Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:30:53 μμ
Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022 14:23

Ο καλός δημότης Νίκος Σιάνας

Του Κώστα Τερζενίδη.

Το μυθιστόρημα «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» θεωρείται ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.

 

Στο δήμο Παιονίας όμως αυτό το διάστημα γράφεται το έργο, «Ο καλός δημότης Νίκος Σιάνας»! Για όλους εμάς που γνωρίζουμε χρόνια τον αγαπητό Νίκο Σιάνα δεν ήταν έκπληξη τα όσα απλά και όμορφα συμβαίνουν στην περιοχή. Οι δημότες της Παιονίας είναι περήφανοι για τον Νίκο, το ίδιο κι εμείς στις ΕΙΔΗΣΕΣ για τον συνεργάτη και φίλο μας.

Ο Νίκος είναι -χρόνια τώρα- ένας άνθρωπος της προσφοράς και του εθελοντισμού, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να προσμένει κάτι για όσα δίνει στους συνανθρώπους του, απλά αγαπά και νοιάζεται για τον τόπο του.

Είχαμε γράψει για την παρέμβασή του στον ελεύθερο χώρο που υπάρχει στα φανάρια της εισόδου του Πολυκάστρου. Παρέμβαση που φέτος «ενισχύθηκε» εικαστικά με ένα πανέμορφο ποδήλατο με καλαθάκια γεμάτα λουλούδια. Ένα ποδήλατο που βρέθηκε παρατημένο και κατεστραμμένο, που ο Νίκος το ξανάφτιαξε και το έβαψε με όμορφα χρώματα.

Πριν από ημέρες προστέθηκε στην επάνω πλευρά του Πολυκάστρου, στο τρίγωνο που υπάρχει στην διαγώνιο Μ. Αλεξάνδρου με Αγίου Αθανασίου, νέα «εικαστική» παρέμβαση. Ο Νίκος διαμόρφωσε και τοποθέτησε -σε συνεργασία με το δήμο Παιονίας- ένα παλιό κρασοβάρελο γεμάτο πράσινο, προσθέτοντας μια όμορφη πινελιά στην πόλη.

Πράγματα απλά μα και τόσο όμορφα. Και κατά πως θάλεγε η γνωστή διαφήμιση, «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο». Και ο Νίκος τον έχει, είναι η αγάπη του για την κοινωνία που ζει, και που τη θέλει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη.

«Φέρτε μου παλιά ποδήλατα κι εγώ θα τα φτιάξω και θα τα βάψω για να στολίσουμε το δήμο μας», ήταν το κάλεσμα του Νίκου, όταν είδε πως οι δημότες χάρηκαν για το πρώτο ποδήλατο που τοποθέτησε.

Κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών Αξιούπολης και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Νίκου. Θέλησε να προσθέσει όμορφες πινελιές στην πλατεία Π. Μελά Αξιούπολης, με όμορφα και πολύχρωμα ποδήλατα γεμάτα λουλούδια! Πριν αναλάβει έργο ο Νίκος Σιάνας, ο Σύλλογος ζήτησε και έλαβε στήριξη για υλικά από το Δήμο Παιονίας, τον κ. Ν. Νούλα, τον κ. Α. Παράσογλου, τον κ. Β. Βογιατζή, τους οποίους και ευχαριστεί, μαζί με τον κ. Ν. Σιάνα, για την προσφορά τους στην υλοποίηση εξωραϊσμού της πλατείας της όμορφης Αξιούπολης, που γέμισε πολύχρωμα ποδήλατα και λουλούδια.

Τώρα, ο Νίκος έχει έτοιμο ένα πανέμορφο τρίκυκλο ποδήλατο με τα αναγκαία καλαθάκια για τα λουλούδια. Σε συνεργασία με το δήμο Παιονίας θα ζητήσει να τοποθετηθεί στην είσοδο του Πολυκάστρου. Θάναι το καλωσόρισμα ή ο αποχαιρετισμός για όσους έρχονται ή φεύγουν από την πόλη του Πολυκάστρου.

Πόσο πολύ έχουν ανάγκη οι πόλεις και τα χωριά μας από ανθρώπους σαν το Νίκο Σιάνα, από «καλούς δημότες», από εθελοντές για τα μικρά, τα καθημερινά, για μικρές πινελιές ομορφιάς. Και είναι όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται εθελοντικά σε συλλόγους, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και που τους οφείλουμε ένα «ευχαριστώ», ένα «μπράβο», για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην τοπική μας κοινωνία.

Γι’ αυτό και το «ευχαριστώ» στο Νίκο, είναι για όλους τους εθελοντές, για όλους όσους αγαπούν και προσφέρουν στον τόπο και στους ανθρώπους του.

(Οι φωτογραφίες της πλατείας είναι του Συλλόγου Γραμμάτων και της Ευγενίας Γεωργιάδου Μέρμηγκα).

Έκθεση εικόνων