Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 6:38:11 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 18:43

Οι συφερτικές δημοσκοπήσεις πάνε στον βρόντο

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Προσφιλές επιχείρημα κάθε κυβερνητικού όταν του επισημαίνονται οι στραβοτιμονιές της κυβέρνησης είναι: εντάξει, έχουμε και τα στραβά μας, αλλά και πάλι σε κάθε δημοσκόπηση βρισκόμαστε 10 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Όντως ισχύει και υφίσταται το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί τόσες εταιρείες να κάνουν λάθος ή να κατασκευάζουν κατόπιν παραγγελίας δημοσκοπήσεις μαϊμού.


Το προβάδισμα τούτο όμως λιγότερο αποτελεί επιβράβευση των πεπραγμένων της κυβέρνσης και περισσότερο υποδηλώνει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς γενικότερα να εμνεύσει τη σιγουριά μια εναλλακτικής λύσης.
Ωστόσο τον τελευταίο μήνα πύκνωσε ο πολιτικός χρόνος. Κι ό,τι ίσχυσε στα δυο χρόνια της πανδημίας, πλέον ανατρέπεται σε ρυθμούς πρωτόγνωρους. Η ανάγκη πιέζει. Και ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις.
Ο πόλεμος και οι συνέπειές του στο ενεργειακό κόστος δεν έπληξε μόνο την Ελλάδα. Αλλά δεν θα βρείτε χώρα στην Ευρώπη όπου ένα νοικοκυριό με σπίτι και με κατανάλωση σχεδόν μηδαμινή καλείται να πληρώσει 120 ευρώ στη ΔΕΗ εκ των οποίων οι 80 είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, άλλα 20 ευρώ πάνε στο δήμο σε φόρους και τέλη κ.ο.κ
Δεν μπορεί νοικοκυριό που πλήρωνε 400 ευρώ και ζεσταινόταν κιόλας με ηλεκτρικό τώρα να καλείται να πληρώσει τα τριπλάσια. Με τους μισθούς καθηλωμένους εκτός κι αν θεωρούνται αύξηση τα 15-20 ευρώ μηνιαίως.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ακρίβυναν τα είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά βρέστε εσείς μια χώρα όπου οι τιμές στα ράφια των πολυκαταστημάτων καθημερινά αλλάζουν και έντρομοι καταναλωτές διαπιστώνουν πως το εισόδημά τους ονομαστικά παραμένει το ίδιο και στην πράξη μειώθηκε κατά 30%.
Με την κυβέρνηση να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν και προφορικώς να πατάσσει την αισχροκέρδεια.
Με τούτα και με τ’ άλλα οι πλέον αρχαιολάτρες σε τούτη την χώρα αποδεικνύονται οι κερδοσκόποι. Πήραν τοις μετρητοίς το «Πόλεμος πατήρ πάντων». Με γέννημα του πολέμου την αισχροκέρδεια.
Ο μαυραγοριτισμός γέννησε μεταπολεμικά τη μισή αστική τάξη. Και τώρα ολοκληρώνει το έργο του.
Ισχυρίζομαι λοιπόν πως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα αγαθά πρώτης ανάγκης πέραν της βίαιης φτωχοποίησης πυκνώνει τον πολιτικό χρόνο. Κάποτε ήθελες δυο τετραετίες για να αντιληφθείς πως οι εκλεκτοί σου δεν είναι και τόσο σόι. Στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε στο μισό ο χρόνος υπομονής. Και μια τετραετία αρκούσε για να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα ο εντολέας.
Στη δύναμη της ανάγκης κάποτε υποτάσσονταν και οι θεοί του Ολύμπου. Όσοι λοιπόν οχυρώνονται πίσω από τις 10 μονάδες διαφοράς ας έχουν υπόψιν τους πως αν συνεχίσουν να πορεύονται στην ίδια ρότα, αυτές οι μονάδες θα εξανεμιστούν πριν προλάβουν να εξοφλήσουν δυο λογαριασμούς ΔΕΗ.
Εδώ είμαστε…