Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022, 5:08:17 πμ
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 22:15

Οι μωροί, τα μωρά και η Novartis

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης. Δυο κατηγορίες ανθρώπων, κατά πως διδάσκουν οι ψυχολόγοι, εκπλήσσονται με τα αυτονόητα: Οι μωροί και τα μωρά. Στην   Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ιδιαζόντως στις δυο κατηγορίες προστίθεται και μια τρίτη. Αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών της ανδρών. Που ανακαλύπτουν ύστερα και  από τον τελευταίο Κωστίκα του έσχατου καφενείου της Ελλάδας ποιος είναι ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη. Που αγνοούν  πως όταν δεν έχεις μαντήλι να κλάψεις δεν παριστάνεις τον Γκιουλέκα με "λεφτά υπάρχουν", με Ζάππεια και σχίσιμο μνημονίων και άλλα παρόμοια γλαφυρά μεν, δυστυχώς όμως και δημοφιλή καθώς μέχρι και εξουσία αρπάζεις με την ψήφο του ανυπερθέτως νουνεχούς λαού.


Έτσι έκπληκτοι ανακάλυψαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ότι η αγορά κατατρύχεται από καρτέλ και εσχάτως ότι στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου η διαφθορά ζει και βασιλεύει.
Το αστείο της υποθέσεως έγκειται πως η ανακάλυψη δεν έγινε όταν το δημόσιο κόστος για την προμήθεια φαρμάκων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο επί ημερών Κώστα Καραμανλή, αλλά τώρα και αφού λόγω της κρίσης αναγκάστηκε το πολιτικό μας σύστημα στα χρόνια των δυο πρώτων μνημονίων να περιορίσει τη δαπάνη κοντά στο 1/3.
Στην τρέχουσα επικαιρότητα αναφερόμαστε με όσα διαδραματίζονται αναφορικά με την Novartis και τον ενδεχόμενο χρηματισμό πολιτικών προσώπων, πρώτης γραμμής μάλιστα.
Είναι προφανές ότι σε  μια εξελισσόμενη προανακριτική διαδικασία παρέλκει να προστεθεί η αφεντιά μου στο πλήθος των "εισαγγελέων"  που αναδύθηκαν αυτομάτως και δικάζουν, καταδικάζουν, αθωώνουν, καταγγέλλουν ...
Αυτονόητο είναι πως η ποινική διερεύνηση του σκανδάλου ή του "σκανδάλου" του ενδεχόμενου χρηματισμού πολιτικών οφείλει να φτάσει μέχρι τέλους, να αποδοθούν όσες ευθύνες υπάρχουν και στοιχειοθετούνται, πέραν των άλλων και για ένα ακόμα λόγο: Για την προστασία της τιμής της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού μας συστήματος.
Υπενθυμίζουμε στους αδαείς και τους αμνήμονες -προφανώς οι ιδαλγοί ανώμαλων περιόδων του πολιτικού μας βίου εξαιρούνται- ότι όσες φορές καταλύθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα,  προηγήθηκε η συστηματική υπονόμευση του κύρους των δημοκρατικών θεσμών. Κι αυτά να τα γνωρίζουν όσοι - δεξιοί, αριστεροί και ενδιάμεσοι- ασκούνται καθημερινά δια λόγων και πράξεων στην υπονόμευση και απαξίωση των δημοκρατικών μας θεσμών.
Να επανέλθουμε όμως στην Novartis και στα μείζονα που σηματοδοτεί. Ναι, να αποδοθούν όσες ευθύνες υπάρχουν για ενδεχόμενο χρηματισμό με πέντε, 10, 40, 100 εκατομμμύρια;
Να δεχθούμε ότι τα βαλιτσάκια περιείχαν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ; Ας το δεχθούμε παρότι τέτοια νούμερα φαντάζουν εξωγήινα.
Αλλά για τον μέσο φορολογούμενο πολίτη που πλήρωνε ετησίως επί μια δεκαετία περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ  - συγκρινόμενα με όσα πληρώνει τώρα- δεν είναι σημαντικότερο να αναζητήσει το γιατί;
Γιατί πλήρωσε κοντά 30 δις αχρεωστήτως ; Γιατί ενώ η κρατική δαπάνη για τα φάρμακα αυξανόταν αλματωδώς στην πενταετία 2004-2009 δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς και τουναντίον όλοι ήταν ευχαριστημένοι; Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινωνικοί φορείς;
Γιατί όταν περιστάλθηκαν οι δαπάνες - στα δυο πρώτα μνημόνια- αντί επιβράβευσης κατέβηκαν στους δρόμους οι τότε αντιπολιτευόμενοι και νυν κυβερνώντες;
Προφανώς τώρα έκπληκτοι ανακαλύπτουν   όσα και η κουτσή Μαρία γνωρίζει παιδιόθεν. Για τα μπόνους στους γιατρούς, για τις εκδρομές  Και μιλάμε μόνο για τα φάρμακα, δηλαδή τμήμα της συνολικής διαφθοράς στον τομέα της υγείας. Αναφερόμαστε σε παρελθούσα διαφθορά λες και η εν λόγω πληγή δεν ζει και βασιλεύει ακόμα.
Ενδεχομένως στην επόμενη δεκαετία μια άλλη κυβέρνηση για δικούς της λόγους ανακαλύψει ότι η διαφθορά και στις λοιπές προμήθειες πάντα στον χώρο της δημόσιας υγείας κόστισε αχρεωστήτως μερικές ακόμα δεκάδες δισεκατομμυρίων στα φορολογούμενα υποζύγια.
Στο μικρό Κιλκίς γράψαμε κατ' επανάληψη μνημονεύοντες το πάθημα κιλκισιακής εταιρείας παραγωγής ανατομικού υλικού που κατορθώνει να εξάγει σε 17 χώρες τα προϊόντα της και να μην έχει μοίρα στον ήλιο των ελληνικών νοσοκομείων. Κι όταν διαμαρτυρήθηκε με υπομνήματα και παραστάσεις αιτούμενη το προφανές: Κάντε διαγωνισμούς για να έχουμε πρόσβαση και εμείς οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες με τιμές μέχρι και δέκα φορές χαμηλότερες, η μόνη απάντηση που έλαβε ήταν απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής του τολμητία έλληνα επιχειρηματία από τα κυκλώματα που ζουν και βασίλευαν τότε και παραμένουν εν ζωή και δόξη και σήμερα.
Γιατί;
Διότι η διαφθορά δεν είναι υπόθεση 10 υπουργών και 20 γενικών γραμματέων. Διαχέεται σε ευρύτερα στρώματα πληθυσμού  και διαιωνίζεται εξαιτίας της ηθελημένα ανίσχυρης θεσμικής αντιμετώπισής της.
Δεν ανακάλυψαν την Αμερική η Γερμανία, η Γαλλία, η .. ώστε να προμηθεύονται τα ίδια φάρμακα και τις λοιπές προμήθειες υγειονομικού υλικού σε υπο- πολλαπλάσιες τιμές. Θωράκισαν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος με θεσμούς ισχυρούς. Εφαρμοστέους σε κάθε χώρα. Αρκεί να το επιθυμεί. Κι εμείς εν Ελλάδι δεν το επιθυμούμε.
Κάπως σαν την καταπολέμηση της οργιάζουσας και σήμερα φοροδιαφυγής. Που έκπληκτοι την ανακαλύπτουν  σήμερα όσοι διακήρυσσαν χθες πως αρκεί να ελέγξουν 20, 50 και 200 ισχυρά ονόματα.  Και αθώωναν τα εκατομμύρια των μικρότερων  φοροφυγάδων.
Αυτοί οι ισχυροί θεσμοί προστασίας του δημόσιου χρήματος  πλήττουν τους πελάτες - ψηφοφόρους μας και ως γνωστόν "Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο".  
Και μέχρι που μωροί, μωρά και εγχώρια πολιτική τάξη ανακαλύψουν έκπληκτοι πως "δεν έχει δίκιο πάντα ο πελάτης"  τα ίδια θα παθαίνουμε και στα ίδια μέρη θα ξαναβρισκόμαστε. Με ή χωρίς Novartis.