Quantcast
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 1:18:51 μμ
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 20:57

Μακάρι να υπήρχαν πολλοί Πολλάκηδες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Για τις πολιτικές παθογένειες ενός τόπου  την ευθύνη φέρουν αναλογικά τα «τζάκια» που τον κυβέρνησαν. Όταν ο πατέρας σου ήταν πρωθυπουργός,  όταν εσύ είσαι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, όταν η αδερφή σου ήταν δήμαρχος Αθηναίων στο παρελθόν και πρώην υπουργός, όταν ο ανιψιός σου είναι τώρα ο δήμαρχος Αθηναίων, όταν όλο σου το σόι στελεχώνει το λεγόμενο «βαθύ κράτος», το κράτος δηλαδή  που σε διάρκεια ζωής ξεπερνά  κόμματα και πολιτικά χρώματα,  κι εσύ λες  ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, ή ψεύδεσαι συνειδητά ή δεν έχεις επίγνωση του τι λες και του τι κάνεις!

 

Αν όσοι διεκδικούν  την ψήφο του λαού, δεν έχουν να δείξουν κάτι το σημαντικό, από την επιστημονική τους διαδρομή, αν δεν έχουν διακριθεί σε κανένα  εργασιακό στίβο, είναι αβάσιμο κι άτοπο να σου υποσχεθούν ότι θα σε σώσουν. Όσοι μιλούν για την ισότητα αλλά για να χτίσουν το «είναι» τους, πορεύτηκαν από τις ατραπούς της ανισότητας, χωρίς  αξιολογικά διόδια και εισαγωγικές εξετάσεις, δεν δικαιούνται να ομιλούν για αξιοκρατία!

Μετά από τις πανελλαδικές  διαβάζω  συνήθως για παιδιά που πρώτευσαν στις  σχολές που  δήλωσαν. Μα περισσότερο θαυμάζω  τα παιδιά της επαρχίας, που αρίστευσαν στις «εισαγωγικές» δίχως να κάνουν μια ώρα φροντιστήριο ή που αποφοίτησαν από τη σχολή τους με άριστα. Τέτοια παιδιά, αλλά και παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό, έχει και ο νομός μας. Είναι τα γνωστικά «άγνωστα» παιδιά της Ελλάδας, γιατί ούτε καν συνέντευξη σου δίνουν από σεμνότητα και ήθος. Αντίθετα εκείνοι που μιλούν διαρκώς και που παριστάνουν τους κήνσορες είναι κάποιοι που δεν πέρασαν στην σχολή που επιθυμούσαν στην Ελλάδα!

Αυτά όμως δεν πρόκειται να τα ακούσεις από τα πολλάκις καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Δεν πρόκειται να τα μάθεις από τα «φερέφωνα»  της καναλοκρατούμενης  Ελλάδας. Από εκείνα που, ενώ μιλούν για «πολακισμό», αποσιωπούν τον φασισμό! Τις προάλλες  ο μέγας κοτζάμπασης  μίλησε για «μαζεμένα σκατά», αλλά μούγκα στη στρούγκα!  Τη λέξη «σκατά» τη γράφει  -θα μου πείτε- κι ο Ελύτης στο Δοξαστικόν του Άξιον Εστί: «τα σκατά των παιδιών με την πράσινη μύγα», αλλά εκείνος την εξαγνίζει, ως μέγας ποιητής που είναι!   Δεν την βρομίζει κι άλλο!   

Την αλήθεια, "Γκρέκο φουκαρά", δεν πρόκειται να τα μάθεις από τα τζάκια  που λυμαίνονται τη χώρα από το 1821 και μετά. Δεν θα τα μάθεις από εκείνους  που ενοχοποιούν την εντιμότητα, που εκδηλώνεται με οξύ και αψύ ύφος, αλλά σιωπούν μπροστά στην ανηθικότητα. Δεν θα σου πουν ποτέ ότι ο Κρητικός από τα 15 του έχει μείνει από πατέρα ορφανός, ότι έχει αποφοιτήσει από  το λύκειο με βαθμό άριστα και ότι έχει εισαχθεί πέμπτος  στην Ιατρική Αθηνών. Ότι είναι εξαίρετος χειρουργός και καθαρός πολιτικός σαν το κρύσταλλο. Ότι μαζί με την ομάδα του έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τα περισσότερα σκάνδαλα. Και πως δεν έχει  αδιευκρίνιστα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ούτε υπέβαλε ποτέ ψευδές «πόθεν έσχες».  

Αυτά δεν θα τα ακούσεις από  τους κουστουμαρισμένους και  γραβατωμένους των καναλιών.  Από τους  «ευγενείς» που μιλούν στον πληθυντικό, αλλά αγνοούν  ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι μιλούσαν στον ενικό. Δεν θα τα ακούσεις από τους απογόνους εκείνων που δίκασαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη. Που, βεβαίως,  και ο Καραϊσκάκης  ήταν αθυρόστομος, αλλά ήταν κι από τους λίγους που πολέμησαν  γενναία κι  απελευθέρωσαν την Ελλάδα!  Όλα να τα βάζουμε στο ζύγι!

Γι' αυτό σου λέω, αγαπητέ συμπατριώτη: μακάρι να είχαμε πολλούς Πολάκηδες. Πολιτικούς  που τα λένε  νέτα, σκέτα και ντρέτα, κι ας τσούζει ο λόγος τους λίγο. Η αλήθεια, Γκρέκο φουκαρά, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο γυμνή από τα χρόνια της δίκης  της Φρύνης. Η υπεράσπιση της αλήθειας στην εποχή του ψεύδους είναι πράξη επαναστατική. Πάει πολύ οι θαυμαστές του Παττακού και οι διάδοχοι Μιχαλολιάκου να γίνουν οι τιμητές για τον  Αριστερό Πολάκη!