Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 2:12:30 μμ
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 22:46

Οι Πόντιοι της Μεταμόρφωσης Αττικής, ο Τσίπρας και η Θράκη

Του Κώστα Πινέλη.

Τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης Αττικής (συνοικία γνωστή και ως Κουκουβάουνες), πήγαν μια βόλτα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να τα... ψάλουν παραδοσιακά στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κι αφού του τα είπαν από την καλή, χόρεψαν και ποντιακούς χορούς μαζί του! (χόρεψε και ο ίδιος όπως… μπορούσε (ομάλ ή διπάτ θαρρώ), και αστειεύτηκε με τα παιδιά της αντιπροσωπείας ότι θα μάθει «ένα ένα τα βήματα) και αμέσως μετά αναχώρησε με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές στο… Παρίσι.


Με δεδομένο πως ο Σύλλογος έχει έδρα στην Αθήνα, και μάλιστα κοντά στη Ν. Φιλαδέλφεια ο πρώην πρωθυπουργός υπέθεσε πως θα υποστηρίζουν την ΑΕΚ, ωστόσο, πήρε διαφορετική απάντηση από τους Πόντιους που η καταγωγή των περισσοτέρων ήταν από την Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας πως: «Εμείς είμαστε ΠΑΟΚτσήδες!».
Εντάξει, η είδηση ποια είναι;
Ως γνωστόν ο περί ου ο λόγος (Τσίπρας) , έχει καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας (το παλιό όνομα του Αθαμανίου είναι Λουψίστα) που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές των Τζουμέρκων. Χωριό που έπαιξε ρόλο στην Επανάσταση του 21 και στην Αντίσταση.
Όμως όπως δήλωσε και ο ίδιος, έχει προσφυγική καταγωγή από τη μητέρα του από τον Αρτεσκό Ανατολικής Θράκης. (Μετά την κατάληψή του από τους Τούρκους, ονομάστηκε Μπαμπά Εσκή).
Ο Αρτεσκός ή Αρτίσκος, που σημαίνει «ψωμάκι» ή σιτοβολώνας», βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Εργίνη. Όλοι οι Θρακιώτες της Κατερίνης έλκουν την καταγωγή τους από τον Αρτεσκό. Το όνομα της πόλης φέρει και οδός στην πρωτεύουσα της Πιερίας, στο λεγόμενο Συνοικισμό των Θρακών.
Και τώρα εγώ τι να κάνω… ένας Θρακιώτης «Άριας φυλής». Που όπως λέγαμε με τον αλησμόνητο Πάνο Φλωρίδη όταν ανταμωνόμασταν. «Γεια σου πατρίδα. Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα η Θράκη;». Άντε να αναιρέσω μερικά από τα Πινελίκια που του έχω ρίξει, του περί ο λόγος (Τσίπρα), με σκληρούς , πολιτικούς πάντα, χαρακτηρισμούς. Μερικά έτσι; Λίγα. Μην πουν ότι λόγω Θράκης, γίναμε ρεφόρμες, οπορτούνες…