Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 9:48:21 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 13:57

Μετάλλαξη «Ομικρον». Επιτέλους, να προστατευτεί η υγεία του λαού με ουσιαστικά μέτρα

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Τον περασμένο Οκτώβρη είχα κάνει ένα άρθρο – σχόλιο με τίτλο «Οι αρνητές των εμβολιασμών και η επιστήμη», που κατέληγε στην προτροπή-επίκληση:

 

«Αδέλφια, συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες προστασίας των επιστημόνων, τους έχουμε εμπιστοσύνη και δεν ακούμε αντιεπιστημονικές και επικριτικές απόψεις πνευματικά υπανάπτυκτων ανθρώπων…»

Σήμερα, με αφορμή και την πανδημία, που έρχεται ξανά με σφοδρότητα στο προσκήνιο και περνάει πάλι σε φάση ανεξέλεγκτης μετάδοσης με την μετάλλαξη «Ο», είναι αναγκαίο να επισημανθεί ξανά αυτό που έχει τονιστεί και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου-σχόλια. Ότι η Κυβέρνηση παρ’ όλες τις υποσχέσεις τις διακηρύξεις από τον Μάρτη του 2000 όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι θα ενισχυθεί ο Δημόσιος Τομέας της Υγείας, όχι μόνο δεν πραγματοποίησε τις υποσχέσεις της, αλλά  κλιμακώνει την πολιτική που μας έφερε σ' αυτό το χάλι, επεκτείνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, συνεχίζοντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ανοίγοντας τον δρόμο για επέκταση των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα).

Κόντρα στο λαϊκό αίτημα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε. Ακόμα και τις λίγες ιδιωτικές κλίνες που ενέταξε στο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, τις νοίκιασε με αντίτιμο που διασφαλίζει σε όλες τις συνθήκες τα κέρδη των κλινικαρχών και τις στελέχωσε με υγειονομικούς από το Δημόσιο, στερώντας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από πολύτιμο προσωπικό.

Το κριτήριο του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο διαπερνάει σαν «κόκκινο νήμα» την πολιτική της διαχείρισης της πανδημίας σε κάθε φάση της. Αυτό συμβαίνει και τώρα: Τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξάνουν, κάνοντας το τέταρτο κύμα το πιο επικίνδυνο, αλλά ούτε μια λέξη δεν ακούγεται από το στόμα της κυβέρνησης για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, τα οποία λογαριάζει ως «κόστος».

Την ώρα που χάνονται δεκάδες άνθρωποι κάθε μέρα το κράτος μειώνει κατά 139 εκατ. Ευρώ την χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κατά 52% τις δαπάνες δια την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κατά 245 εκατ.  ευρώ τις παροχές υγείας.

Για άλλη μια φορά φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού ότι η προστασία της υγείας του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχει με τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα αξιοποιείται η υπαρκτή υψηλή μεταδοτικότητα για να ενισχυθεί το γνωστό αποτυχημένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

Είναι φανερή η κατεύθυνση του αγώνα  του λαϊκού κινήματος. Είναι οι ζωτικές ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων και δομών Υγείας, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό. Ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, στοχευμένη εμβολιαστική εκστρατεία, με προσωποποιημένη ενημέρωση. για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για ενίσχυση της ΠΦΥ ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολιαστικού προγράμματος.