Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 9:26:49 μμ
Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 18:19

Οι αρχαιότητες του Κιλκίς ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Του Κώστα Τερζενίδη.

Μπορεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε γιαπί, λόγω των εργασιών, που ξεκίνησαν για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Μουσείου, ωστόσο τα εκθέματά του ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, προβάλλοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

 

Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Δρ Γεωργία Στρατούλη, μίλησε σε μια σημαντική ημερίδα στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, με θέμα «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και διαχείριση µνηµείων: ορατά, αλλά “ανύπαρκτα”…».

Να σημειώσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει, μαζί με 27 Μουσεία και Ιδρύματα του εσωτερικού, καθώς και τέσσερεις ιδιωτικές συλλογές, στη σημαντική έκθεση, «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Τα εκθέματα του Κιλκίς περιλαμβάνουν έναν χάλκινο κάνθαρο, ένα χάλκινο κράνος, ένα ζευγάρι χάλκινων περικνημίδων και μία μαρμάρινη οστεοθήκη, που προέρχονται από την Ευρωπό, το Χωρύγι, τη Δοϊράνη και τη Γουμένισσα.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς αναπτύσσει μια δυναμική... και με τις έξι Ψηφιακές Πολιτιστικές Διαδρομές, που δημιούργησε στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠΑνΕΚ- ΕΣΠΑ, που ολοκληρώνονται και θα είναι διαθέσιμες μέσω δωρεάν εφαρμογής για έξυπνες συσκευές. Το σημαντικό αυτό έργο παρουσιάστηκε στο Open Space της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2023 στις 10 Νοεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού στον ν. Κιλκίς. Μία πρόσθετη σημαντική εξέλιξη για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του ν. Κιλκίς αποτελεί και η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού των μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την ανάπλαση δύο ταφικών τύμβων της Ευρωπού, με δυνατότητα ένταξής τους σε επικείμενα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το σίγουρο είναι πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νομού, ενώ η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες αυτές.

Το γεγονός πως η Δρ Γεωργία Στρατούλη ανέλαβε παράλληλα και αναπληρώτρια προϊσταμένη και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, προσθέτει έναν ακόμη σημαντικό κρίκο για την εκπλήρωση των στόχων, που η ίδια έχει θέσει για τον νομό Κιλκίς και τη διασύνδεσή του με τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια οι ανασκαφές στη σημαντική αρχαία πόλη της Ευρωπού, με χρηματοδοτήσεις κρατικές και ευρωπαϊκές, ή και χορηγίες. Κι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί στόχο μόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Είναι καιρός οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νομού να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη αξία που έχει η προστασία και ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού αποθέματος του ν. Κιλκίς και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Για πολλά χρόνια ακούμε και ξανακούμε τα περί τουριστικής ανάπτυξης του νομού Κιλκίς, αλλά, όταν τα λόγια δεν συνοδεύονται από πράξεις και συγκεκριμένα έργα, τότε καταντούν κούφιες υποσχέσεις.

Οι αρχαιολογικοί μας χώροι, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μας μνημεία μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό άξονα για την ανάπτυξη του ν. Κιλκίς, μιας και μας λείπει η… θάλασσα!

 

Φωτογραφίες:

  • Αρχαία Ευρωπός, πανοραμική λήψη από τα νότια. Σε πρώτο πλάνο ο οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος με τμήμα του ρωμαϊκού & παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου. Στα βόρειά του ακριβώς, ο λόφος με την αρχαία πόλη. Στο βάθος αριστερά η σύγχρονη κοινότητα Ευρωπού, στην εύφορη κοιλάδα του άλλοτε πλωτού Αξιού ποταμού. Πάνω δεξιά, η Δρ. Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς
  • Χάλκινο κράνος από το Χωρύγι. Πλάγια όψη. Τέλος 6ου-αρχές 5ου αι. π.Χ. Περιλαμβάνεται στην έκθεση 'Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο'. (Φωτο: Θάνος Καρτσόγλου. Αρχείο ΕΦΑ Κιλκίς).
  • Χάλκινος κάνθαρος από το νεκροταφείο των αριστοκρατών της ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΣ. Περί τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. (Φωτο: Θάνος Καρτσόγλου. Αρχείο ΕΦΑ Κιλκίς).

Έκθεση εικόνων