πριν περίπου 10 χρόνια, ενώ η ΕΒΖ για το 2014 είχε ανακοινώσει μειωμένες τιμές αγοράς στα τεύτλα από 3 ευρώ - 4,7 ευρώ ανά τόνο και το καθαρό εισόδημα των παραγωγών μειώνεται από 30 - 35 ευρώ ανά στρέμμα. Ετσι η τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ ουσιαστικά εξωθεί τους περίπου 15.000 τευτλοκαλλιεργητές που απέμειναν να εγκαταλείψουν οριστικά την καλλιέργεια τεύτλων.
Αυτή η πολιτική έχει σαν στόχο να διευκολύνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά τραστ να κυριαρχήσουν και να μονοπωλήσουν το χρυσοφόρο κύκλωμα της ζάχαρης.
Με την ίδια πολιτική καταστράφηκαν μια σειρά δυναμικές καλλιέργειες στη χώρα μας και έκλεισαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν κρατικά και συνεταιριστικά εργοστάσια όπως "ΔΩΔΩΝΗ", "ΣΕΒΑΘ", "ΣΕΚΑΠ", "ΟΛΥΜΠΟΣ" κλπ.

Το ιστορικό εργοστάσιο
κονσερβοποιίας της ΕΓΣ
Λαγκαδά χώρος πολιτισμού!
 Ο Λαγκαδάς βρίσκεται στο κέντρο ενός εύφορου λεκανοπεδίου, οι δε κάτοικοι μέχρις πρότινος ασχολούνταν με την γεωργία και την αλιεία στη λίμνη Κορώνεια. Τα κηπευτικά, τα λαχανικά και όχι μόνο που παράγονταν, ήταν πανελλαδικά, για να μην πούμε πανευρωπαικά, γνωστά για την ποιότητά τους. Με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων (π.χ. άδειες ίδρυσης βιομηχανιών) καταστράφηκε το λεκανοπέδιο και η Λίμνη Κορώνεια.
Ο δήμαρχος Λαγκαδά ανέφερε πως στόχος της διοίκησης είναι το παλιό εργοστάσιο που λειτούργησε ως κονσερβοποιία (το πρώτο στην Ελλάδα) να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, όπου θα μπορούν να έχουν τη στέγη τους όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του νέου δήμου και να προβάλλουν τις δράσεις τους.  (μπράβο δημαρχάρα μου, άξιος, άξιος).

Το επαναλαμβάνουμε για το πολιτικό προσωπικό: Είναι κοροϊδία και υποκρισία μαζί να στηρίζουν από τη μια την ΕΕ και από την άλλη να διαμαρτύρονται για τις αντιλαϊκές, σκληρές συνέπειες, χωρίς ταυτόχρονα να καταδικάζουν την αιτία, δηλαδή αυτήν την άγρια ευρωκοινοτική πολιτική. Αντίθετα, να δίνουν όρκους πίστης σε αυτήν, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παλαιστίνη: το διαρκές έγκλημα
Στο αίμα συνεχίζει να πνίγει τη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, χτυπώντας σχολεία, νοσοκομεία και καταφύγια προσφύγων. Από την έναρξη των επιχειρήσεων, οι Παλαιστίνιοι μετρούν πάνω από 1.000 νεκρούς.
Το Ισραήλ δε δίστασε να πλήξει την Πέμπτη ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους Παλαιστινίους, στην Μπέιτ Χανούν. Οι εικόνες ήταν συγκλονιστικές. Το αίμα σχημάτισε λίμνες στο πάτωμα και στα θρανία. Δεκάδες άνθρωποι έτρεχαν έντρομοι να σωθούν. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους τραυματίες και τα νοσοκομεία γέμισαν.
Να σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα κάνουν οι απόγονοι, μεταξύ άλλων, των φτωχών εργαζόμενων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, των συνοικισμών «151», «6», Κάμπελ, Καραγάτς (Φτελιάς), Ρεζί Βαρδάρ (Ραμόνας), Πυρόπληκτων περιοχής Αγ. Παρασκευής Νεάπολης, που από το προγκρόμ της εποχής του Βενιζέλου, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς στα Άουσβιτς, στα Μαιντάνεκ  και στα Νταχάου!
Τα διεθνή αμερικάνικα και ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά πρακτορεία των καπιταλιστών, σε ζωντανή μετάδοση, διαλαλούν τη δύναμη και τη «χειρουργική ακρίβεια της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού», σπέρνουν τον τρόμο στους λαούς στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Η πολεμική επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή», συνέχεια της αιματηρής επίθεσης του Ισραήλ με το κωδικό όνομα «Συμπαγές Μολύβι», αποκτά το χαρακτήρα γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού. Οι προκλητικές δηλώσεις του Ρον Ντέρμερ, πρέσβη του Ισραήλ στις ΗΠΑ ότι «οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δικαιούνται να τους απονεμηθεί Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτη αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει στον αγώνα κατά της Χαμάς» αποτελεί χυδαία σκύλευση των νεκρών Παλαιστινίων.

Κάτω τα χέρια από
τους κομμουνιστές
της Ουκρανίας!».
Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού στην Ουκρανία, που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο, έχοντας τη στήριξη ντόπιων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και των ξένων δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχωρούν στο παραπέρα αιματοκύλισμα του λαού και στην εξαφάνιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών.
Η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών, που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πρωτοπόροι και έδωσαν χιλιάδες νεκρούς για την απελευθέρωση και της Ουκρανίας, είναι μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε όλο τον εργαζόμενο λαό.
Πρέπει όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το ΚΚ και όλους τους κομμουνιστές της Ουκρανίας! Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει! Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».